Keputusan Pek Ujian Positif tetapi Tidak Mengandung? Inilah penyebabnya

Bagi anda yang merancang kehamilan, anda pasti berasa sangat gembira apabila hasil dari paket ujian menyatakan bahawa anda hamil. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa hasil ini tidak semestinya 100% tepat kamu tahu.

Pek ujian adalah alat ujian kehamilan yang dijual secara bebas dan boleh digunakan secara bebas. Alat ini berfungsi dengan mengesan hormon gonadotropin korionik manusia (hCG) tahapnya meningkat semasa kehamilan.

Sebilangan besar pengeluar pek ujian mempunyai keupayaan mengesan kehamilan yang 90% tepat. Maksudnya, walaupun memiliki tingkat ketepatan yang tinggi, ada kemungkinan hasil kesalahan dapat disebabkan oleh berbagai faktor.

Memahami HCG Hormon untuk Mengesan Kehamilan

Hormon hCG dihasilkan oleh plasenta beberapa lama setelah telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim. Selain air kencing, hormon ini juga terdapat dalam darah.

Hasil ujian positif menunjukkan bahawa alat ini telah mengesan kehadiran hormon hCG dalam sampel yang diperiksa, iaitu air kencing. Walau bagaimanapun, kehadiran hormon ini tidak semestinya menunjukkan kehamilan.

Hasil Pek Ujian Positif tanpa Kehamilan

Berikut adalah beberapa penyebab hormon hCG yang terdapat dalam air kencing dan darah semasa kehamilan:

1. Kehamilan kimia

Kehamilan kimia berlaku apabila embrio atau telur yang disenyawakan tidak menanam dengan betul atau berkembang. Inilah yang membolehkan pek ujian mengesan hormon hCG yang dihasilkan pada awal kehamilan. Keadaan ini sebenarnya sangat biasa, tetapi sering kali tidak disedari.

Anda harus ingat bahawa keadaan ini bukan disebabkan oleh kesalahan anda, tetapi umumnya disebabkan oleh gangguan pada rahim, seperti tisu parut, fibroid rahim, atau kecacatan rahim. Punca lain ialah kekurangan kadar hormon tertentu, seperti progesteron, yang dapat mengurangkan kemungkinan embrio tumbuh dan berkembang.

2. Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik berlaku apabila telur yang disenyawakan tumbuh di luar rahim, biasanya kerana tersekat di tiub fallopio. Keadaan ini boleh berlaku sekiranya terdapat kelainan pada saluran tuba, keradangan dan parut pada tuba fallopi, atau riwayat jangkitan rahim.

Sebagai tambahan kepada saluran tuba, kehamilan ektopik boleh berlaku di ovari, serviks, atau rongga perut. Walaupun embrio pada kehamilan ektopik tidak dapat berkembang, tubuh masih menghasilkan hormon hCG, jadi paket ujian akan menunjukkan hasil yang positif.

3. Baru saja mengalami keguguran atau pengguguran

Hasil ujian kehamilan dapat tetap positif setelah seorang wanita mengalami pengguguran atau keguguran. Ini kerana tahap hormon hCG yang meningkat semasa kehamilan memerlukan masa untuk turun.

Selagi hormon hCG masih dalam darah dan air kencing, paket ujian akan menunjukkan hasil yang positif. Hormon ini dapat kekal di dalam badan selama beberapa minggu selepas itu, sehingga haid baru.

4. Penggunaan ubat yang mengandungi hCG

Hasil dari paket ujian juga dapat dipengaruhi oleh penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat kesuburan. Ujian kehamilan boleh menjadi positif setelah mengambil ubat yang mengandungi hormon hCG.

5. Tumor yang menghasilkan hCG

Walaupun sangat jarang berlaku, hormon hCG juga dapat dihasilkan oleh tumor. Ini boleh berlaku apabila sel-sel yang seharusnya membentuk plasenta benar-benar membentuk tumor.

6. Kesalahan pengguna

Walaupun ketepatan paket ujian cukup tinggi, anda masih perlu berhati-hati ketika menggunakannya. Perhatikan cara menggunakannya yang tertera di bungkusan, kemudian pastikan anda membaca hasil pemeriksaan mengikut waktu yang ditentukan. Jangan lupa untuk memeriksa tarikh luput pada paket ujian.

Supaya keputusan pek ujian lebih tepat

Agar hasil paket ujian tepat, anda perlu menggunakannya dengan betul, mengikut arahan penggunaan yang tertera pada pembungkusan produk. Ingat, produk yang berbeza mungkin mempunyai cara yang berbeza untuk menggunakannya.

Bangun pagi adalah waktu yang tepat untuk menggunakan pek ujian kerana kepekatan air kencing masih pekat. Ini menjadikan hCG lebih mudah dikesan. Selain itu, terlalu cepat untuk melakukan ujian juga dapat menghasilkan keputusan yang tidak tepat. Sebaiknya lakukan ujian kira-kira seminggu selepas tempoh yang tidak dijawab.

Memandangkan bahawa paket ujian masih mempunyai kemungkinan memberikan hasil yang tidak tepat, anda perlu mengesahkan kehamilan anda dengan memeriksa dengan pakar kandungan anda setelah mendapat keputusan positif dari paket ujian. Di samping itu, anda juga boleh berunding dengan pakar obstetrik anda mengenai bagaimana menjalani kehamilan yang sihat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found