Ini adalah cara menghilangkan bau badan dengan mudah

Bagi anda yang mengalami masalah bau badan, cara berikut untuk menghilangkan bau badan dapat membantu anda mengatasinya. Oleh itu, anda dapat lebih yakin dan selesa melakukan aktiviti.

Bau badan biasanya muncul ketika seseorang berkeringat banyak. Namun, pemicunya bukan peluh, tetapi bakteria pada kulit. Apabila badan banyak berkeringat, bakteria pada kulit akan mudah membiak dan memecah protein dalam peluh menjadi asid, sehingga bau badan menjadi tidak menyenangkan.

Selain daripada bakteria pada kulit, penampilan bau badan juga dapat dipengaruhi oleh perubahan hormon androgen di dalam badan. Inilah salah satu sebab mengapa remaja yang mengalami akil baligh lebih kerap mengalami bau badan.

Pelbagai Cara Menghilangkan Bau Badan

Untuk mengatasi bau badan yang menjengkelkan, ada beberapa cara untuk menghilangkan bau badan yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Mandi dengan kerap

Mandi secara berkala 2-3 kali sehari adalah kaedah paling mudah untuk menghilangkan bau badan. Semasa mandi, pastikan kawasan yang sering berpeluh dicuci dengan bersih dan bersih.

2. Gunakan sabun antibakteria

Untuk menghilangkan bau badan, anda boleh menggunakan sabun antibakteria di bilik mandi. Sabun jenis ini dapat mengurangkan bilangan bakteria yang menyebabkan bau badan, sehingga bau badan akan berkurang. Walau bagaimanapun, sabun ini mungkin tidak sesuai digunakan oleh orang yang mempunyai kulit sensitif.

3. Keringkan badan dengan betul

Selepas mandi, pastikan anda selalu mengeringkan diri dengan betul, terutama di kawasan badan yang mengeluarkan banyak peluh, seperti ketiak.

Caranya ialah dengan mengelap lembut bahagian badan dengan tuala hingga kering, sehingga bakteria yang menyebabkan bau badan sukar dibiakkan.

4. Pakai pakaian bersih yang dapat menyerap peluh

Pastikan anda memakai pakaian yang bersih dan sesuai untuk aktiviti yang anda lakukan. Untuk mengurangkan berpeluh berlebihan, pakai pakaian yang dapat menyerap peluh, iaitu kapas. Pakaian yang dibuat dari ini tidak menjadikan badan terasa panas.

5. Perhatikan pengambilan makanan

Beberapa jenis makanan boleh menyebabkan pengeluaran lebih banyak peluh dan bau daripada biasa. Makanan ini termasuk makanan pedas, berlemak, dan makanan yang mengandungi bahan berbau kuat, seperti bawang. Dengan menghadkan pengambilan jenis makanan ini, bau badan dapat dikurangkan.

6. Amalkan teknik relaksasi

Melakukan rutin bersantai, seperti yoga dan meditasi, dapat membantu anda mengawal tekanan yang merangsang berpeluh berlebihan yang mencetuskan bau badan.

7. Gunakan deodoran

Bau badan umumnya dikaitkan dengan bau ketiak. Ini kerana ketiak adalah kawasan yang banyak berkeringat. Untuk mengatasi bau ketiak, anda boleh menggunakan deodoran, antiperspirant, atau produk yang mengandungi gabungan keduanya.

Deodoran biasanya mengandungi alkohol, yang dapat menghalang pertumbuhan bakteria penyebab bau. Sementara itu, antiperspirant mengandungi sebatian aluminium yang dapat mengurangkan pengeluaran peluh yang berlebihan.

Selain itu, anda juga disarankan untuk mencukur ketiak anda secara berkala. Dengan melakukan kedua-duanya secara rutin, anda dapat mengelakkan bau ketiak.

Hilangkan Bau Badan dengan Sebilangan Bahan Semula jadi

Selain menggunakan kaedah di atas, anda juga boleh mencuba menghilangkan bau badan dengan bahan semula jadi berikut:

Serbuk penaik

Taburkan sedikit serbuk penaik di kawasan ketiak dan bersihkan dengan air selepas 10 minit. Serbuk penaik dapat meneutralkan asid dan basa, sehingga dapat mengurangkan bau badan. Selain itu, bahan semula jadi ini juga tidak akan meninggalkan kesan pada pakaian anda.

epal sider cuka

Cuka sari apel dipercayai dapat membunuh bakteria yang menyebabkan bau badan. Untuk menggunakannya, anda boleh mencampurkan cuka sari apel dengan air dan mengoleskannya ke kawasan badan yang terdedah kepada bau badan.

Walaupun berkesan melawan bau badan, anda tetap harus berhati-hati ketika menggunakan cuka sari apel, kerana sifatnya yang berasid dapat menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Minyak pokok teh

Minyak pokok teh atau minyak pokok teh Ia mempunyai sifat antibakteria sehingga dapat mengurangkan bakteria yang menyebabkan bau badan pada kulit. Anda boleh menggunakan minyak ini pada ketiak sebagai deodoran semula jadi.

Daun sirih

Berkat sifat antibakteria, daun sirih bertindak sebagai deodoran semula jadi. Untuk mendapatkan khasiat daun sirih, anda boleh mengambil air rebusan daun sirih atau mencucinya pada kulit semasa mandi.

sekarang, anda boleh cuba menerapkan pelbagai cara untuk menghilangkan bau badan di atas untuk mengatasi keluhan bau badan yang dialami. Namun, jika bau badan tidak hilang, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found