Buta Warna - Gejala, sebab dan rawatan

Buta warna adalah keadaan di mana kualiti penglihatan warna berkurang. Seseorang yang menderita penyakit ini akan mengalami kesukaran untuk membezakan warna tertentu (buta warna separa) atau bahkan semua warna (buta warna total). Rabun warna adalah penyakit sepanjang hayat. Namun, penghidap dapat melatih diri untuk menyesuaikan diri dengan keadaan ini, agar aktiviti harian terus berjalan seperti biasa. Doktor akan menentukan kaedah rawatan yang sesuai dan mengikut jenis buta warna yang dialami.

Punca Buta Warna

Pada dasarnya mata mempunyai sel saraf khas yang mengandungi pigmen yang bertindak balas terhadap warna dan cahaya. Sel-sel ini mempunyai tiga pigmen yang mengesan warna merah, hijau, dan biru.

Pada seseorang yang menderita rabun warna, sel pigmen rusak atau tidak berfungsi, sehingga mata tidak dapat mengesan warna tertentu atau bahkan semua warna.

Kerosakan sel berlaku disebabkan oleh kelainan gen yang diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak. Selain gangguan gen yang diwarisi, terdapat juga beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan kerosakan sel, iaitu:

 • Menghidap diabetes, glaukoma, atau sklerosis berbilang.
 • Kesan sampingan ubat digoxin, ethambutol, phenytoin,klorokuin, dan sildenafil.
 • Pendedahan kepada bahan kimia karbon disulfida digunakan dalam industri rayon, dan styrene digunakan dalam industri plastik dan getah.
 • Kerosakan atau kecederaan pada mata akibat kemalangan.

Umur juga boleh menjadi faktor yang menyebabkan seseorang menderita rabun warna. Dengan bertambahnya usia, kemampuan mata untuk melihat cahaya dan warna semakin berkurang. Ini adalah proses semula jadi yang boleh berlaku kepada semua orang.

Gejala dan Jenis Buta Warna

Buta warna adalah keadaan di mana penderita mengalami kesukaran untuk membezakan warna tertentu (buta warna separa) atau bahkan semua warna (buta warna total). Gejala yang dialami oleh setiap pesakit boleh berbeza, bergantung pada sel pigmen mana yang rusak atau tidak berfungsi.

Gejala rabun warna pada dasarnya terbahagi kepada tiga jenis, iaitu merah-hijau, biru-kuning, dan total. Setiap jenis mempunyai watak simptom yang berbeza.

buta warna merah-hijau

Beberapa ciri yang dapat dialami oleh orang dengan buta warna merah-hijau:

 • Kuning dan hijau kelihatan merah.
 • Jingga, merah dan kuning kelihatan seperti hijau.
 • Merah kelihatan seperti hitam.
 • Merah kelihatan kemas, dan hijau kelihatan seperti kuning air.

Buta warna biru-kuning:

Jenis ini juga merangkumi buta warna separa dan mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Biru kelihatan kehijauan, dan sukar untuk memberitahu merah jambu dari kuning dan merah.
 • Biru kelihatan seperti hijau, dan kuning kelihatan seperti kelabu muda atau ungu.

Buta warna total

Tidak seperti dua jenis di atas, seseorang yang menderita buta warna total sukar membezakan semua warna. Bahkan sebilangan penghidap hanya dapat melihat putih, kelabu, dan hitam.

Diagnosis Buta Warna

Sebilangan orang tidak menyedari bahawa mereka buta warna. Ini kerana mereka telah menyesuaikan diri dengan keadaan. Sebagai contoh, kerana mereka tahu bahawa warna daun berwarna hijau, mereka berfikir dan menganggap bahawa hijau adalah warna yang mereka lihat.

Oleh itu, perlu dilakukan pemeriksaan buta warna. Selain mengetahui keadaan kesihatan mata, hasil pemeriksaan juga merupakan salah satu syarat untuk pekerjaan yang memerlukan perhatian hati dalam melihat warna, seperti juruterbang, juruteknik, dan doktor.

Dalam memeriksa kebutaan warna, terdapat beberapa jenis ujian rabun warna yang digunakan oleh doktor, iaitu:

 • Ujian Ishihara. Ujian Ishihara adalah yang paling kerap digunakan. Dalam prosesnya, doktor akan meminta pesakit mengenali nombor atau huruf yang secara samar-samar disenaraikan pada gambar dalam bentuk titik berwarna.
 • Ujisusunan warna. Dalam ujian ini, pesakit mesti mengatur warna yang berbeza mengikut tahap tahap kepadatan warna.

Doktor boleh melakukan ujian tambahan untuk mengetahui punca kebutaan warna. Sekiranya rabun warna disebabkan oleh penyakit atau kesan sampingan ubat, hasil pemeriksaan juga digunakan oleh doktor untuk menentukan kaedah rawatan yang sesuai.

Kenali Buta Warna Sejak Awal

Tidak ada kaedah rawatan yang dapat mengembalikan sepenuhnya kemampuan pesakit untuk melihat warna. Namun, pesakit dapat melatih diri untuk membiasakan diri dengan kebutaan warna yang mereka alami.

Bagi ibu bapa, penting untuk mengenali ciri-ciri gejala dan tanda-tanda buta warna pada anak-anak. Ini bertujuan agar ibu bapa dapat menolong anak-anak menyesuaikan diri dengan keadaan mereka, agar aktiviti sekolah atau harian dapat diteruskan.

Tanda-tanda seseorang yang menderita rabun warna boleh berbeza-beza, tetapi mudah dilihat. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Kesukaran mengikuti pelajaran di sekolah yang berkaitan dengan warna
 • Sukar untuk membezakan warna daging mentah dan dimasak
 • Sukar untuk membezakan warna lampu isyarat

Semua kesulitan yang dialami oleh pesakit buta warna dapat dikurangkan dengan beberapa usaha, seperti:

 • Meminta bantuan rakan atau keluarga ketika mengalami situasi sukar berkaitan dengan warna, seperti ketika mencocokkan warna pakaian atau melihat apakah daging dimasak sudah selesai.
 • Menggunakan lampu terang di rumah untuk membantu menjelaskan warna.
 • Menggunakan teknologi sokongan yang ada, seperti aplikasi khas yang dapat mengesan dan memberitahu warna objek.
 • Menggunakan kanta mata khas. Lensa khas ini dapat membantu pesakit dalam mengesan warna tertentu. Walau bagaimanapun, lensa ini tidak selalu sesuai dan berfungsi dengan berkesan untuk semua orang.

Sekiranya rabun warna yang dialami adalah akibat penyakit atau kesan sampingan ubat, doktor akan menjalankan rawatan yang bertujuan mengatasi penyebabnya. Bincangkan lebih lanjut dengan doktor mengenai usaha yang dapat dilakukan agar rabun warna yang dialami tidak mengganggu aktiviti yang terlalu banyak.