HIV dan AIDS - Gejala, sebab dan rawatan

HIV (virus imunodefisiensi manusia) adalah virus yang merosakkan sistem imun, dengan menjangkiti dan memusnahkan sel CD4. Semakin banyak sel CD4 yang dimusnahkan, semakin lemah sistem kekebalan tubuh, menjadikannya rentan terhadap pelbagai penyakit.

Jangkitan HIV yang tidak segera diobati akan berkembang menjadi keadaan serius yang disebut AIDS (Sindrom Kekurangan Imun). AIDS adalah peringkat akhir jangkitan HIV. Pada tahap ini, kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan hilang sepenuhnya.

Hingga kini tidak ada ubat untuk mengubati HIV dan AIDS. Walau bagaimanapun, ada ubat untuk melambatkan perkembangan penyakit ini, dan dapat meningkatkan jangka hayat orang yang hidup dengan HIV (ODHA).

Jenis HIV

Virus HIV terbahagi kepada 2 jenis utama, iaitu HIV-1 dan HIV-2. Setiap jenis dibahagikan kepada beberapa subtipe. Dalam banyak kes, jangkitan HIV disebabkan oleh HIV-1, 90% daripadanya adalah subtipe HIV-1 M. Sementara HIV-2 diketahui hanya mempengaruhi sebilangan kecil individu, terutama di Afrika Barat.

Jangkitan HIV boleh disebabkan oleh lebih dari 1 subjenis virus, terutamanya jika seseorang dijangkiti lebih dari 1 orang. Keadaan ini dipanggil superinfeksi. Walaupun keadaan ini hanya berlaku pada kurang dari 4% orang dengan HIV, risiko superinfeksi cukup tinggi dalam 3 tahun pertama selepas jangkitan.

HIV dan AIDS di Indonesia

Berdasarkan data dari Kementerian Kesehatan Indonesia, selama tahun 2016 terdapat lebih dari 40 ribu kes jangkitan HIV di Indonesia. Daripada jumlah tersebut, HIV paling kerap berlaku pada lelaki dan wanita, diikuti oleh lelaki seks lelaki (MSM), dan pengguna dadah suntikan (IDU). Pada tahun yang sama, lebih dari 7000 orang menderita AIDS, dengan lebih dari 800 kematian.

Data terbaru dari Kementerian Kesehatan Indonesia menunjukkan bahwa antara Januari dan Maret 2017 saja, lebih dari 10.000 laporan jangkitan HIV telah dicatat, dan tidak kurang dari 650 kes AIDS di Indonesia.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found