Kebaikan dan Cara Melakukan Latihan Kegel

Tidak hanya mudah dilakukan dan boleh dilakukan di mana sahaja, latihan Kegel juga dapat memberikan pelbagai kebaikan. Pergerakan dalam latihan ini dapat mengetatkan otot pelvis bawah, termasuk otot yang menyokong rahim, pundi kencing, dan usus besar.

Latihan Kegel atau juga dikenali sebagai latihan latihan otot panggul bawah berguna untuk memperbaiki keadaan yang dapat mengurangkan fungsi dan kekuatan otot pelvis bawah.

Kelemahan otot tahap bawah boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari melahirkan anak, penuaan, kelebihan berat badan, hingga pembedahan. Sukan ini boleh dilakukan oleh lelaki dan wanita.

Pelbagai Kebaikan Latihan Kegel

Secara umum, terdapat beberapa faedah latihan Kegel yang boleh anda perolehi, termasuk:

1. Meningkatkan fungsi pundi kencing

Seiring bertambahnya usia atau berat badan, otot-otot dasar pelvis yang menyokong pundi kencing dapat melemah. Keadaan ini boleh menyebabkan anda membuang air kecil secara tidak sengaja ketika anda bersin, ketawa, atau batuk. Salah satu cara untuk menguatkan otot-otot ini adalah dengan melakukan latihan Kegel.

2. Meningkatkan prestasi seksual pada lelaki

Latihan Kegel juga berguna untuk meningkatkan prestasi seksual pada lelaki dan juga libido. Latihan ini dapat mengetatkan otot pelvis di sekitar zakar, sehingga dapat mengatasi disfungsi ereksi dan ejakulasi dini.

3. Melancarkan proses kelahiran

Melakukan senaman Kegel secara teratur semasa hamil dapat menguatkan dan melenturkan otot pelvis, sehingga dapat membuka saluran kelahiran dan proses kelahiran menjadi lebih lancar. Selain itu, latihan Kegel juga dapat mencegah rahim turun (prolaps rahim).

4. Mengatasi keluhan pada wanita hamill

Melakukan senaman Kegel secara berkala juga dapat melegakan atau mencegah pelbagai masalah kehamilan, seperti:

  • Sakit belakang bawah
  • Sembelit atau sukar membuang air besar
  • Sakit semasa buang air kecil, buang air besar, dan hubungan seksual
  • Inkontinensia najis atau kesukaran mengawal laluan najis

5. Mengetatkan faraj

Melahirkan atau meningkatnya usia boleh menjadikan ukuran faraj sedikit lebih longgar. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak kekal. Melakukan senaman Kegel dapat mempercepat pengetatan faraj dengan menguatkan otot-otot dasar pelvis yang mengelilingi vagina.

Cara Melakukan Latihan Kegel

Latihan Kegel sangat mudah dan praktikal. Latihan ini juga bukan pakaian khas dan boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri. Berikut adalah beberapa langkah untuk melakukan latihan Kegel:

  • Kenali otot pelvis bahagian bawah dengan menghentikan kencing daripada membuang air kecil semasa anda membuang air kecil. Otot yang menahan air kencing disebut otot pelvis bawah.
  • Apabila anda dapat merasakan otot-otot dasar pelvis anda, ketatkan dan tahan selama 5 saat, kemudian rehatkannya kembali. Semasa mengencangkan otot, terus bernafas dengan santai dan elakkan mengetatkan perut, paha, dan punggung.
  • Apabila anda sudah terbiasa, anda boleh meningkatkan durasi menjadi 5-10 saat.
  • Tarik nafas dan lakukan dalam keadaan santai. Latihan Kegel dilakukan sekurang-kurangnya 4-6 kali sehari.

Namun, elakkan melakukan gerakan ini untuk menahan air kencing kerana meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing.

Anda tidak memerlukan masa dan ruang khas untuk melakukan latihan Kegel. Latihan ini bahkan boleh dilakukan semasa anda duduk sambil membuat kerja di pejabat, menonton televisyen, atau berdiri.

Manfaat latihan Kegel dapat dirasakan dalam 3-6 minggu jika dilakukan secara berkala. Namun, jika keadaan anda tidak bertambah baik setelah 4 minggu, anda harus berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found