Diabetes Jenis 1 - Gejala, sebab dan rawatan

Diabetes jenis 1 adalah keadaan yang dicirikan oleh kadar gula atau glukosa yang tinggi dalam darah. Berlainan dengan diabetes jenis 2 yang berlaku kerana ketahanan insulin atau kerana sel-sel tubuh menjadi kebal atau tidak responsif terhadap insulin, diabetes jenis 1 berlaku apabila tubuh menghasilkan kurang atau tidak sama sekali insulin. Akibatnya, penghidap diabetes jenis 1 memerlukan insulin tambahan dari luar.

Biasanya, kadar gula dalam darah dikendalikan oleh hormon insulin, yang dihasilkan oleh pankreas. Apabila terdapat penyakit di pankreas, hormon insulin yang dihasilkannya dapat terganggu. Apabila makanan yang masuk ke dalam tubuh dicerna dan memasuki aliran darah, insulin akan mengikat glukosa dalam darah dan membawanya ke dalam sel untuk diubah menjadi tenaga. Namun, pada pesakit diabetes, tubuh tidak dapat memproses glukosa menjadi tenaga. Keadaan ini berlaku kerana tidak ada insulin untuk membawa glukosa ke dalam sel. Akibatnya, glukosa akan terkumpul di dalam darah.

Diabetes jenis 1 kurang biasa daripada diabetes jenis 2. Telah diketahui bahawa hanya terdapat 10 peratus orang dengan diabetes jenis 1 dari semua kes diabetes di seluruh dunia. Diabetes jenis 1 adalah jenis diabetes yang paling biasa pada kanak-kanak.