Kenali Perbezaan antara Vegan dan Vegetarian

Istilah vegan mungkin tidak begitu popular seperti vegetarian. Kedua-duanya dianggap sebagai gaya hidup tanpa memakan makanan yang berasal dari haiwan, seperti daging dan ikan. Walaupun sering dianggap sama, vegan dan vegetarian mempunyai beberapa perbezaan.

Diet vegetarian dan vegetarian umumnya diamalkan untuk kesihatan, persekitaran atau agama. sekarang, jika anda mempertimbangkan untuk berhenti makan makanan yang berasal dari haiwan dan produk sampingannya, anda mungkin perlu mengetahui terlebih dahulu mengenai perbezaan antara vegan dan vegetarian.

Apa itu Vegetarian?

Vegetarian adalah gaya hidup dengan mengamalkan diet tanpa memakan makanan yang berasal dari haiwan. Jenis makanan ini termasuk daging lembu, daging kambing, daging babi, unggas, dan makanan laut, seperti ikan dan kerang.

Makanan vegetarian atau diet terdiri daripada sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian. Orang yang mengikuti diet ini juga boleh makan cendawan, seperti jamur portobello. Namun, diet vegetarian dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

Lacto-vegetarian

Jangan makan daging merah, unggas, ikan, dan telur, tetapi makan susu dan turunannya.

Ovo-vegetarian

Jangan makan semua makanan yang berasal dari haiwan dan turunannya, tetapi buat pengecualian untuk telur.

Lacto-ovo-vegetarian

Diet vegetarian lacto-ovo tidak memakan daging merah, unggas, dan ikan, tetapi memakan telur, susu dan produk tenusu, termasuk keju dan yogurt.

Di samping itu, terdapat juga apa yang disebut flexitarian (semi-vegetarian) dan pescatarian. Flexitarians tidak makan daging merah, tetapi kadang-kadang masih makan ayam, ikan, dan susu serta turunannya.

Sementara itu, diet pescatarian tidak memakan daging merah dan ayam, tetapi makan ikan dan makanan laut.

Walaupun kadang-kadang dianggap vegetarian, orang flexitarian dan pescatarian masih memakan daging haiwan. Oleh itu, secara teknikalnya tidak termasuk dalam definisi vegetarian.

Apa itu Vegan?

Vegan sebenarnya adalah jenis vegetarian, tetapi sekatan terhadap jenis makanan yang dimakan dalam diet ini lebih ketat. Sebilangan orang memandang diet vegan sebagai gaya hidup vegetarian yang ekstrem.

Vegan didefinisikan sebagai gaya hidup yang bertujuan untuk menghindari semua bentuk eksploitasi haiwan, termasuk untuk makanan, pakaian, kosmetik atau tujuan lain.

Oleh itu, diet vegan menghindari bukan sahaja daging haiwan, tetapi juga produk tenusu, telur, dan makanan asal haiwan. Bahan makanan ini termasuk gelatin, madu, whey, kasein, albumin, dan makanan tambahan minyak ikan.

Ketahui Perbezaan antara Vegan dan Vegatarian

Pada dasarnya, orang yang menjalani gaya hidup vegan dan vegetarian sama-sama memilih makanan yang bersumber dari tumbuh-tumbuhan. Namun, sebilangan orang yang mengikuti diet vegetarian masih memakan daging, ikan, tenusu, atau telur.

Dari sudut pandang etika, vegetarian menentang pembunuhan haiwan sebagai makanan, tetapi menganggap pengambilan produk sampingan haiwan, seperti susu dan telur, dapat diterima selagi haiwan tersebut disimpan dalam keadaan yang mencukupi.

Sebaliknya, orang yang menjalani gaya hidup vegan percaya bahawa haiwan mempunyai hak untuk bebas, sama ada dari penggunaan atau penggunaan lain oleh manusia.

Oleh itu, mereka juga berusaha untuk tidak menggunakan produk sampingan haiwan, tanpa mengira keadaan di mana haiwan itu dibiakkan atau dibesarkan dengan betul. Contohnya ialah tidak memakai pakaian yang diperbuat daripada sutera, bulu, atau kulit binatang.

Faedah Diet Vegan dan Vegetarian dan Risiko mereka

Diet vegetarian atau vegan dianggap lebih sihat dan dapat memberikan manfaat kesihatan. Diet yang lebih menumpukan pada makanan nabati juga diketahui dapat mengurangkan risiko penyakit tertentu, seperti:

  • strok
  • Penyakit jantung koronari
  • Tekanan darah tinggi (darah tinggi)
  • Diabetes
  • Kanser, seperti barah usus dan barah perut
  • Diverticulitis

Di samping itu, diet nabati, baik vegan dan vegetarian, juga dikenal baik untuk menurunkan berat badan dan menjaga berat badan yang ideal sehingga dapat mencegah kegemukan. Makanan vegetarian dan vegetarian juga baik untuk mencegah kolesterol tinggi.

Namun, diet vegan dan vegetarian juga berisiko menyebabkan masalah kesihatan, seperti anemia dan kekurangan protein. Ini kerana kedua-dua corak makan melarang orang yang menghayatinya mendapatkan pengambilan makanan dari sumber haiwan

Sebenarnya, makanan yang berasal dari sumber haiwan, seperti daging dan ikan, adalah sumber protein dan zat besi yang penting untuk mencegah anemia dan kekurangan protein.

Oleh itu, jika anda merancang untuk menjadi vegan atau vegetarian, pastikan keperluan pemakanan harian anda dipenuhi, terutamanya protein, zat besi, zink, yodium, kalsium, folat, dan vitamin B12.

Untuk mengurangkan risiko kekurangan pemakanan, gunakan diet vegetarian yang sihat untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda mesti berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu jika anda ingin mencuba diet vegan atau vegetarian.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found