Meditasi untuk Mengatasi Tekanan dan Penyakit

Banyak orang berpendapat bahawa memerlukan ruang yang tenang, muzik khusus, atau ritual tertentu untuk bermeditasi. Sebenarnya, anda boleh melakukannya pada bila-bila masa, misalnya ketika menunggu bas tiba, berehat antara waktu kerja, atau di tengah kesesakan lalu lintas.

Meditasi adalah satu bentuk latihan untuk memusatkan perhatian dan membersihkan minda anda, sehingga anda dapat merasa lebih tenang, selesa, dan produktif. Amalan ini biasanya dilakukan dengan duduk diam, memejamkan mata, dan bernafas secara perlahan dan teratur, sekurang-kurangnya 10-20 minit.

Meditasi boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja, di mana sahaja dan bila-bila masa. Aktiviti ini tidak memerlukan peralatan atau perbelanjaan khas dan jika dilakukan secara berkala, meditasi dapat membantu menyokong kesihatan mental dan fizikal.

Bagaimana Meditasi Berfungsi

Ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh melepaskan hormon stres yang boleh menyebabkan pelbagai kesan pada tubuh, seperti peningkatan kadar jantung dan peningkatan tekanan darah, menyebabkan kegelisahan dan insomnia, dan mempengaruhi libido dan selera makan.

Setelah tekanan terkawal, keadaan badan akan kembali normal seperti biasa. Namun, sebilangan orang mungkin sukar mengawal tekanan.

Untuk menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan dengan baik, anda boleh mencuba beberapa cara, termasuk meditasi. Semasa bermeditasi, anda akan dilatih untuk menyingkirkan pemikiran negatif yang memicu tekanan, memotivasi diri sendiri, dan membuat badan anda merasa lebih tenang dan lebih selesa.

Selain itu, meditasi juga mempunyai cara yang efektif untuk mengaktifkan gelombang gamma di otak, yang memainkan peranan penting dalam pembelajaran, konsentrasi, ingatan, dan kesadaran.

Pelbagai Manfaat Meditasi untuk Kesihatan

Meditasi adalah aktiviti yang telah dilakukan selama ribuan tahun di pelbagai negara, seperti China dan India. Pelbagai kajian setakat ini juga membuktikan bahawa meditasi dapat memberikan banyak faedah untuk menyokong produktiviti harian dan kesihatan mental dan fizikal, seperti:

 • Mencegah dan melegakan tekanan, kemurungan dan kegelisahan
 • Mengatur emosi dan melatih pemikiran positif
 • Mengurangkan kesakitan
 • Mencegah tekanan darah tinggi dan memastikan tekanan darah tetap normal
 • Menjadikan tidur lebih nyenyak dan membantu mengatasi insomnia
 • Meningkatkan daya tumpuan, ingatan, dan mencegah demensia pikun
 • Menguatkan daya tahan badan

Meditasi juga boleh dilakukan sebagai cara untuk membantu mengatasi masalah ketagihan atau ketagihan, seperti ketagihan nikotin, ubat-ubatan, atau alkohol, atau keadaan perubatan tertentu, seperti sindrom iritasi usus dan gangguan tidur.

Namun, penting untuk diingat bahawa peranan meditasi tidak dapat menggantikan kaedah perubatan untuk merawat penyakit tertentu. Oleh itu, jika anda mempunyai penyakit tertentu dan ingin mencuba meditasi untuk melegakan simptom anda, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Pelbagai Jenis dan Proses Meditasi

Terdapat banyak jenis dan teknik relaksasi dalam meditasi, seperti yoga, meditasi transendental, Tai chi, dan Qi gong. Mereka semua mempunyai tujuan yang sama, iaitu untuk mencapai kedamaian dan ketenangan.

Secara umum, terdapat 2 teknik meditasi yang paling terkenal, iaitu:

 • Fokus atau meditasi tumpuan, iaitu meditasi yang dilakukan dengan memusatkan perhatian atau tumpuan pada objek tertentu, seperti suara atau sensasi untuk mencapai ketenangan batin.
 • Meditasi kesedaran, yang merupakan teknik meditasi yang menggabungkan latihan konsentrasi dengan kesadaran atau perasaan introspektif terhadap keadaan tubuh dan lingkungan sekitarnya

Walaupun terdapat banyak teknik meditasi, inti pati aktiviti ini terdiri daripada beberapa elemen utama, termasuk:

1. Memfokuskan minda

Fikiran yang fokus dan tenang adalah elemen meditasi yang paling penting, kerana dapat membantu membersihkan pikiran dari banyak gangguan yang mencetuskan tekanan, kegelisahan, dan kebimbangan.

2. Nafas perlahan-lahan

Bernafas secara perlahan dan dalam dapat meningkatkan oksigen yang disedut ke dalam paru-paru, sehingga jumlah oksigen dalam darah dan seluruh tubuh juga meningkat. Ini dapat menjadikan badan anda berasa lebih selesa semasa bertafakur. Oksigen yang mencukupi juga dapat memudahkan otak untuk fokus dan berkonsentrasi.

3. Melakukannya di tempat yang sunyi

Sekiranya anda tidak terbiasa bermeditasi, cobalah untuk mulai melakukannya di tempat yang tenang tanpa perkara yang berpotensi mengganggu, seperti deringan telefon bimbit anda, bunyi TV, atau suara kenderaan. Setelah anda terbiasa melakukannya di tempat yang tenang, anda boleh terbiasa bermeditasi di tempat yang ramai.

4. Posisikan badan dengan selesa

Untuk memaksimumkan faedah meditasi, penting untuk melakukannya dalam keadaan selesa, baik ketika duduk, berbaring, atau bahkan berjalan. Kedudukan yang selesa ini juga sangat membantu dalam menjaga postur badan yang baik semasa bertafakur.

Petua Cara Memulakan Meditasi Dengan Berkesan

Untuk dapat melakukan meditasi dengan baik, anda boleh memulakan dengan langkah-langkah berikut:

 • Duduk tegak dan tarik nafas dalam-dalam.
 • Fokus pada nafas dan perasaan anda.
 • Fokus minda anda pada bahagian tubuh anda yang berlainan secara bergantian, sambil terus menarik nafas secara perlahan. Ketahui bagaimana perasaan anda di bahagian-bahagian badan anda. Anda juga boleh bersebelahan sesi meditasi untuk berdoa, bersyukur, atau perbincangan diri yang positif.
 • Setelah anda terbiasa melakukan meditasi sambil duduk, anda boleh mencuba meditasi berjalan kaki. Fokus pada pergerakan kaki dan elakkan berjalan terlalu pantas. Lokasi berjalan boleh di mana sahaja, misalnya di halaman rumah.

Cuba atur emosi dan fikiran anda. Menapis emosi negatif dan mengekalkan pemikiran positif, sehingga anda dapat merasa lebih tenang dan selesa.

Untuk hasil maksimum, cubalah menjadikan meditasi sebagai sebahagian daripada rutin harian anda. Namun, ingat. Untuk mengekalkan tubuh yang sihat, anda juga perlu berehat secukupnya, bersenam secara teratur, dan menjauhi rokok dan minuman beralkohol.

Sekiranya anda sukar untuk bermeditasi dengan selesa, misalnya kerana fikiran anda terlalu kacau, cemas, atau kerana masalah kesihatan tertentu, cubalah berjumpa doktor atau ahli psikologi untuk mengetahui jenis meditasi apa yang sesuai untuk keadaan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found