7 jenis buah yang baik untuk wanita hamil

Buah adalah sumber pemakanan sihat untuk wanita hamil. Tetapi wanita hamil mungkin keliru, buah mana yang baik untuk dimakan? sekarang, agar tidak keliru lagi, ayuhLihat penjelasan berikut mengenai jenis buah yang baik untuk wanita hamil.

Nutrien dalam buah memang sangat beragam, seperti vitamin C, beta-karoten, asid folik, kalium, dan serat. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan ibu hamil dan perkembangan janin. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk mengambil kira-kira 2-4 hidangan buah setiap hari.

Pelbagai Buah Disyorkan untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa jenis buah yang baik untuk dimakan oleh ibu hamil:

1. Mangga

Mangga adalah buah yang kaya dengan vitamin A dan C. Kandungan vitamin A dalam buah mangga dapat meningkatkan sistem imun dan mencegah komplikasi pada janin. Di samping itu, hanya dengan memakan satu mangkuk mangga, wanita hamil sudah dapat memenuhi keperluan vitamin C dalam sehari.

2. Epal

Serat, vitamin A, vitamin C, dan kalium adalah nutrien utama dalam epal, yang sangat baik untuk wanita hamil. Satu kajian menunjukkan bahawa risiko terkena asma dan alergi lebih rendah pada bayi ibu yang selalu memakan epal semasa kehamilan.

3. Pisang

Pisang baik untuk dimakan oleh ibu hamil kerana mengandungi banyak kalium dan kalori. Kalium dalam pisang dapat membantu mengekalkan keseimbangan elektrolit dalam tubuh, serta membantu kerja otot dan penghantaran isyarat saraf. Selain itu, pisang juga sangat baik untuk dimakan oleh ibu hamil yang sering mengalami sembelit sakit pagi dan sembelit.

4. Alpukat

Berbanding dengan buah-buahan lain, alpukat mengandungi lebih banyak asid folik. Selain itu, alpukat juga merupakan sumber vitamin C, vitamin B, vitamin K, serat, kolin, dan magnesium. Mengonsumsi alpukat semasa kehamilan berguna untuk mengurangkan keluhan kekejangan kaki dan sakit pagi, dan menyokong perkembangan otak janin.

5. Jingga

Jeruk kaya dengan vitamin C, asid folik dan serat. Kandungan vitamin C dalam jeruk berguna sebagai antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel dan membantu menyerap zat besi.

Di samping itu, kandungan air yang tinggi dalam buah sitrus dapat mencegah wanita hamil daripada mengalami dehidrasi semasa hamil.

6. Nanas

Nanas banyak dielakkan oleh ibu hamil kerana dianggap menyebabkan pendarahan dan keguguran. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik bahawa nanas membahayakan kehamilan.

Kandungan enzim bromelain dalam nanas memang boleh mencetuskan kontraksi jika dikonsumsi terlalu banyak, tetapi tidak untuk mencetuskan buruh.

Nanas sebenarnya kaya dengan vitamin C, vitamin B6, asid folik, zat besi, dan magnesium yang baik untuk kehamilan dan janin. Walau bagaimanapun, elakkan pengambilan nanas secara berlebihan.

7. Buah kering

Buah kering umumnya mempunyai rasa manis, dan sangat praktikal untuk dijadikan makanan ringan untuk wanita hamil. Di samping itu, memakan buah kering semasa mengandung dipercayai dapat mencegah jangkitan saluran kencing. Jenis buah kering yang boleh dipilih oleh wanita hamil termasuk ceri, jujubes, kurma, dan pelbagai jenis buah beri.

Sebagai tambahan kepada beberapa pilihan buah di atas, terdapat beberapa jenis buah lain yang juga baik untuk wanita hamil, seperti pir, manggis, dan tembikai.

Sebelum memakan buah-buahan di atas, pastikan wanita hamil telah mencucinya dengan bersih. Gosok permukaan buah dengan berus dan air mengalir selama beberapa saat.

Sekiranya buah-buahan dianggap tidak mencukupi untuk memenuhi nutrien semasa mengandung, wanita hamil disyorkan untuk berjumpa dengan pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat mengenai jenis pengambilan pemakanan lain yang diperlukan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found