Kenali Punca Bayi Kuning dan Cara Mengatasinya

Jaundis bayi atau penyakit kuning adalah keadaan biasa yang dialami oleh bayi baru lahir. Walaupun secara amnya tidak berbahaya, ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan sekiranya bayi anda menunjukkan tanda-tanda penyakit kuning. Dengan cara ini, rawatan yang sesuai dapat dijalankan dengan segera.

Jaundis dicirikan oleh warna kuning pada kulit atau putih mata bayi. Di samping itu, bayi dengan penyakit kuning biasanya mempunyai urin kuning gelap, najis pucat, dan menguning telapak tangan dan kaki.

Gejala penyakit kuning biasanya muncul 2-3 hari selepas kelahiran dan boleh hilang sendiri dalam 2 minggu. Namun, jika tidak membaik, keadaan ini boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti kerosakan otak, palsi serebrum, kehilangan pendengaran.

Punca Bayi Kuning

Penyakit kuning disebabkan oleh penumpukan bilirubin dalam darah bayi. Bilirubin adalah bahan kuning yang dihasilkan oleh pemusnahan semula jadi sel darah merah. Keadaan ini sering menyerang bayi baru lahir, kerana fungsi hati mereka tidak berfungsi dengan optimum.

Sebenarnya, bayi itu menderita bilirubin sejak dia berada di dalam rahim yang dihasilkan oleh plasenta. Selepas kelahiran, bilirubin dari aliran darah bayi akan disaring oleh hati dan dilepaskan ke saluran usus.

Namun, kerana hati bayi tidak berkembang sepenuhnya, sementara jumlah bilirubin yang dihasilkan lebih besar, proses membuang bilirubin terhambat.

Penyakit kuning yang disebabkan oleh peningkatan bilirubin sangat biasa dan juga dikenali sebagai penyakit kuning fisiologi. Selain itu, penyakit kuning juga boleh disebabkan oleh keadaan berikut:

 • Sepsis pada bayi
 • Jangkitan virus atau bakteria
 • Pendarahan dalaman
 • Kerosakan jantung
 • Kekurangan enzim tertentu
 • Sel darah merah bayi yang tidak normal yang mudah rosak
 • Ketidakserasian kumpulan darah dan rhesus antara ibu dan bayi
 • Masalah dengan sistem pencernaan bayi, termasuk atresia bilier

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya dan bayi yang mengalami kesukaran untuk memakan susu ibu juga berisiko tinggi terkena penyakit kuning.

Komplikasi Yang Mungkin Berlaku Pada Bayi Kuning

Penyakit kuning yang disebabkan oleh tahap bilirubin yang tinggi dapat mengalami beberapa komplikasi, termasuk:

Ensefalopati akut

Keadaan ini berlaku apabila bilirubin dalam darah bayi memasuki kawasan otak, kemudian merosakkan sel-sel otak, menyebabkan ensefalopati. Terdapat beberapa gejala ensefalopati akut yang boleh muncul pada bayi, termasuk:

 • Demam
 • Gag
 • Kesukaran menyusu atau menghisap puting ibu
 • Lambat
 • Susah bangun
 • Leher dan badan melengkung ke belakang
 • Lebih cerewet dan gelisah

Kernicterus

Ensefalopati akut pada bayi kuning yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan kernicterus atau kerosakan kekal pada otak. Kernicterus ini boleh menyebabkan bayi kehilangan pendengaran kerana kelewatan perkembangan enamel gigi atau lapisan luar gigi.

Cara Mengatasi Bayi Kuning

Penyakit kuning pada bayi baru lahir biasanya tidak memerlukan rawatan khas kerana boleh hilang dalam 10-14 hari. Namun, jika hasil pemeriksaan menunjukkan kadar bilirubin yang tinggi dalam darah bayi, rawatan khas diperlukan dari doktor.

Berikut adalah rawatan utama untuk bayi yang mempunyai kadar bilirubin yang tinggi:

 • Fototerapi, untuk menukar bilirubin menjadi bentuk yang mudah dipecah oleh hati menggunakan cahaya khas
 • Transfusi pertukaran (transfusi pertukaran), yang merupakan proses mengeluarkan darah bayi menggunakan kateter yang diletakkan di urat dan diganti dengan darah dari penderma yang sesuai

Anda boleh mencegah peningkatan bilirubin yang boleh menyebabkan penyakit kuning dengan memberinya pengambilan makanan yang mencukupi. Bayi yang diberi susu ibu harus memberi makan 8-12 kali sehari untuk beberapa hari pertama kehidupan.

Untuk bayi yang diberi susu formula, anda harus memberi 30-60 ml susu setiap 2-3 jam pada minggu pertama setelah kelahiran untuk mencegah peningkatan kadar bilirubin dalam darah bayi.

Pengambilan makanan yang mencukupi juga dapat mengatasi kelebihan bilirubin dalam darah bayi, yang kemudiannya akan dikeluarkan melalui najis.

Sekiranya si kecil mengalami penyakit kuning, anda mesti memeriksakan keadaannya dengan kerap, terutama pada putih mata dan kulit. Pemeriksaan ini harus dilakukan 2 kali sehari untuk melihat apakah keadaan sudah kembali normal atau semakin teruk.

Sekiranya keadaan bayi yang sakit kuning tidak bertambah baik selepas 14 hari, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Rawatan yang tepat dan pantas akan mengurangkan risiko bayi yang mengalami penyakit kuning mengalami kerosakan otak kekal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found