Bayi 2 Bulan: Membalas Senyum

Bayi berusia 2 bulan mula bertindak balas dengan senyuman ketika diucapkan atau ketika dia melihat sesuatu yang dia rasa menarik. Ini adalah perkembangan yang ketara berbanding ketika bayi baru lahir.

Pada usia sekitar 6 minggu, bayi pada umumnya dapat menyatakan kesenangan melalui beberapa cara, seperti senyuman, suara, atau pergerakan kaki dan tangan mereka. Ini kerana otak dan pendengaran bayi berusia 2 bulan lebih berkembang berbanding bayi berusia 1 bulan.

Ketika memasuki usia 2 bulan, umumnya bayi lelaki mempunyai berat sekitar 3.8-5 kilogram, dengan panjang 52-56cm. Sementara itu, bayi perempuan pada umumnya berat 3.6–4.8 kilogram, dengan panjang 52–55 cm.

Pelbagai Aspek Perkembangan Bayi 2 Bulan

Berikut adalah maklumat mengenai perkembangan bayi berusia 2 bulan yang perlu diketahui oleh Moms dan Dads:

Kemahiran motor bayi 2 bulan

Pada usia 2 bulan, pergerakan bayi biasanya akan lebih kerap. Pergerakan badan seperti kejutan yang sering terjadi ketika bayi yang baru lahir mulai hilang. Di samping itu, bayi juga menunjukkan beberapa perkembangan kemahiran motorik lain, seperti:

 • Tenang dengan menghisap jarinya
 • Ikuti perkara dengan mata dan kenali orang lain dari kejauhan
 • Minat objek dan mainan berwarna terang yang mengeluarkan bunyi
 • Mengikuti pergerakan objek ke sana kemari. Ibu atau Ayah dapat merangsang Si Kecil dengan menggerakkan mainan di depan matanya
 • Mula dapat memegang kepalanya hingga 45 darjah dengan sokongan tangannya dan bergerak seperti orang tolakan semasa berbaring di perut anda
 • Kadang-kadang anda dapat mencengkam sesuatu dengan kuat selama beberapa saat.

Kemahiran komunikasi bayi 2 bulan

Bayi yang berumur 2 bulan pada umumnya dapat mendengar bunyi dan mengenali bunyi di sekelilingnya. Dia juga mulai membuat suara bayi dan ekspresi wajahnya mulai berubah sesuai dengan perasaannya, misalnya mengangkat kening, melotot, atau bertiup.

Pada usia 2 bulan, bayi juga dapat menunjukkan bahawa mereka ingin dipegang atau dimainkan, misalnya dengan berbual atau menangis.

Kemahiran sosial bayi 2 bulan

Bayi berusia 2 bulan pada amnya sudah mula berinteraksi dengan memberikan senyuman. Sekiranya kita tersenyum kepadanya, itu boleh menjadi pengajaran baginya bahawa tindakannya itu menyenangkan. Ini juga merupakan bahagian komunikasi dengan bayi.

Di samping itu, pada usia 2 bulan, bayi juga mula mengeluarkan suara ketika seseorang bercakap dengannya. Sebilangan bayi mungkin dapat meniru ekspresi orang lain.

Beberapa Perkara yang Perlu Diperhatikan pada Bayi yang Berusia 2 Bulan

Ukuran otak bayi secara amnya akan tumbuh sekitar 5 cm selama 3 bulan pertama kehidupan. Walaupun bayi anda tidak dapat menjawab ketika seseorang bercakap dengannya atau membacanya, dia biasanya senang mendengar seseorang berinteraksi dengannya.

Tidur yang mencukupi adalah asas utama yang akan menyokong perkembangan bayi. Pada usia 2 bulan, bayi biasanya mulai tidur lebih lama pada waktu malam daripada yang mereka alami ketika lahir. Ibu boleh membaca cerita atau mengurut anak anda dengan lembut, agar dia lebih santai sebelum tidur.

Syarat yang perlu diperhatikan

Perkembangan setiap anak adalah unik, jadi tidak perlu terlalu risau jika anak kecil anda tidak menunjukkan tanda-tanda di atas pada usia 2 bulan. Walau bagaimanapun, tidak ada yang salah jika anda memeriksa anak anda kepada doktor apabila terdapat beberapa perkara yang perlu dibimbangkan, seperti:

 • Jangan bertindak balas apabila anda mendengar bunyi yang kuat
 • Penglihatannya tidak tertumpu pada objek yang bergerak
 • Tidak menyedari tangan sendiri atau tidak dapat memahami sesuatu
 • Jangan tersenyum ketika anda atau orang lain mengajak anda tersenyum
 • Jangan letakkan tangan anda di mulut anda
 • Tidak dapat mengangkat kepala ketika berbaring di perut
 • Nampaknya kurang aktif dan kurang bersemangat untuk bermain
 • Tidak mahu menyusu dengan lancar

Bayi berusia 2 bulan mempunyai banyak perkembangan yang dapat anda lihat dan rasakan. Tetapi perlu diingat bahawa motorik, ucapan, dan perkembangan sosial setiap bayi boleh berbeza.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai perkembangan bayi berusia 2 bulan dan bagaimana melatih kemampuannya, anda boleh berjumpa doktor.

Teruskan membaca untuk kitaran perkembangan usia seterusnya pada 3 Bulan: Mendapatkan Perkara yang menarik perhatian.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found