Ketahui Jenis Hormon pada Wanita dan Fungsinya

Tubuh wanita mengalami pelbagai perubahan ketika dia melalui proses semula jadi, dari akil baligh, ovulasi, haid, hingga kehamilan dan penyusuan. Pelbagai proses ini berlaku berkat pelbagai hormon dalam tubuh wanita.

Hormon adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh sistem endokrin di dalam badan dan berfungsi untuk membantu mengawal hampir semua fungsi tubuh, seperti pertumbuhan, metabolisme, kepada kerja pelbagai sistem organ, termasuk organ pembiakan.

Jenis Hormon Wanita

Berikut adalah beberapa jenis hormon wanita dan fungsinya:

 1. Progesteron

  Semasa mengandung, tahap hormon progesteron dalam badan tetap tinggi. Ini menghalang tubuh menghasilkan telur baru dan menyiapkan badan untuk menghasilkan susu ibu. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, tahap hormon progesteron dalam badan akan turun dan mencetuskan haid.

 2. Estrogen

  Hormon estrogen berfungsi untuk membantu perkembangan dan perubahan tubuh semasa akil baligh, termasuk perkembangan fungsi organ seksual, dan memastikan proses ovulasi dalam kitaran haid bulanan.

  Hormon ini juga berperanan dalam proses pelepasan susu ibu setelah melahirkan, mengatur mood atau mood, dan proses penuaan.

  Pengurangan pengeluaran estrogen boleh menyebabkan pelbagai gangguan, seperti haid tidak teratur, kekeringan faraj, mood tidak menentu, menopaus, dan osteoporosis pada wanita tua.

 3. Testosteron

  Tahap hormon testosteron dalam tubuh wanita tidak sebanyak lelaki, tetapi hormon ini masih mempunyai fungsi penting untuk kesihatan wanita. Hormon testosteron berperanan dalam mengatur libido atau gairah seksual dan menjaga kesihatan vagina, payudara, dan kesuburan.

 4. Hormon luteinizing (LH)

  LH pada wanita bertanggungjawab untuk membantu tubuh mengatur kitaran haid dan ovulasi. Oleh itu, hormon ini juga berperanan dalam akil baligh. Hormon ini dihasilkan oleh kelenjar pituitari di otak.

  Secara amnya, tahap hormon LH pada wanita akan meningkat semasa haid dan selepas menopaus. Tahap LH yang terlalu tinggi dalam badan wanita boleh menyebabkan masalah pembiakan.

 5. Hormon perangsang folikel (FSH)

  Sama dengan hormon LH, hormon FSH juga dihasilkan di kelenjar pituitari dan memainkan peranan penting dalam sistem pembiakan. Hormon ini membantu mengawal kitaran haid dan pengeluaran telur di ovari.

  Tahap rendahnya hormon FSH menunjukkan bahawa seorang wanita tidak ovulasi, ada masalah dengan kelenjar pituitari, atau itu juga dapat menunjukkan kehamilan. Sebaliknya, hormon FSH yang tinggi dapat memberi isyarat kepada wanita memasuki menopaus, kehadiran tumor di kelenjar pituitari, atau gejala sindrom Turner.

 6. Oksitosin

  Apabila tahap hormon meningkat, rahim dirangsang untuk berkontrak dan bersiap untuk bersalin. Selepas melahirkan, oksitosin akan merangsang kelenjar payudara untuk menghasilkan susu.

Setiap hormon wanita mempunyai peranan penting dalam kesihatan, termasuk menentukan bentuk tubuh wanita. Untuk mengekalkan keseimbangan hormon dalam badan, anda disarankan untuk makan makanan sihat, bersenam secara teratur, hadkan pengambilan makanan manis dan tinggi karbohidrat, mengurangkan tekanan, dan cukup tidur.

Sekiranya anda merasakan anda mempunyai gangguan berkaitan hormon, disarankan berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.