Acetylcysteine ​​- Faedah, dos dan kesan sampingan

Acetylcysteine ​​atau acetylcysteine ​​adalah ubatdigunakan untuk mengurangkan kahak dalam beberapa keadaan, seperti asma, Sistik Fibrosis, atau COPD. Selain itu, ubat ini juga digunakan untuk merawat keracunan parasetamol.

Acetylcysteine ​​mempunyai beberapa sediaan, iaitu tablet, kapsul, sirap, suntikan, atau penyelesaian penyedutan. Sebagai ubat batuk, acetylcysteine ​​berfungsi sebagai penipisan mukolitik atau kahak, sehingga kahak dapat dikeluarkan dengan lebih mudah melalui batuk. Harus diingat, ubat ini tidak sesuai untuk batuk kering.

Tanda dagangan Acetylcysteine: Acetylcysteine, Acetin 600, Alstein, Ahep, Benutrion Ve, Fluimucil, L-Acys, Memucil 600, Nalitik, Nytex, Pectocil, Resfar, Siran Forte

Apa itu Acetylcysteine

kumpulanUbat preskripsi
KategoriUbat mukolitik (pengencer kahak)
ManfaatCairkan kahak dan atasi keracunan parasetamol
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Acetylcysteine ​​untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Acetylcysteine ​​tidak diketahui sama ada boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet effervescent, kapsul, sirap kering, butiran, suntikan, dan larutan penyedutan (dihirup)

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Acetylcysteine

Acetylcysteine ​​mesti digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan asetilcysteine:

 • Jangan gunakan acetylcysteine ​​jika anda alah kepada ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menghidap penyakit buah pinggang, asma, pedih ulu hati, ulser perut, varises esofagus, tekanan darah tinggi (hipertensi), kegagalan jantung, atau sedang menjalani diet rendah garam.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas menggunakan asetilcysteine.

Dos dan Peraturan Penggunaan Acetylcysteine

Doktor akan memberi dos dan menentukan tempoh rawatan mengikut keadaan dan usia pesakit. Berikut adalah pecahan dos asetilcysteine ​​berdasarkan bentuk ubat:

Bentuk tablet effervescent, kapsul, sirap kering dan butiran

Keadaan: Cairkan kahak

 • Matang: 200 mg 3 kali sehari, atau 600 mg (untuk persediaan effervescent) sekali sehari. Dos maksimum adalah 600 mg sehari.
 • Kanak-kanak berumur 2-6 tahun: 100 mg, 2-4 kali sehari.
 • Kanak-kanak> 6 tahun: 200 mg, 2-3 kali sehari.

Keadaan: Keracunan parasetamol

 • Matang: Untuk merawat keracunan parasetamol, bentuk ubat yang digunakan adalah tablet effervescent dengan dos awal 140 mg / kgBW, diikuti dengan 17 kali dos penyelenggaraan 70 mg / kgBW, diberikan setiap 4 jam.

Bentuk penyelesaian penyedutan

Keadaan: Cairkan kahak

 • Matang: Sebagai penyelesaian 10%, 6-10 ml, 3-4 kali sehari. Dosis dapat ditingkatkan menjadi 2-20 ml, setiap 2-6 jam sesuai keperluan. Sebagai penyelesaian 20%, 3-5 ml, 3-4 kali sehari. Dosis dapat ditingkatkan menjadi 1-10 ml, setiap 2-6 jam atau sesuai keperluan.

Sebagai tambahan kepada bentuk dos oral dan penyelesaian penyedutan, asetilcysteine ​​juga mempunyai bentuk suntikan. Khusus untuk bentuk suntikan, ubat tersebut akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Bagaimana nak guna Acetylcysteine ​​dengan betul

Ikuti cadangan doktor dan peraturan untuk menggunakan ubat yang tertera pada label pembungkusan. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Acetylcysteine ​​harus diambil dengan makanan atau selepas makan. Ambil kapsul asetilcysteine ​​dengan air. Jangan mengunyah atau menghancurkan tablet kerana ini boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Untuk asetilcysteine ​​dalam bentuk butiran, larutkan 1 sachet butiran asetilcysteine ​​ke dalam air biasa mengikut dos yang disyorkan pada label. Kacau larutan hingga sebati sebelum diminum.

Untuk tablet effevescent acetylcysteine, larutkan dalam segelas air sebelum diminum. Ubat ini harus diambil tidak lebih dari 2 jam setelah larut.

Untuk sirap kering acetylcysteine, goncangkan botol sebelum memakan sirap. Larutkan isi botol sirap kering menggunakan air biasa mengikut arahan pada label, kemudian kacau hingga rata.

Cuba minum acetylcysteine ​​pada masa yang sama setiap hari, untuk kesan rawatan maksimum. Sekiranya anda terlupa mengambil asetilcysteine, segera ambil jika jadual seterusnya tidak terlalu hampir. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Suntikan asetilcysteine ​​hanya boleh diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Doktor akan menyuntik asetilcysteine ​​mengikut keadaan pesakit.

Penyelesaian penyedutan asetilcysteine ​​digunakan dengan penyedutan melalui mulut menggunakan nebulizer.

Untuk merawat keracunan parasetamol, asetilcysteine ​​mesti diberikan di hospital dan di bawah pengawasan doktor. Ini kerana pesakit dengan keracunan parasetamol perlu melakukan pemantauan ketat dan memeriksa tahap parasetamol darah, ujian fungsi hati, dan ujian darah lengkap secara berkala.

Simpan asetilcysteine ​​pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

InteraksiAcetylcysteine ​​dengan Ubat-ubatan Lain

Terdapat beberapa kesan interaksi ubat yang boleh berlaku apabila asetilcysteine ​​digunakan dengan ubat lain, termasuk:

 • Peningkatan risiko penumpukan kahak jika digunakan dengan ubat antitusif, seperti codeine
 • Berkurangnya keberkesanan ubat asetilcysteine ​​apabila digunakan dengan arang aktif
 • Peningkatan kesan nitrogliserin dalam melebarkan saluran darah (vasodilator)
 • Berkurangnya keberkesanan antibiotik

Kesan Sampingan dan Bahaya Acetylcysteine

Kesan sampingan yang mungkin timbul selepas menggunakan asetilcysteine ​​adalah:

 • Mual
 • Gag
 • Sakit perut
 • Selsema
 • Tumis
 • Demam

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak reda. Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius berlaku, seperti:

 • Batuk darah atau muntah darah
 • Sakit dada atau sukar bernafas
 • Sakit perut bahagian atas yang semakin teruk
 • Muntah yang berterusan dan semakin teruk
 • Hilang selera makan
 • Air kencing gelap
 • Jaundis

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found