Inilah yang perlu anda ketahui mengenai rawatan muka

Muka wajah adalah salah satu jenis penjagaan kulit yang biasa dilakukan. Kaedah rawatan ini dianggap berkesan untuk meremajakan kulit wajah dan merawat masalah wajah tertentu, seperti jerawat dan komedo. Namun, di sebalik itu, terdapat risiko kesan sampingan dari wajah yang perlu anda ketahui.

Mempunyai kulit wajah yang sihat dan kelihatan berseri adalah impian semua orang. Salah satu cara yang sering dilakukan untuk merawat kulit wajah adalah dengan rawatan muka. Rawatan jenis ini boleh dilakukan di klinik kecantikan, spa, atau salun.

Namun, sebelum melakukan rawatan muka, anda perlu berhati-hati. Sekiranya prosedur wajah tidak dilakukan oleh kakitangan terlatih, terutama tanpa pengawasan doktor, tindakan ini sebenarnya boleh menyebabkan masalah pada kulit wajah.

Mengenai Muka Muka dan Tahap Prosedur

Muka wajah biasanya dilakukan sebagai cara membersihkan wajah, mengurangkan penyumbatan pori-pori kulit akibat bintik hitam dan jerawat, meremajakan kulit wajah, dan menjadikan kulit wajah kelihatan lebih bersih, segar, dan lebih muda.

Terdapat beberapa peringkat yang dilakukan semasa prosedur rawatan muka. Setiap peringkat ini mempunyai faedah tersendiri untuk kulit anda, termasuk:

1. Bersihkan wajah dengan bersih

Tahap ini juga dikenali sebagai pembersihan mendalam. Pada peringkat pembersihan mendalam, wajah dibersihkan dengan bersih dari habuk, residu solekan, atau produk penjagaan kulit. pembersihan mendalam Ini biasanya dilakukan dengan menggunakan pencuci muka khas.

2. Melembutkan kulit wajah dengan wap

Tahap ini dilakukan dengan menggunakan alat khas yang dapat memberikan wap ke wajah dengan suhu yang tidak terlalu panas sehingga tidak mencederakan kulit wajah.

Prosedur mengukus wajah bertujuan untuk melebarkan pori-pori kulit dan melembutkan habuk atau kotoran yang menyumbat liang-liang agar mudah dikeluarkan.

3. Lakukan prosedur pengelupasan kulit wajah

Pengelupasan adalah proses pengelupasan kulit wajah untuk membuang sel kulit mati dan kotoran yang dapat menyumbat liang. Oleh itu, tisu kulit dapat memperbaiki diri dan mewujudkan lapisan baru kulit yang sihat.

Tahap pengelupasan secara amnya dilakukan dengan menggunakan produk yang mengandungi gosok di dalamnya. Kandungan scrub juga disesuaikan dengan jenis kulit anda dan keluhan yang anda alami. Selain kandungan lulur, beberapa jenis rawatan muka juga menggunakan kaedah inipengelupasan kimia.

4. Menghilangkan bintik hitam

Doktor atau ahli terapi akan menghilangkan bintik hitam dari liang dengan menggunakan penghilang bintik hitam. Sekiranya anda mempunyai banyak komedo, mungkin memerlukan lebih dari satu sesi rawatan muka untuk membersihkan komedo sepenuhnya.

5. Menggunakan topeng muka

Setelah tahap penyingkiran komedo selesai, doktor atau ahli terapi kecantikan akan meletakkan topeng di wajah anda. Jenis topeng yang digunakan akan ditentukan oleh jenis masalah kulit dan kulit yang dialami.

6. Menggunakan toner muka atau astringen

Sekiranya kulit anda kering dan sensitif, doktor atau ahli terapi anda mungkin memberi anda toner ke kulit wajah setelah selesai rawatan muka. Walau bagaimanapun, jika kulit wajah anda cenderung berminyak, doktor atau ahli terapi kecantikan anda akan memberi anda zat untuk membuang minyak berlebihan di permukaan kulit.

Setelah menyelesaikan wajah, anda juga boleh menggunakan pelembap dan pelindung matahari untuk menjaga kulit bersih, lembap, dan melindungi kulit anda dari paparan sinar matahari.

Pelbagai Khasiat Muka Wajah

Sekiranya dilakukan secara berkala, rawatan muka diketahui menjadikan wajah lebih cerah dan kelihatan lebih sihat. Selain itu, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, wajah boleh mengurangkan sel kulit mati dan kotoran yang dapat menyumbat liang, sehingga jerawat dan bintik hitam dapat dikurangkan.

Proses pengelupasan menggunakan scrub atau pengelupasan kimia pada wajah juga berguna untuk meningkatkan pengeluaran kolagen, sehingga garis-garis halus di wajah dapat menyamar dan kulit menjadi lebih anjal.

Beberapa Kesan Sampingan pada Muka Wajah

Prosedur rawatan muka sebaiknya dilakukan di bawah pengawasan pakar estetik atau dermatologi. Sekiranya dilakukan tanpa pengawasan, rawatan muka berisiko dilakukan dengan cara yang salah. Ini tentu menjadikan wajah anda lebih bermasalah.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas anda menjalani rawatan muka:

Kulit kering dan jengkel

Penggunaan produk kecantikan yang terbuat dari bahan kimia yang keras ketika menjalani rawatan muka boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kulit yang jengkel, gatal, dan kering. Sekiranya anda mengalami reaksi kulit ini setelah melakukan rawatan muka, elakkan pendedahan cahaya matahari dan pencemaran agar tidak memburukkan lagi keadaan kulit.

Untuk mengatasinya, anda boleh memohon. Sekiranya anda ingin aktif di luar rumah, gunakan pelindung matahari untuk mengelakkan kerengsaan kulit menjadi lebih teruk.

Kulit merah dan bengkak

Muka wajah kadang-kadang boleh menjadikan kulit wajah Kemerahan pada kulit wajah atau eritema muka yang disebabkan oleh pelebaran saluran darah dan peningkatan aliran darah ke kulit wajah.

Manakala edema atau pembengkakan wajah setelah wajah berlaku kerana penumpukan cairan pada tisu kulit wajah. Biasanya, kedua-dua kesan sampingan pada wajah akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari hingga beberapa minggu.

Dermatitis dan letusan jerawat

Dermatitis atau juga dikenali sebagai eksim adalah keadaan ketika kulit menjadi meradang, gatal, dan ruam muncul.

Setelah menjalani rawatan muka, anda berisiko terkena dermatitis, terutamanya jika jenis kulit wajah anda adalah kulit sensitif. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kerengsaan atau reaksi alergi terhadap ramuan rawatan yang digunakan.

Sementara itu, letusan jerawat adalah penyakit kulit yang menyerupai jerawat. Keadaan ini boleh disebabkan oleh jangkitan atau kesan sampingan ubat-ubatan.

Untuk mengatasi kesan sampingan pada wajah di atas, anda perlu menggunakan ubat mengikut preskripsi doktor. Jangan mudah tergoda dengan rawatan wajah yang segar dan murah. Terutama jika rawatan wajah dilakukan di pusat kecantikan yang tidak mencukupi.

Sekiranya anda ingin melakukan rawatan muka untuk merawat kulit wajah, anda harus melakukan rawatan di klinik kecantikan atau pusat rawatan kulit yang dipercayai dan diselia oleh doktor. Ini supaya doktor dapat memberikan rawatan yang tepat jika anda mengalami kesan sampingan atau tidak sesuai dengan produk rawatan yang digunakan semasa rawatan muka.