Topik Acyclovir - Faedah, dos dan kesan sampingan

Topi Acyclovirkal adalah ubat luaran untuk diatasilepuh pada kulit yang disebabkan oleh virus herpes simplex. Ubat ini digunakan dengan menerapkannya ke kawasan kulit yang dijangkiti.

Acyclovir topikal digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan mempercepat penyembuhan lepuh pada kulit di sekitar bibir atau alat kelamin, serta herpes di mata. Asiklovir topikal juga berfungsi untuk mencegah penyebaran virus herpes di dalam tubuh pesakit.

Di Indonesia, asiklovir topikal (asiklovir) tersedia dalam bentuk salap dan krim 5% untuk kulit, dan salap mata 3%. Dos dan peraturan penggunaan bergantung pada keadaan yang dialami pesakit.

Perlu diketahui, asiklovir topikal tidak dapat menyembuhkan herpes, tetapi hanya melegakan gejala dan menghalang perkembangan jangkitan. Selain itu, ubat ini juga tidak dapat mencegah kambuhnya penyakit atau penularan jangkitan kepada orang lain.

Tanda Dagangan asiklovir topikal: Aciclovir, Acifar, Acyclovir, Azofir, Clinovir, Hufaclovir, Inclovir, Lacyvir, Matrovir, Mediclovir, Molavir, Scanovir, Zenclovir, Zovirax, Zoter.

Apa itu ACyTopi Clovirkal?

kumpulanUbat antivirus
KategoriUbat preskripsi
ManfaatMengatasi gejala herpes simplex pada kulit
Digunakan olehMatang
Kategori kehamilan dan penyusuanKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.Asiklovir topikal tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda.
Bentuk ubatKrim, salap kulit, salap mata.

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Acyclovir Topikal

 • Jangan gunakan salap acyclovir untuk kulit di dalam mata, hidung, dan mulut. Sekiranya terkena bahagian secara tidak sengaja, segera bilas dengan air. Pada lepuh herpes yang muncul di mulut, sapukan hanya di sekitar bibir luar.
 • Sebelum menggunakan salap acyclovir, beritahu doktor tentang sejarah perubatan anda, terutamanya penyakit yang mempengaruhi sistem imun, seperti HIV / AIDS.
 • Bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakan salap acyclovir, terutamanya jika anda alah kepada acyclovir atau mana-mana bahan lain dalam ubat ini.
 • Salap Acyclovir tidak menghalang penularan virus herpes genital. Elakkan hubungan seksual sehingga sembuh sepenuhnya.
 • Rujuk doktor jika selepas satu minggu menggunakan salap acyclovir, gejala masih tidak membaik.
 • Salap Acyclovir tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.

Dos dan Peraturan Penggunaan ACyTopi Clovirkal

Berikut adalah dos asiklovir topikal (aciclovir) berdasarkan bentuk ubat:

Bentuk: salap mata

Keadaan: herpes mata.

Dosis: Sapukan 5 kali sehari setiap 4 jam, sehingga 3 hari selepas penyembuhan.

Bentuk: salap atau krim kulit

Keadaan: herpes dan bibir genital.

Dosis: Sapukan 5-6 kali sehari, selama 5 hingga 10 hari.

Asiklovir topikal juga boleh digunakan untuk merawat lepuh yang disebabkan oleh herpes zoster (herpes zoster). Walau bagaimanapun, rawatan utama untuk kayap adalah dengan tablet asiklovir.

Bagaimana Mengmenggunakan Penyaman udarayTopi Clovirkal dengan betul

Pastikan selalu mengikuti cadangan doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat dalam menggunakan salap acyclovir. Untuk mendapatkan hasil yang optimum, gunakan salep asiklovir secepat mungkin kerana gejala awal herpes genital muncul.

Sebelum menggunakan salap atau krim acyclovir, bersihkan dan keringkan kawasan kulit yang akan digunakan. Sapukan ubat perlahan sehingga menutupi kawasan kulit yang dijangkiti.

Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan ubat ini. Sekiranya boleh, gunakan sarung tangan getah sekali pakai untuk mengelakkan menyebarkannya ke bahagian badan yang lain atau menyebarkannya ke orang lain.

Untuk mempercepat penyembuhan herpes genital, gunakan asiklovir topikal selama yang disyorkan oleh doktor anda. Walau bagaimanapun, jangan gunakan asiklovir topikal lebih lama daripada yang disarankan oleh doktor anda.

Supaya kesan ubat ini tidak hilang, jangan mandi atau berenang setelah meminumnya.

Interaksi Acyclovir Topikal dengan ubat lain

Asiklovir topikal boleh mengurangkan kesan talimogene laherparepvec, ubat yang digunakan untuk merawat barah kulit.

Kesan Sampingan dan Bahaya ACyTopi Clovirkal

Asiklovir topikal boleh menyebabkan sejumlah kesan sampingan. Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami keadaan berikut semasa menggunakan asiklovir topikal:

 • Bibir kering.
 • Kulit kering dan mengelupas.
 • Sakit dan terbakar pada kulit.
 • Gatal-gatal, kemerahan, dan kerengsaan di kawasan kulit yang diburukkan.
 • Bengkak di muka dan kaki.
 • Kesukaran bernafas dan menelan.