Penyakit Asid Perut - Gejala, sebab dan rawatan

Penyakit refluks asid atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD) adalah sensasi terbakar di dada disebabkan oleh asid perut naik ke esofagus. Simptom penyakit asid perut muncul sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

Refluks asid atau penyakit refluks asid boleh dialami oleh orang dewasa dan kanak-kanak. Gejala penyakit ini sering diduga sebagai serangan jantung atau penyakit jantung koronari, kerana gejalanya hampir serupa dengan sakit dada. Walaupun tidak mematikan seperti serangan jantung, penyakit asam lambung harus dirawat sehingga tidak menimbulkan komplikasi.

Gejala Penyakit Asid Perut

Simptom utama refluks asid adalah rasa terbakar di dada (pedih ulu hati), yang menjadi lebih teruk selepas makan atau berbaring. Gejala ini boleh disertai dengan keluhan gangguan pencernaan lain, seperti kerap bersendawa, mual dan muntah, serta bisul dan sesak nafas. Penyakit refluks asid juga boleh menyebabkan keluhan mulut yang terasa masam.

Punca Penyakit Asid Perut

Asid perut kembali ke esofagus (refluks asid perut) berlaku apabila otot esofagus bawah (otot LES) melemah. Otot LES seharusnya menguncup dan menutup laluan ke kerongkongan setelah makanan turun ke dalam perut. Apabila otot ini lemah, esofagus akan tetap terbuka dan asid perut akan kembali ke esofagus.

Keadaan ini lebih berisiko bagi orang tua (warga tua), orang yang mengalami kegemukan, perokok, orang yang sering berbaring atau tidur setelah makan, dan wanita hamil.

Diagnosis Penyakit Asid Gastrik

Aduan pedih ulu hati pada pesakit dengan asid gastrik akan dirasakan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Sekiranya pesakit mendapat aduan ini, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan beberapa siri ujian sokongan. Pemeriksaan yang boleh dilakukan oleh doktor adalah gastroskopi, sinar-X, pemeriksaan pH esofagus, dan ujian kekuatan otot esofagus (manometri).

Rawatan Penyakit Asid Gastrik

GERD dapat diatasi dengan mengubah tingkah laku sehari-hari, seperti menurunkan berat badan, tidak berbaring segera setelah makan, dan berhenti merokok. Beberapa tumbuhan herba, seperti halia, juga dikatakan bermanfaat untuk merawat penyakit asid perut.

Ahli gastroenterologi juga boleh memberi ubat untuk merawat penyakit refluks asid dan melegakan bisul yang disebabkan oleh asid perut. Ubat yang diberikan adalah ubat yang dapat meneutralkan asid perut, mengurangkan pengeluaran asid gastrik, dan ubat yang mempercepat pengosongan gastrik. Sekiranya kaedah ini belum dapat mengatasi penyakit asid perut, pembedahan boleh dilakukan.

Rawatan asam lambung sangat bervariasi, mulai dari perubahan gaya hidup hingga langkah pembedahan, yang memerlukan banyak wang. Oleh itu, memiliki insurans kesihatan boleh menjadi penyelesaian praktikal untuk menjimatkan kos rawatan semasa, atau kemudian.

Komplikasi Penyakit Asid Perut

Rawatan penyakit refluks asid yang tidak lengkap boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk keradangan esofagus atau esofagus. Keradangan ini boleh menyebabkan luka dan tisu parut di kerongkongan, menyukarkan pesakit untuk menelan.

Keadaan ini juga dapat memicu terjadinya esofagus Barrett, yang merupakan penyakit yang berisiko menyebabkan barah esofagus.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found