Ketahui 10 Kebaikan Air Minum untuk Kesihatan

Bukan hanya menghilangkan dahaga, faedah minum air untuk kesihatan sangat beragam. Oleh itu, adalah mustahak untuk memenuhi keperluan cecair badan dengan minum air secara berkala.

Terdapat pelbagai minuman yang boleh dimakan untuk memenuhi pengambilan cecair harian. Namun, jenis minuman yang paling baik diminum adalah air kerana ia bebas kalori dan gula sehingga lebih sihat.

Anda dinasihatkan untuk mengambil 8 gelas air atau setara dengan 2 liter setiap hari. Sementara itu, wanita hamil disarankan untuk mengambil 2.5 liter air sehari dan wanita menyusui 3 liter sehari.

Anda juga disarankan untuk mengambil lebih banyak air jika anda mengalami beberapa keadaan, seperti selepas bersenam, semasa cuaca panas, atau ketika anda demam, cirit-birit, dan muntah.

Kebaikan Air untuk Kesihatan

Air sangat terkenal dengan pelbagai khasiat untuk tubuh. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan air:

1. Mencegah penyahhidratan

Mengekalkan pengambilan cecair dengan minum air adalah mustahak untuk mengelakkan tubuh menjadi tidak kering atau mengalami dehidrasi. Walaupun kelihatan ringan, keadaan dehidrasi yang tidak segera dirawat dapat menyebabkan gangguan fungsi ginjal, kejang, dan bahkan kejutan yang dapat mengancam nyawa.

2. Memelihara sendi dan otot yang sihat

Pengambilan air secara berkala juga dapat meningkatkan kekuatan dan kelenturan sendi dan otot badan. Oleh itu, otot tidak kaku dan badan tidak cepat letih ketika bergerak atau melakukan aktiviti.

3. Menurunkan berat badan

Mengonsumsi air diketahui dapat meningkatkan metabolisme, menjadikan tubuh lebih mudah membakar lemak dan membuang sisa melalui peluh, air kencing, dan tinja. Ini tentu saja memberi kesan kepada penurunan berat badan.

Selain itu, minum air sebelum makan diketahui mempunyai kesan kenyang, sehingga bahagian makanan yang dimakan menjadi kurang. Oleh itu, pengambilan kalori ke dalam badan dikekalkan dan berat badan dapat dikawal.

4. Menjaga kesihatan kulit

Kekurangan cecair badan boleh menyebabkan kulit menjadi kering. Oleh itu, adalah mustahak untuk memenuhi keperluan cairan tubuh dengan meminum air agar kulit sentiasa terhidrat dan menjaga serta memulihkan kelembapan kulit.

5. Mengekalkan tumpuan

Kekurangan cecair badan juga mempengaruhi fungsi otak, terutamanya kemampuan untuk fokus dan berkonsentrasi. Ini pasti memberi kesan kepada aktiviti dan produktiviti anda sepanjang hari.

Oleh itu, disarankan agar anda selalu minum air, agar otak dapat berfungsi dengan optimum.

6. Menjaga kesihatan pencernaan

Kekurangan pengambilan cecair diketahui mengganggu fungsi pencernaan. Ini boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan, termasuk sembelit. Untuk mengelakkannya, anda disarankan untuk selalu minum air.

7. Mencegah batu karang

Satu kajian menunjukkan bahawa minum air yang cukup mencegah pembentukan batu ginjal atau kambuhnya penyakit batu ginjal pada orang yang sebelumnya menderita penyakit ini.

Ini kerana pengambilan cecair yang mencukupi dapat mempercepat proses pembuangan sisa metabolik melalui air kencing dan mencegah pembentukan kristal yang boleh menyebabkan batu karang.

8. Mengekalkan tekanan darah

Air adalah bahagian terbesar dalam darah. Sekiranya anda mengalami dehidrasi, darah anda akan menjadi lebih tebal dan menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit, seperti natrium dan kalium, dalam darah anda.

Kekurangan cecair badan juga boleh memberi kesan pada penurunan tekanan darah. Oleh itu, pengambilan air secara teratur dapat menjaga tekanan darah tetap normal.

9. Mencegah Penyakit Kardiovaskular

Selain menjaga tekanan darah, cairan tubuh yang mencukupi juga dapat mencegah Anda dari penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung, serangan jantung, dan strok.

Ini kerana penggunaan air secara teratur dapat mencegah dehidrasi yang dapat berdampak pada mengganggu fungsi organ tubuh, termasuk jantung, dan memberi kesan santai pada saluran darah, sehingga tekanan darah dapat dipertahankan.

10. Meningkatkan Stamina

Tubuh memerlukan tenaga untuk menjalankan aktiviti harian. Sumber tenaga bukan sahaja diperoleh dari makanan. Pengambilan air yang mencukupi juga dapat menjadikan tubuh tidak mudah lemah semasa melakukan pergerakan dan aktiviti.

Petua untuk Memastikan Keperluan Cairan Badan Terpenuhi

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, memenuhi keperluan cecair harian adalah perkara penting yang harus dilakukan. Ini kerana kekurangan cecair diketahui menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Tubuh yang kekurangan cairan umumnya dicirikan oleh rasa haus yang kerap dan air kencing yang dikeluarkan lebih gelap daripada biasa. Selain itu, anda juga boleh merasa pening, sakit kepala, merasa lemah, dan mulut dan bibir anda terasa kering.

Nah, ada beberapa petua yang boleh dilakukan agar keperluan cairan tubuh anda tetap terpenuhi, termasuk:

  • Cobalah untuk membiasakan diri dengan minum air setiap kali makan atau ketika makan makanan ringan.
  • Simpan gelas atau botol berisi air minum di atas meja atau beg setiap saat, supaya lebih mudah bagi anda untuk mengekalkan pengambilan air harian anda.
  • Anda juga boleh menambahkan buah yang dihiris ke dalam air agar terasa lebih segar.

Air sihat, tetapi tidak semua air boleh dimakan. Menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, ada beberapa ketentuan untuk air minum yang aman dan sesuai, yaitu:

  • Tidak mempunyai rasa
  • Tidak berbau dan tidak berwarna
  • Tidak mengandungi bakteria
  • Tidak mengandungi bahan kimia melebihi had yang dibenarkan

Selain itu, pastikan air minum yang anda konsumsi didaftarkan dengan BPOM dan memenuhi standard kesihatan untuk mencegah pelbagai penyakit akibat penggunaan air minum yang tercemar.

Tidak hanya memenuhi kebutuhan cairan anda, anda juga didorong untuk menjalani gaya hidup sihat lain dengan berolahraga secara teratur, cukup tidur, dan mengawal tekanan.

Sekiranya anda mengalami pening, mual, muntah, dan sakit perut setelah minum air, berjumpa doktor agar pemeriksaan dan rawatan dapat dilakukan. Di samping itu, doktor juga boleh memberitahu anda bagaimana mendapatkan faedah minum air maksimum.