Kanser Tulang - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser tulang adalah sejenis barah yang menyerang tulang. Keadaan ini dapat dialami oleh kanak-kanak hingga orang dewasa. Kanser tulang boleh mempengaruhi tulang di dalam badan, tetapi biasanya terjadi di kaki, lengan, dan pelvis.

Kanser tulang adalah keadaan yang jarang berlaku, hanya 1% daripada semua pesakit barah. Walaupun barah tulang pada kanak-kanak hanya merangkumi sekitar 3% daripada semua kes barah pada kanak-kanak. Tumor yang terbentuk di tulang lebih jinak daripada malignan.

Gejala Kanser Tulang

Berikut adalah tiga tanda dan gejala utama barah tulang, iaitu:

 • Menyakitkan. Pesakit dengan barah tulang akan merasa sakit di bahagian tulang yang terkena. Pada mulanya, rasa sakit hanya dirasakan sekali-sekala, tetapi akan menjadi lebih kerap apabila barah tumbuh. Kesakitan semakin teruk dengan pergerakan, dan biasanya lebih teruk pada waktu malam.
 • Bengkak. Bengkak dan keradangan muncul di kawasan sekitar tulang barah. Sekiranya pembengkakan berlaku pada tulang berhampiran sendi, pesakit akan sukar menggerakkan sendi.
 • Tulang rapuh. Kanser tulang menyebabkan tulang menjadi rapuh. Apabila semakin teruk, kecederaan ringan pun boleh menyebabkan patah tulang.

Beberapa gejala lain yang boleh menyertai tiga tanda utama di atas adalah:

 • Berat badan tanpa sebab.
 • Berpeluh pada waktu malam.
 • Badan mudah letih.
 • Demam.
 • Sensasi mati rasa atau mati rasa, ketika barah berlaku di tulang belakang dan menekan saraf.
 • Sesak nafas, ketika barah tulang merebak ke paru-paru.

Perlu diingat, sakit tulang pada orang dewasa kadang-kadang disalah anggap sebagai artritis. Semasa pada kanak-kanak dan remaja, kadang-kadang dianggap sebagai kesan sampingan pertumbuhan tulang. Segera berjumpa doktor jika anda atau anak anda merasakan sakit tulang yang datang dan pergi, semakin teruk pada waktu malam, dan tidak sembuh walaupun mengambil ubat penahan sakit.

Sebab dan Faktor Risiko Kanker Tulangi

Punca sebenar barah tulang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini diduga disebabkan oleh perubahan atau mutasi pada gen yang mengawal pertumbuhan sel. Mutasi ini menjadikan sel tumbuh dengan tidak terkawal, dan membentuk tumor di tulang.

Kanser yang terbentuk di tulang boleh merebak ke bahagian lain badan melalui aliran darah atau limfatik.

Terdapat sejumlah faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah tulang, yaitu:

 • Menderita gangguan genetik yang disebut sindrom Li-Fraumeni.
 • Telah menjalani rawatan dengan radioterapi.
 • Pernah menderita barah mata yang disebut retinoblastoma, semasa kecil.
 • Adakah anda pernah menghidap hernia umbilik?
 • Menghidap penyakit Paget, keadaan di mana tulang menjadi lemah.

Jenis Kanker Tulangi

Berikut adalah jenis barah tulang:

 • Osteosarcoma.Osteosarcoma adalah jenis barah tulang yang paling biasa, yang berkembang di sel tulang lengan, kaki, dan pelvis. Osteosarcoma Ia lebih biasa pada usia 10-30 tahun, dan lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.
 • Chondrosarcoma. Jenis barah tulang ini berkembang di sel rawan lengan atas, bahu, tulang rusuk, pelvis, dan paha. Chondrosarcoma Ia lebih biasa pada wanita berusia lebih dari 40 tahun.
 • Sarkoma Ewing. Kanser tulang jenis ini biasanya berkembang di pelvis, tulang paha, dan tulang tulang kering. Sarkoma Ewing lebih kerap berlaku pada usia 10-20 tahun. Hanya 10 peratus kes sarkoma Ewing dialami oleh orang dewasa berumur 20 tahun ke atas.
 • Chordoma. Kanser tulang jenis ini biasanya muncul di pangkal tengkorak atau di tulang belakang, dan cenderung tumbuh dengan perlahan. Chordoma paling kerap mempengaruhi lelaki berusia 30 tahun ke atas.
 • Tumor sel raksasa tulang. Walaupun kebanyakan tumor jenis ini jinak, ada yang boleh menjadi ganas. Kanser tulang jenis ini biasanya menyerang tulang lengan dan tulang kaki berhampiran lutut. Tumor ini jarang merebak ke bahagian tubuh yang lain, tetapi sering muncul walaupun selepas dikeluarkan.

Diagnosis Kanker Tulangi

Doktor boleh mengesyaki pesakit menghidap barah tulang, jika terdapat sejumlah gejala yang telah dijelaskan sebelumnya. Namun, yang pasti, doktor dapat melakukan pemeriksaan lebih lanjut, seperti:

 • Foto sinar-X. Pemeriksaan sinar-X dilakukan untuk mengetahui kerosakan tulang yang disebabkan oleh barah, serta adanya atau tidak adanya pertumbuhan tulang baru. Pemeriksaan sinar-X juga dapat menunjukkan kepada doktor sama ada gejala pesakit disebabkan oleh barah tulang atau keadaan lain, seperti patah tulang.
 • Ctomografi berkomputer (CT)imbas. Imbasan CT adalah pemeriksaan sinar-X dengan bantuan komputer untuk menghasilkan gambar tiga dimensi bahagian badan. Imbasan CT biasanya dilakukan untuk melihat apakah barah itu merebak ke organ lain.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI). MRI digunakan untuk melihat dengan lebih jelas ukuran barah, dan sejauh mana penyebarannya di dalam atau di sekitar tulang.
 • Pemeriksaan nuklear. Sekiranya diperlukan, doktor akan menggabungkan pemeriksaan sinar-X dengan suntikan bahan radioaktif ke dalam vena. Bahan radioaktif akan diserap dengan lebih cepat oleh tulang barah, dan akan membantu doktor melihat kawasan yang terjejas dengan lebih jelas.
 • Biopsi. Biopsi adalah penyingkiran sampel tisu tulang barah untuk pemeriksaan di bawah mikroskop. Ini adalah kaedah yang paling tepat untuk mendiagnosis barah tulang. Selain dapat menentukan jenis barah tulang yang dihidap oleh pasien, biopsi juga dapat mengesan tahap dan penyebaran barah. Biopsi boleh dilakukan dengan pembedahan lubang kunci atau pembedahan terbuka.

Pemeriksaan di atas juga digunakan untuk menentukan tahap atau keparahan barah. Terdapat empat peringkat dalam kes barah tulang, yaitu:

 • Tahap 1. Pada peringkat ini, barah masih berada di satu kawasan tulang.
 • Tahap 2. Pada peringkat ini, sel-sel barah sudah mulai tumbuh.
 • Tahap 3. Pada peringkat ini, barah telah merebak ke lebih dari satu kawasan tulang yang sama.
 • Tahap 4. Pada tahap ini, barah telah merebak ke organ lain dalam tubuh, seperti paru-paru, hati, atau otak.

Rawatan Kanker Tulangi

Pilihan rawatan untuk barah tulang bergantung kepada keparahan, lokasi, dan jenis barah. Rawatan barah tulang boleh dilakukan dengan pembedahan, kemoterapi, atau radioterapi.

Operasi

Pembedahan ini bertujuan untuk membuang bahagian tulang yang terkena barah, dan tisu di sekitarnya jika diperlukan. Beberapa jenis pembedahan yang boleh dilakukan untuk merawat barah tulang adalah:

 • Pembedahan penyingkiran tulang. Pembedahan penghapusan tulang dilakukan ketika barah belum menyebar di luar tulang, dan tulang masih dapat dibentuk semula. Dalam prosedur ini, bahagian tulang yang terkena barah dikeluarkan, dan kemudian diganti dengan tulang buatan yang terbuat dari logam (prostesis). Adapun otot, saluran darah dan saraf di sekitar tulang akan dibiarkan. Sekiranya tulang barah terletak berhampiran sendi seperti di lutut, pakar ortopedis juga boleh mengeluarkan sendi dan menggantinya dengan sendi tiruan.
 • Amputasi. Amputasi adalah penyingkiran sebahagian atau seluruh anggota badan yang terkena barah, kemudian ganti dengan anggota badan buatan. Prosedur ini dilakukan ketika barah telah merebak ke kawasan lain di sekitar tulang. Dalam amputasi, doktor akan membuang semua bahagian tulang, otot, saluran darah, dan saraf di sekitar tulang yang telah terkena barah.

Setelah berjaya menjalani pembedahan, pesakit disarankan menjalani fisioterapi, untuk mengembalikan fungsi organ di bahagian yang dikendalikan.

Kemoterapi

Kemoterapi adalah pemberian ubat antikanker dengan suntikan ke dalam vena. Kemoterapi boleh dilakukan dengan beberapa cara, iaitu:

 • Digabungkan dengan terapi radiasi sebelum pesakit menjalani pembedahan. Kaedah ini dikenali sebagai chemoradiation berkesan dalam merawat sarkoma Ewing.
 • Diberikan sebelum pembedahan untuk mengecilkan ukuran barah, sehingga dapat dikeluarkan tanpa harus diamputasi.
 • Diberikan selepas pembedahan untuk mencegah sel barah tumbuh kembali.
 • Diberikan untuk melegakan simptom (kemoterapi paliatif) pada pesakit yang tidak dapat dirawat dengan cara apa pun.

Pelaksanaan kemoterapi dibahagikan kepada beberapa kitaran, setiap kitaran berlangsung selama beberapa hari. Terdapat jurang beberapa minggu antara satu kitaran dan kitaran berikutnya, sehingga pesakit dapat pulih dari kesan kemoterapi. Jumlah kitaran kemoterapi yang diperlukan akan berbeza untuk setiap pesakit, bergantung pada jenis dan keparahan barah.

Radioterapi

Radioterapi atau terapi radiasi dilakukan dengan memancarkan pancaran radiasi yang tinggi, seperti sinar-X. Prosedur ini biasanya dilakukan sebelum operasi untuk mengecilkan sel-sel barah, sehingga barah lebih mudah dikeluarkan. Radioterapi secara amnya dilakukan 5 kali seminggu, setiap sesi berlangsung beberapa minit.

Sama seperti kemoterapi, radioterapi juga dapat dilakukan untuk meredakan gejala dan memperlambat perkembangan barah pada pesakit dengan barah tulang yang tidak dapat diobati dengan cara lain.