Fakta mengenai Manfaat Kayu Bajakah yang Dituntut untuk Kanser

Beberapa tahun yang lalu, khabar angin beredar mengenai faedah kayu cetak rompak untuk barah. Sungguh viral, tanaman ini sedang diburu oleh banyak pembeli dari berbagai daerah di Indonesia. Namun, persoalannya, adakah benar kayu cetak rompak dapat merawat barah?

kayu lanun (Spatholobus littoralis Hassk) adalah tanaman dari pedalaman Provinsi Kalimantan Tengah yang telah lama digunakan oleh suku Dayak untuk merawat pelbagai penyakit. Selain daripada itu, tanaman ini tidak pernah diusahakan kerana tidak banyak orang yang mengetahui tentang faedahnya.

Oleh kerana kajian, faedah kayu cetak rompak untuk barah mendapat kemasyhurannya dalam semalam. Selepas itu, faedah kayu bajakah untuk penyakit lain mula diterokai oleh masyarakat untuk perubatan tradisional.

Ketahui Fakta Kayu Bajakah untuk Kanser

Tuntutan mengenai faedah kayu cetak rompak untuk rawatan barah muncul ketika 3 pelajar sekolah menengah dari Indonesia memenangi pingat emas pada acara tersebut Olimpik Kreativiti Penciptaan Dunia di Seoul, Korea Selatan, pada bulan Julai 2019.

Dalam penyelidikan mereka, ketiga-tiga pelajar tersebut mendapati bahawa kayu cetak rompak dapat merawat barah pada tikus putih. Ini mungkin kerana kayu cetak rompak mengandungi sebatian semula jadi yang disebut flavonoid dan saponin yang mempunyai sifat antikanker.

Walaupun penelitian ini berjalan lancar, Kementerian Kesehatan Indonesia menegaskan bahawa manfaat kayu cetak rompak untuk barah pada manusia masih memerlukan penelitian lebih lanjut. Ini dilihat dari keterbatasan kajian sebelumnya yang hanya menunjukkan kesan kayu cetak rompak pada haiwan.

Untuk dapat menggunakan ubat baru dengan selamat, ia mesti melalui beberapa peringkat ujian klinikal. Ini dilakukan untuk mengetahui bagaimana ia berfungsi, keberkesanannya, had selamat dos ubat, dan kesan sampingan yang boleh ditimbulkan oleh ubat.

Manfaat lain dari Kayu Bajakah untuk Kesihatan

Selain sebagai ubat barah, kayu bajakah pada masa ini telah dikaji untuk beberapa faedah lain, termasuk:

Melawan radikal bebas

Sebatian fenolik yang terdapat dalam kayu bajakah diketahui mempunyai aktiviti antioksidan yang sangat kuat. Selain dapat mengatasi kesan radikal bebas, antioksidan juga berperan penting dalam penyembuhan penyakit degeneratif, seperti diabetes, kerusakan hati, penyakit kardiovaskular, dan barah.

Mencegah jangkitan bakteria

Satu kajian mengatakan bahawa ekstrak kayu cetak rompak juga dapat digunakan untuk mencegah jangkitan bakteria, terutama bakteria Escherichia coli. Manfaat kayu cetak rompak ini juga diduga berasal dari kandungan sebatian semula jadi, seperti flavonoid, saponin, tanin, dan polifenol.

Mempercepat penyembuhan luka

Kayu Bajakah dianggap mempercepat penyembuhan luka dan menghentikan pendarahan pada luka. Ini kerana sebatian saponin dan tanin yang terdapat dalam kayu bajakah diketahui dapat merangsang pembentukan saluran darah baru pada luka. Ini tentunya akan menyokong proses penyembuhan luka.

Dilihat dari kandungannya, kayu Bajakah memang memiliki banyak potensi untuk kesihatan tubuh. Namun, demi keselamatan, manfaat kayu cetak rompak untuk barah atau penyakit lain perlu diteliti dan diuji lebih jauh pada skala yang lebih besar.

Penggunaan kayu cetak rompak sebagai rawatan utama untuk penyakit seperti barah masih terlalu awal dan berisiko untuk dilakukan. Cara paling selamat yang boleh anda lakukan untuk merawat barah adalah berjumpa doktor.