Pelbagai Ubat Gout Yang Boleh Anda Cuba

Terdapat pelbagai pilihan ubat gout yang boleh anda cuba, baik ubat semula jadi dan perubatan. Prinsip kerja ubat gout umumnya terbahagi kepada 2 cara, iaitu untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan penumpukan kadar asid urik dalam badan.

Gout adalah keradangan pada sendi yang berlaku kerana penumpukan asid urik dalam darah. Penyakit ini dicirikan oleh sakit sendi yang teruk yang menyerang secara tiba-tiba dan berlangsung lama. Sendi juga mungkin mengalami bengkak dan kekakuan.

Gejala gout sering menyerang sendi di kaki, tetapi kadang kala ia juga boleh mempengaruhi bahagian badan yang lain, termasuk tangan.

Gejala yang disebabkan oleh gout boleh menjengkelkan sehingga mempengaruhi aktiviti harian. Sebenarnya, penyakit ini lebih dialami oleh lelaki berusia 30-50 tahun yang diklasifikasikan sebagai masih produktif. Oleh itu, penggunaan ubat gout sangat penting agar aduan akibat keadaan ini dapat diselesaikan.

Perubatan Gout Semula jadi

Sebelum berjumpa doktor, terdapat beberapa ubat gout semula jadi yang boleh anda cuba melegakan gout. Ubat gout semula jadi ini berfungsi dengan menurunkan kadar asid urik darah, sehingga mengurangkan risiko serangan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Kopi

Manfaat kopi sebagai ubat gout semula jadi telah disokong oleh banyak kajian. Kopi mengandungi asid klorogenik yang dapat meningkatkan perkumuhan asid urik melalui air kencing. Selain itu, kopi juga dianggap dapat menyekat kerja enzim yang menghasilkan asid urik, sehingga kadar asam urat darah menurun.

Namun, pertimbangkan untuk menggunakan kopi jika anda juga mempunyai keadaan kesihatan yang mengharuskan anda mengehadkan pengambilan minuman ini, seperti tekanan darah tinggi atau aritmia.

2. Buah-buahan kaya dengan antioksidan

Buah gelap seperti anggur, blackberry, blueberry, dan raspberi Ia membantu mengawal tahap asid urik. Ceri juga dianggap berkesan dalam menurunkan kadar asid urik, sekaligus mengurangkan risiko serangan gout.

3. Makanan yang kaya dengan vitamin C

Makan makanan yang kaya dengan vitamin C dalam jumlah yang mencukupi dapat mengurangkan kadar asid urik dalam darah. Vitamin ini mempunyai sifat khas yang dapat meningkatkan perkumuhan asid urik melalui air kencing, sehingga kadar asam urat darah juga menurun.

4. Akupunktur

Teknik akupunktur dipercayai dapat menekan pengeluaran asid urik dalam badan dan mencegah serangan gout. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai faedah akupunktur sebagai ubat gout semula jadi. Walaupun begitu, manfaat akupunktur untuk menghilangkan sakit kronik dan artritis telah terbukti, sehingga dapat bermanfaat bagi penghidap gout.

Perubatan Gout Perubatan

Selain ubat gout semula jadi, ada juga ubat gout perubatan yang mungkin diresepkan oleh doktor untuk mengurangkan penumpukan kadar asid urik dalam darah. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Allopurinol

Allopurinol adalah ubat gout yang biasanya diresepkan untuk mengurangkan penumpukan kadar asid urik dalam darah. Biasanya, ubat ini akan diresepkan dalam dos rendah terlebih dahulu, iaitu 100-300 mg sehari. Sekiranya tahap asid urik anda masih tinggi, doktor anda boleh meningkatkan dos ubat ini.

2. Febuxostat

Febuxostat juga merupakan ubat gout yang berfungsi untuk mengurangkan pengeluaran jumlah asid urik yang dihasilkan oleh tubuh. Sama seperti allopurinol, menetapkan febuxostat juga akan bermula dari dos rendah terlebih dahulu, iaitu 80 mg sehari. Sekiranya diperlukan, doktor boleh meningkatkan dos ubat ini.

3. Probenecid

Probenecid juga merupakan salah satu jenis ubat yang banyak digunakan untuk mengurangkan kadar asid urik dalam darah. Dosis awal probenecid yang secara amnya diberikan oleh doktor untuk merawat gout adalah 250 mg diambil 2 kali sehari. Sekiranya tahap asid urik dalam darah masih tinggi, doktor boleh meningkatkan dos ubat ini.

Sekiranya terdapat serangan gout secara tiba-tiba, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen, naproxen, dan indomethacin juga dapat mengawal keradangan dan kesakitan pada sendi dengan gout.

Menghalang Gout

Perubahan gaya hidup diperlukan untuk mencegah serangan dan mengurangkan keparahan gout. Langkah-langkah berikut dapat membantu perubahan gaya hidup untuk mencegah gout, iaitu:

  • Mengehadkan pengambilan makanan purin tinggi, seperti daging merah dan makanan laut
  • Elakkan minuman yang mengandungi alkohol dan minuman bergula yang tinggi gula, terutama fruktosa
  • Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air atau 2 liter sehari
  • Mengekalkan berat badan yang ideal melalui diet seimbang dan senaman yang teratur

Sekiranya anda menghidap gout dan ingin menggunakan ubat gout di atas, baik secara semula jadi atau perubatan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Dengan cara itu, rawatan gout anda dapat menjadi lebih berkesan.