Inilah 4 Cara Menurunkan Berat Badan

Terdapat pelbagai cara untuk menurunkan berat badan untuk mengatasi berat badan berlebihan. Namun, ia memerlukan perancangan yang baik, program yang sesuai, dan disiplin dalam menjalaninya. Dengan cara itu, bukan sahaja anda dapat mencapai berat badan yang ideal, anda juga dapat mendapatkan tubuh yang sihat.

Pada dasarnya, kenaikan atau penurunan berat badan seseorang bergantung pada jumlah kalori yang dimakan dan jumlah kalori yang dibakar oleh badan semasa melakukan aktiviti.

Pengambilan kalori yang berlebihan yang tidak disertai dengan aktiviti fizikal atau senaman yang kerap dapat membuat anda bertambah berat badan. Ini kerana kalori yang tidak digunakan akan disimpan di dalam badan sebagai lemak.

Oleh itu, untuk menurunkan berat badan, anda perlu mengambil lebih sedikit kalori dan meningkatkan aktiviti fizikal, supaya badan anda menguraikan lemak untuk tenaga.

Cara yang betul untuk menurunkan berat badan

Kunci penurunan berat badan adalah perancangan yang baik dan disiplin diri yang kuat. Berikut adalah beberapa cara untuk menurunkan berat badan yang boleh anda lakukan untuk mencapai berat badan yang ideal:

1. Tentukan berat sasaran

Langkah pertama yang perlu anda ambil ketika ingin menurunkan berat badan adalah dengan menentukan sasaran penurunan berat badan yang ingin anda capai.

Namun, jangan menetapkan sasaran yang melampau, kerana ini sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari sembelit, cirit-birit, berkurangnya jisim otot, hingga kekurangan zat makanan, yang akhirnya akan menggagalkan usaha menurunkan berat badan.

Buat matlamat penurunan berat badan secara beransur-ansur 0,5-1 kilogram per minggu atau 2-4 kilogram sebulan. Tidak hanya lebih sihat, menetapkan sasaran dengan cara ini juga dapat menjadikan berat badan ideal yang akan dicapai bertahan lama.

2. Makan makanan yang sihat

Setelah menetapkan sasaran penurunan berat badan, mulakan mengehadkan pengambilan makanan yang tidak sihat dan gantikannya dengan makanan yang sihat dan seimbang dari segi pemakanan. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang baik untuk menurunkan berat badan:

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan yang kaya dengan vitamin, mineral, dan serat, dan mengandungi lebih sedikit kalori daripada jenis makanan lain. Menambah kedua-duanya dalam diet harian anda dapat membantu menurunkan berat badan dan menjadikan tubuh anda lebih sihat.

Sumber makanan karbohidrat kompleks

Walaupun anda berusaha menurunkan berat badan, anda masih perlu mendapatkan karbohidrat yang merupakan sumber tenaga utama untuk badan.

Namun, hadkan pengambilan karbohidrat sederhana dari makanan yang tinggi gula dan tepung, seperti pastri, roti, dan mi.

Makan makanan yang kaya dengan serat dan dapat membuat anda kenyang lebih lama, seperti beras perang, roti gandum, dan pisang.

Makanan protein rendah lemak

Makanan yang merupakan sumber protein yang baik dimakan untuk menurunkan berat badan. Ini kerana protein dapat membuat anda kenyang lebih lama sehingga anda tidak makan berlebihan.

Beberapa jenis makanan yang kaya dengan protein adalah telur, ikan, kacang, daging tanpa lemak, dan produk tenusu rendah lemak.

3. Mengamalkan diet biasa

Corak makan yang tidak teratur boleh membuat anda lapar lebih cepat dan makan berlebihan. Contohnya, melewatkan sarapan hanya akan menjadikan badan anda kurang bertenaga untuk melakukan aktiviti, jadi anda akan cepat lapar dan ingin makan lebih banyak pada waktu siang.

Oleh itu, jadikan kebiasaan makan secara teratur 3 kali sehari, iaitu pada waktu pagi, siang, dan malam. Di antara, anda boleh makan makanan ringan yang sihat sehingga anda tidak makan berlebihan pada waktu makan.

4. Bersenam secara berkala

Pelbagai jenis latihan, seperti berbasikal, berenang, berjoging, dan latihan berat badan, sangat disarankan bagi anda yang menjalani program penurunan berat badan. Senaman akan meningkatkan metabolisme badan, sehingga lebih banyak kalori dibakar.

Pilih jenis senaman yang anda suka dan lakukanlah secara berkala. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui jenis senaman yang sesuai dan had latihan yang selamat untuk keadaan anda.

Cara Mengekalkan Berat Badan Yang Ideal

Salah satu persoalan yang sering timbul setelah seseorang berjaya menurunkan berat badan adalah bagaimana mengekalkan hasil yang telah diperoleh. Ini kerana sebilangan besar orang bertambah berat badan setelah bertungkus lumus menurunkannya.

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengekalkan berat badan yang ideal setelah berjaya menurunkannya, iaitu:

Terus bersenam secara teratur

Untuk mengekalkan berat badan yang telah dicapai, Anda disarankan untuk terus berolahraga secara teratur. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari, 5 kali seminggu.

Sekiranya anda tidak mempunyai cukup waktu untuk berolahraga, jaga tubuh anda tetap aktif dengan melakukan aktiviti ringan di antara rutinitas, seperti berjalan atau menaiki tangga.

Elakkan melangkau sarapan

Cara seterusnya untuk mengekalkan berat badan adalah dengan sarapan setiap pagi. Melewatkan sarapan akan mengganggu tumpuan dan membuat anda merasa lapar lebih cepat. Kesannya, anda akan makan lebih banyak pada waktu siang, sehingga berat badan dapat dikembalikan.

Masa rehat yang cukup

Keletihan dan kekurangan tenaga kerana kurang tidur sering menjadi penyebab keengganan seseorang untuk melakukan aktiviti dan bersenam. Bukan hanya itu, kekurangan rehat juga memicu peningkatan pengeluaran ghrelin, hormon yang menyebabkan rasa lapar.

Oleh itu, cukup tidur sekurang-kurangnya 7-9 jam setiap hari supaya anda tidak menambah berat badan lagi.

Kurangkan tekanan

Ketika tertekan, seseorang cenderung makan lebih banyak, kerana tubuhnya menghasilkan hormon kortisol yang dapat meningkatkan selera makan, dan biasanya makanan yang dimakan ketika stres adalah makanan yang tidak sihat.

Untuk mengelakkan diri daripada menambah berat badan, atasi tekanan dengan melakukan aktiviti yang anda nikmati, mendengar muzik, atau mempraktikkan teknik relaksasi, seperti meditasi atau yoga.

Untuk mencapai sasaran berat badan yang ideal, mengambil cara yang betul untuk menurunkan berat badan dan disiplin dalam menjayakannya. Sekiranya anda tidak menurunkan berat badan walaupun anda telah melakukan kaedah di atas, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan program penurunan berat badan yang sesuai dengan keadaan anda.