Kebaikan Melompat Tali untuk Kesihatan Tubuh

Anda pasti tahu atau mungkin sering melakukan sukan lompat tali. Sukan yang biasa dikenali sebagai ponteng inibaik untuk kesihatan jantung dan saluran darah, kamu tahu. Adakah anda berminat untuk melakukannya? Ketahui bagaimana dan bagaimana menyediakannya di sini, ayuh.

Tali lompat termasuk dalam kumpulan sukan plyometrik. Sukan jenis ini bertujuan untuk melatih dan mengembangkan kekuatan otot maksimum dalam masa yang singkat. Biasanya, sukan ini juga digunakan untuk melatih kepantasan dalam bergerak.

Pelbagai Kebaikan Melompat Tali

Manfaat melompat tali untuk kesihatan adalah pelbagai, termasuk untuk membina otot badan atas dan bawah, meningkatkan daya tahan, melatih koordinasi badan, dan meningkatkan kesihatan jantung dan saluran darah.

Kerana memfokuskan pada kepantasan, ketika anda melakukan latihan ini anda akan membuat jantung anda berdegup lebih laju. Sekiranya dilakukan secara berkala, ini pasti akan meningkatkan kekuatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Melompat tali juga merupakan sukan yang sesuai untuk anda yang ingin menurunkan berat badan. Melakukan tali lompat dalam 20 minit dianggarkan membakar 200 kalori.

Selain itu, tali lompat boleh dilakukan di luar dan di dalam rumah. Sekiranya cuaca hujan, anda hanya memerlukan minimum 2 x 3 meter di rumah. Peralatan yang anda perlukan juga hanya sehelai tali yang boleh didapati dengan harga yang agak murah.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum melompat tali

Untuk mengurangkan risiko kecederaan akibat terjun tali, pastikan anda memahami persiapan yang perlu dibuat sebelum melakukan sukan ini. Berikut adalah perkara yang perlu diperhatikan:

1. Sediakan tali pinggang dan kasut sukan yang betul

Alat tali lompat yang sesuai untuk dipilih ialah tali manik plastik (tali lompat manik) kerana lebih senang dikawal dan kurang terjerat. Cara menentukan panjang tali yang tepat untuk anda adalah dengan memijak bahagian tengah tali dengan kedua kaki. Kemudian, pastikan pemegang tali mencapai bahagian ketiak atau dada anda.

Dari segi kasut, anda boleh menggunakan kasut yang boleh digunakan untuk semua jenis sukan, tetapi lebih baik memilih kasut lari. Pastikan saiz kasut yang anda pakai tidak terlalu besar atau terlalu kecil.

2. Cari tempat dengan permukaan yang baik

Permukaan yang baik untuk tali lompat adalah permukaan yang tidak licin, seperti permukaan kayu. Elakkan melompat tali di tanah yang lembut, rumput, aspal, atau simen untuk mengelakkan risiko terseliuh.

Sekiranya anda melompat tali di dalam rumah, pastikan siling tidak kurang dari 30 cm dari kepala anda.

3. Memanaskan badan

Jangan lupa meregangkan otot anda selama 5-10 minit sebelum anda melompat tali. mulailah melompat dengan ringan beberapa kali tanpa menggunakan tali terlebih dahulu.

Semasa mula melompat tali, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

  • Letakkan tangan anda 30 cm dari badan anda dan pada paras pinggang anda.
  • Gunakan pergelangan tangan anda untuk memutar tali
  • Elakkan mengayunkan lengan dan bahu anda terlalu banyak.
  • Mendarat di alas kaki (kawasan di bawah jari kaki), seperti di hujung kaki, bukan di tumit.

Melompat tali mempunyai banyak faedah untuk badan. Walau bagaimanapun, melakukan ponteng berlebihan tidak digalakkan. Ini disebabkan oleh beban kerja jantung yang tinggi ketika melakukan sukan ini dan tidak semua orang dapat melakukannya secara berterusan.

Sekiranya anda mempunyai masalah jantung, diabetes, obesiti, saraf terjepit, atau riwayat kecederaan, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan tali.