Ingin Menggunakan Implan KB (Susuk)? Pastikan Pertama di Sini

KB implan atau alat kawalan kelahiran adalah salah satu jenis perancangan keluarga yang agak murah dan berkesan untuk mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, jenis perancangan keluarga ini masih jarang dipilih di Indonesia, tidak seperti pil kawalan kelahiran atau suntikan kawalan kelahiran.

Implan KB atau implan KB adalah kontraseptif yang mengandungi hormon progestogen. KB, yang berbentuk tabung seperti korek api, digunakan dengan meletakkannya di bawah kulit lengan atas. Implan kawalan kelahiran mencegah kehamilan dengan melepaskan hormon progesteron ke dalam aliran darah.

Hormon ini kemudian dapat mencegah kehamilan dengan mencegah pelepasan telur (ovulasi), menebal lendir di leher rahim, dan menipis lapisan rahim sehingga menyukarkan sperma membuahi telur. Sekiranya dipasang dengan betul, implan kawalan kelahiran dapat mencegah kehamilan selama 3 tahun.

Walau bagaimanapun, seperti jenis kontrasepsi lain, KB implan juga mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri.

Berlebihan Implan KB

Berikut adalah beberapa kelebihan implan KB yang penting untuk anda ketahui:

1. Praktikal untuk digunakan

Dengan menggunakan alat kawalan kelahiran, anda tidak perlu lagi bersusah payah mengambil pil kawalan kelahiran setiap hari. Ini tentunya baik untuk wanita yang sering lupa mengambil pil kawalan kelahiran atau mengambilnya kurang kerap.

Implan KB juga lebih selesa bagi wanita yang takut dengan jarum. Implan KB dapat bertahan lebih lama, iaitu sekitar 3 tahun, tidak seperti KB suntikan yang mengharuskan anda mendapatkan suntikan KB setiap 1 atau 3 bulan.

2. Berkesan mencegah kehamilan

Penggunaan implan KB yang dipasang dengan betul dapat memberikan keberkesanan hingga 99% dalam mencegah kehamilan. Kesan ini boleh bertahan hingga kira-kira 3-5 tahun.

Kejayaan implan KB dalam mencegah kehamilan lebih tinggi daripada jenis kontrasepsi lain, seperti kondom atau pil kawalan kelahiran.

3. Harganya ialah murrah

Kos implan KB boleh berbeza-beza, tetapi masih relatif murah kerana selama 3 tahun penggunaan anda hanya perlu membayar untuk pemasangan dan pembuangan. Sebenarnya, untuk peserta Kesihatan BPJS, implan KB boleh diperoleh secara percuma.

4. Selamat untuk ibu menyusu

Kontraseptif yang ditanamkan selamat untuk ibu menyusu kerana alat kontraseptif jenis ini tidak akan mempengaruhi pengeluaran dan kualiti susu ibu. Untuk mencegah kehamilan pada ibu menyusu atau mereka yang baru melahirkan, implan KB harus diletakkan selewat-lewatnya pada hari ke-21 selepas melahirkan.

Sekiranya dipasang selepas lebih dari 21 hari, anda perlu menggunakan alat kontrasepsi tambahan untuk beberapa minggu pertama, seperti kondom, untuk mengelakkan kemungkinan kehamilan.

Kekurangan implan KB

Di sebalik kelebihannya, Implan KB juga mempunyai beberapa kekurangan, termasuk:

Menjana ekesan sampingan

Penggunaan implan KB atau implan KB boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan kawalan kelahiran ini termasuk sakit dan pembengkakan kulit di sekitar implan, corak haid yang tidak teratur, perubahan mood, kenaikan berat badan, kelembutan payudara, jerawat, sakit perut, dan sakit kepala.

Tidak sayamelindungi dari penyakit

Sama seperti alat kontraseptif hormon lain, seperti pil kawalan kelahiran dan suntikan kawalan kelahiran, implan KB tidak dapat mencegah penularan penyakit menular seksual (PMS). Oleh itu, untuk mengelakkan berlakunya penyakit ini, anda masih perlu menggunakan kontrasepsi tambahan dalam bentuk kondom ketika melakukan hubungan seks.

Tidak semua orang sesuai

Walaupun memberi kemudahan, tidak semua wanita boleh menggunakan implan. Implan kawalan kelahiran harus dielakkan oleh wanita yang memiliki penyakit tertentu, seperti diabetes, penyakit jantung, gangguan fungsi hati, migrain, dan kolesterol tinggi.

Selain itu, wanita yang mengalami gumpalan darah, embolisme paru, atau riwayat barah payudara juga tidak disarankan untuk menggunakan implan.

Kerana tidak semua orang boleh menggunakan implan kawalan kelahiran, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya. Semasa berunding, maklumkan sejarah perubatan anda supaya doktor anda dapat menentukan sama ada anda sesuai untuk menggunakan alat kawalan kelahiran yang dapat ditanamkan.

Proses Pemasangan Implan KB

Sekiranya implan diluluskan oleh doktor, doktor biasanya akan melakukan ujian kehamilan dan menasihatkan anda untuk menggunakan alat kontraseptif bukan hormon lain, seperti kondom, selama 1 minggu.

Penggunaan alat kontraseptif lain tidak perlu jika pada masa penyisipan, anda berada dalam tempoh anda, yang merupakan 5 hari pertama kitaran haid anda.

Proses implan kawalan kelahiran akan dimulakan dengan suntikan anestetik tempatan di bahagian bawah lengan atas anda. Kemudian, doktor atau bidan akan memasukkan KB implan menggunakan alat khas.

Setelah proses pemasangan implan KB selesai, doktor atau bidan akan membalut lokasi pemasangan KB. Pembalut biasanya boleh dikeluarkan setelah beberapa hari.

Proseslonggar Implan KB

Selepas 3 tahun penggunaan, anda perlu kembali ke doktor untuk membuang implan KB. Dalam proses pembebasan, doktor akan menyuntik anestetik tempatan di kawasan lengan terlebih dahulu.

Selepas itu, doktor akan membuat sayatan kecil di kulit anda dan mencari implan yang telah dimasukkan. Apabila KB implan dijumpai, doktor akan mengambil KB implan menggunakan pinset atau penjepit. Setelah berjaya dikeluarkan, doktor akan menutup sayatan dengan pembalut.

Agar pemasangan dan penyingkiran implan KB dapat berjalan dengan lancar, pastikan doktor atau bidan yang mengatasinya berpengalaman.

Implan kawalan kelahiran umumnya selamat digunakan. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami keluhan setelah mendapat implan, seperti sakit atau benjolan di payudara, pendarahan faraj yang tidak berhenti, atau gejala kehamilan, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found