Cara Memilih Tensimeter yang Tepat untuk Rumah

Sphygmomanometer, atau lebih tepat disebut sphygmomanometer, adalah alat yang digunakan untuk mengukur tekanan darah. Alat ini yang selalu ada di pejabat doktor boleh digunakan di rumah, terutama jika anda perlu melakukan pemeriksaan tekanan darah secara berkala.

Memeriksa tekanan darah secara berkala adalah penting bagi orang yang mempunyai penyakit tertentu, seperti hipertensi dan penyakit buah pinggang atau bahkan hipotensi. Dengan sphygmomanometer di rumah, pesakit tidak perlu berulang-alik di hospital atau pejabat doktor untuk memeriksa tekanan darah mereka.

Selain tidak perlu menunggu lama untuk diperiksa, melakukan pemeriksaan tekanan darah sendiri di rumah juga dapat menjadi lebih tepat, terutama bagi pasien yang merasa cemas ketika berunding dengan doktor sehingga tekanan darah mereka meningkat ketika diperiksa.

Panduan Memilih Tensimeter

Sebelum memutuskan untuk membeli sphygmomanometer, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam memilih sphygmomanometer yang tepat, iaitu:

1. Tentukan jenis sphygmomanometer

Pelbagai jenis dan model sphygmomanometer dijual secara bebas di kedai bekalan perubatan, farmasi, dan juga kedai serbaneka di talian. Terdapat sphygmomanometer yang digunakan secara manual, ada juga sphygmomanometer digital.

Sphygmomanometer manual terdiri daripada alat pengukur tekanan darah, pam belon, dan selang yang disambungkan ke manset. Menggunakan sphygmomanometer manual agak sukar dilakukan oleh orang biasa. Oleh itu, sphygmomanometer jenis ini harus dipilih sekiranya terdapat kakitangan perubatan atau orang yang dapat memeriksa tekanan darah di rumah.

Tidak seperti sphygmomanometer manual, alat pengukur tekanan darah digital lebih mudah dan praktikal untuk digunakan. Setelah manset dilekatkan pada lengan, hanya dengan menekan butang periksa, manset akan mengembang secara automatik, kemudian sensor pada sphygmomanometer digital akan membaca tekanan darah dan hasilnya akan dipaparkan di layar sphygmomanometer.

2. Cari ukuran manset yang betul

Kesalahan umum dalam mengukur tekanan darah adalah bahawa ukuran manset tidak sesuai dengan lilitan lengan pesakit. Sekiranya ukuran manset tidak tepat, terlalu kecil atau terlalu kecil, hasil pengukuran mungkin tidak tepat.

Cuff yang terlalu kecil atau terlalu ketat pada lengan akan menghasilkan pengukuran tekanan darah yang lebih tinggi. Sekiranya manset terlalu longgar, pengukuran tekanan darah akan lebih rendah.

Pada anak-anak yang lengannya lebih kecil, atau orang dengan kegemukan yang lengannya lebih besar, manset khas diperlukan, yang boleh dipesan di kedai bekalan perubatan.

3. Pilih alat dengan harga yang berpatutan

Harga sphygmomanometer yang dijual di pasaran berbeza-beza, bergantung pada jenama dan ciri-cirinya. Beberapa sphygmomanometer yang lebih mahal mungkin merangkumi ciri tambahan yang tidak diperlukan oleh pesakit. Oleh itu, pilih meter tekanan darah yang sesuai dengan anggaran dan ciri-ciri yang sesuai dengan keperluan anda.

Untuk mengetahui jenis sphygmomanometer yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda, berjumpa doktor dengan lebih lanjut.

Petua Menggunakan Tensimeter di Rumah

Untuk mengelakkan kesalahan mengukur tekanan darah atau sphygmomanometer menunjukkan hasil yang tidak tepat, cubalah ikuti petua berikut:

  • Elakkan merokok atau minum kafein sekurang-kurangnya 30 minit sebelum memeriksa tekanan darah.
  • Elakkan sukan atau aktiviti fizikal yang berat sekurang-kurangnya 20-30 minit sebelum peperiksaan.
  • Lakukan pemeriksaan tekanan darah dalam keadaan duduk tegak sambil bersandar di kerusi.
  • Tanggalkan pakaian semasa peperiksaan. Baju yang dilekatkan pada lengan baju yang masih ditutupi baju boleh memberikan hasil yang tidak tepat.
  • Lakukan pemeriksaan tekanan darah pada waktu yang sama setiap hari, kemudian catat hasilnya.
  • Setelah membeli sphygmomanometer, kalibrasi semula setiap 1 tahun.

Sekiranya keputusan ujian tekanan darah berbeza dengan keputusan biasa, cubalah berehat dan tenangkan diri anda selama 20 minit, kemudian lakukan ujian semula.

Secara umum, tidak ada perbezaan yang signifikan dalam hasil membaca antara sphygmomanometer manual dan digital. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor mengesyorkan pesakit memilih sphygmomanometer digital kerana lebih senang dan praktikal digunakan oleh pesakit di rumah.

Pilih jenis sphygmomanometer yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mengetahui jenis termometer yang paling sesuai untuk anda.