6 Cara Membesarkan Zakar: Teknik Semula Jadi hingga Prosedur Perubatan

Terdapat pelbagai kaedah yang diklaim mampu membesarkan zakar, mulai dari penggunaan suplemen, teknik urut, vakum pembesaran, hingga pembedahan. Ayuh, ketahui kaedah mana yang berkesan dan terbukti secara perubatan untuk membesarkan zakar.

Bagi kebanyakan lelaki, ukuran zakar dapat menunjukkan sifat maskulin serta simbol kejantanan, kesuburan, kekuatan, kemampuan, dan keberanian. Inilah yang membuat beberapa lelaki terobsesi dengan membesarkan zakar, walaupun ukuran zakar mereka sebenarnya agak normal.

Berdasarkan hasil penyelidikan, ukuran zakar lelaki berbeza bergantung pada faktor genetik, bangsa dan etnik. Rata-rata ukuran normal zakar ketika tidak tegak adalah sekitar 6.5-8 cm, sementara ketika ereksi kira-kira 13-15 cm. Ukuran zakar disebut tidak normal atau mikropenis jika ketika ereksi berukuran kira-kira 7.5 cm.

Pelbagai Cara Peningkatan zakar

Banyak program, teknik, untuk produk pembesaran zakar di pasaran dengan hasil yang memuaskan. Tetapi secara perubatan, tuntutan ini tidak semestinya terbukti berkesan.

Berikut adalah beberapa kaedah yang biasa digunakan untuk membesarkan zakar, bersama dengan penjelasan perubatan mengenai keberkesanan dan keselamatannya:

1. Menurunkan berat badan

Kaedah ini dianggap selamat dan berkesan menjadikan zakar kelihatan lebih besar. Ini kerana berat badan berlebihan menjadikan simpanan lemak di sekitarnya menutupi alat kelamin, sehingga zakar kelihatan lebih kecil. Dengan mengurangkan berat badan, batang zakar akan lebih kelihatan, sehingga ukurannya kelihatan lebih besar.

2. Jelqing

Jelqing adalah kaedah untuk meningkatkan ukuran zakar secara semula jadi. Teknik ini dilakukan dengan bergantung pada pergerakan ibu jari dan jari telunjuk seperti mengurut atau memerah susu lembu, yang menekan jari dari pangkal zakar ke kepala zakar berulang kali.

Walaupun agak selamat, kaedah ini boleh menyebabkan kesakitan, kerengsaan, kecederaan, atau pembentukan tisu parut jika anda melakukannya terlalu kerap. Keberkesanan teknik ini dalam membesarkan zakar belum terbukti secara perubatan. Oleh itu, anda harus berhati-hati sebelum melakukan teknik ini untuk membesarkan zakar.

3. Pembesar vakum

Ini adalah salah satu produk pembesaran zakar yang paling popular di pasaran. Vakum ini (tiub penyedut udara) berfungsi dengan menarik lebih banyak darah dan menjadikan zakar tegak dan sedikit membesar. Kemudian, cincin yang ketat diletakkan untuk menjepit zakar agar darah tidak kembali ke badan anda.

Sayangnya kaedah ini hanya menjadikan zakar lebih besar dan lebih lama untuk sementara waktu, dan hanya berkesan selagi cincin dilekatkan. Di samping itu, saluran darah boleh pecah dan menyebabkan kerosakan tisu jika digunakan lebih dari 20-30 minit.

Kaedah membesarkan zakar dengan vakum pembesar digunakan secara meluas untuk mengatasi masalah disfungsi ereksi. Namun, penggunaan alat ini belum terbukti berkesan dalam meningkatkan ukuran zakar.

4. Makanan tambahan dan krim

Beberapa produk dan krim tambahan yang mengandungi vitamin, mineral, herba atau hormon mengaku membesarkan zakar. Sebilangan besar ramuan dalam produk ini berfungsi dengan meningkatkan aliran darah ke zakar dan menjadikan zakar tegak. Tetapi ini sebenarnya tidak menjadikan zakar lebih panjang dan lebih besar.

Fakta lain, tuntutan produk ini tidak terbukti berkesan dalam kajian klinikal. Beberapa produk makanan tambahan malah mengandungi kelas ubat sildenafil yang berbahaya jika dimakan oleh lelaki yang menghidap penyakit jantung.

Begitu juga dengan penggunaan krim pembesaran zakar, tidak ada bukti klinikal bahawa krim ini dapat meningkatkan ukuran zakar. Beberapa produk bahkan berpotensi menyebabkan kesan sampingan seperti alergi atau kerengsaan kulit zakar.

5. Pemanjangan zakar

Dalam teknik ini, bobot atau kerangka pemanjangan dilekatkan pada zakar yang masih lembut atau belum tegak untuk menarik atau meregangkannya. Akibatnya, rata-rata panjang zakar meningkat lebih dari 1.5 cm setelah tiga bulan penggunaan. Namun, ada kajian yang menunjukkan bahawa teknik ini hanya berjaya pada lelaki dengan penyakit Peyronie.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui seberapa kuat dan berkesannya alat ini. Lebih-lebih lagi, alat ini belum disetujui oleh BPOM Indonesia dan bahkan beberapa agensi serupa di luar negara.

Mereka mungkin tidak selesa untuk digunakan dan menyebabkan kesan sampingan, seperti lebam, kerosakan saraf, atau gumpalan darah di zakar akibat peregangan terlalu banyak.

6. Pembedahan zakar

Prosedur pembedahan untuk membesarkan zakar itu sendiri terbahagi kepada dua, iaitu:

  • pembedahan pembesaran zakar

    Pembedahan ini dilakukan untuk meningkatkan diameter zakar dengan menyuntik lemak yang diambil dari bahagian tubuh yang lain ke dalam zakar. Kesan sampingan dari pembedahan ini boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk pembentukan tisu parut, jangkitan, sakit, dan pembengkakan.

  • pembedahan memanjangkan zakar

    Operasi ini secara purata akan meningkatkan panjang zakar sebanyak 1-2 cm ketika tidak tegak, tetapi ukuran zakar ketika ereksi akan sama. Malangnya, pembedahan ini dapat mempengaruhi kemampuan untuk mengalami ereksi yang tidak stabil, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa hubungan seks.

Selain pembedahan, ada juga kaedah lain untuk membesarkan zakar, seperti menggunakan suntikan pengisi pada zakar untuk menambah saiznya. Walau bagaimanapun, kaedah ini belum terbukti selamat dan berkesan.

Kos pembedahan pembesaran zakar mungkin tidak murah, dan biasanya prosedur ini tidak dilindungi oleh insurans kesihatan. Sebelum anda menjalani pembedahan ini, ada baiknya anda bertanya kepada doktor mengenai kelebihan dan kekurangan prosedur ini. Kini, ada insurans kesihatan yang menyediakan perkhidmatan sembang percuma dengan doktor pakar.

Membesarkan zakar dengan cara pembedahan dikatakan memberikan hasil yang kekal. Namun, dari sejumlah kajian yang dilakukan, tidak ada bukti yang cukup untuk mengesahkan keselamatan dan keberkesanannya.

Tidak ada kaedah tunggal yang benar-benar berkesan dan selamat untuk membesarkan zakar. Dan ingat bahawa kepuasan seksual tidak selalu berkaitan dengan ukuran zakar. Tetapi jika anda masih mahu memperbesar Mr. Q anda, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.