BPD (Borderline Personality Disorder) - Gejala, sebab dan rawatan

Gangguan keperibadian sempadan (BPD) atau gangguan keperibadian sempadan adalah gangguan mental Adakah anda seriusyang mempengaruhi bagaimana perasaan dan pemikiran penderita. Keadaan ini dicirikan oleh suasana hati dan imej diri yang sentiasa berubah dan sukar dikawal, serta tingkah laku impulsif.

Seseorang yang mempunyai gangguan keperibadian mempunyai cara berfikir, perspektif, dan perasaan yang berbeza dibandingkan dengan orang pada umumnya. Keadaan ini sering menyebabkan masalah dalam kehidupan seharian dan hubungan dengan orang lain.

Kira-kira 1–4% orang di dunia mengalami BPD. Gangguan ini biasanya muncul pada akhir remaja atau dewasa muda dan lebih kerap berlaku pada wanita.

Sebab BPD (Gangguan Keperibadian Sempadan)

Sebab yang tepat gangguan keperibadian sempadan tidak dapat dikenal pasti dengan jelas. Walau bagaimanapun, faktor-faktor berikut dianggap mencetuskan BPD:

 • Persekitaran

  Sejumlah keadaan persekitaran negatif dianggap berperanan dalam menyebabkan gangguan keperibadian ini. Contohnya termasuk penderaan atau penderaan kanak-kanak dan kehilangan atau pengabaian ibu bapa. Selain itu, komunikasi yang lemah dalam keluarga juga dapat meningkatkan risiko terkena BPD.

 • Genetik

  Menurut beberapa kajian, gangguan keperibadian dapat diturunkan secara genetik atau dari ibu bapa kepada anak-anak. Jadi, seseorang yang mempunyai anggota keluarga dengan gangguan keperibadian sempadan lebih berisiko mengalami keadaan ini.

 • Kelainan pada otak

  Berdasarkan penelitian, penderita BPD mengalami kelainan dalam struktur dan fungsi otak, terutama di daerah yang mengatur perilaku dan emosi. Orang dengan BPD juga disyaki mempunyai kelainan dalam fungsi bahan kimia otak yang berperanan dalam mengatur emosi.

Faktor-faktor di atas memang boleh meningkatkan risiko BPD. Namun, itu tidak bermaksud seseorang yang mempunyai faktor risiko ini pasti akan mengalami BPD. Sebabnya, BPD juga tidak mustahil bagi seseorang yang tidak mempunyai faktor risiko di atas.

Gejala BPD (Gangguan Keperibadian Sempadan)

Gangguan keperibadian sempadan boleh mempengaruhi hubungan dengan orang lain, citra diri, perasaan, tingkah laku, dan cara berfikir penderita. Gejala biasanya muncul pada masa remaja menjelang dewasa dan berterusan hingga dewasa. Gejala ini boleh ringan hingga teruk.

Gejala BPD dapat dikelaskan kepada empat bahagian, yang terdiri daripada:

Mood atau mood yang tidak stabil

Pesakit dengan BPD mungkin mengalami perubahan perasaan (perubahan emosi) yang secara drastik mempengaruhi dirinya, persekitarannya, atau orang di sekelilingnya tanpa alasan yang jelas. Ubah mood Ini boleh berlaku dari perasaan positif hingga negatif atau sebaliknya.

Ketika mengalami mood negatif, orang dengan BPD mungkin mengalami perasaan marah, kosong, sedih, tidak berharga, malu, panik atau takut, dan kesepian yang mendalam.

Corak pemikiran dan persepsi terjejas

BPD boleh menyebabkan penderita berfikir bahawa mereka buruk, bersalah, atau tidak penting. Fikiran ini dapat datang dan pergi, membuat penderita panik dan berusaha mencari pembenaran atau pembelaan kepada orang di sekelilingnya untuk memastikan bahawa dia tidak buruk.

Penderita juga dapat mengalami halusinasi, misalnya mendengar suara di luar diri yang meminta mereka menyakiti diri sendiri. Selain itu, penderita juga dapat memiliki keyakinan yang kuat tentang sesuatu yang sebenarnya tidak masuk akal (khayalan), seperti kepercayaan bahawa mereka sedang dikejar oleh pembunuh.

Tingkah laku impulsif

Tingkah laku ini cenderung melukai diri sendiri, atau melulu dan tidak bertanggungjawab. Contohnya termasuk mencederakan diri sendiri, cubaan membunuh diri, melakukan seks berisiko, minum berlebihan, atau berjudi tanpa memikirkan risiko kehilangan.

Hubungan erat,tetapi tidak stabil

BPD boleh menyebabkan penderita takut diketepikan oleh orang lain. Namun, pada masa lain orang dengan BPD juga dapat merasa tidak selesa atau tidak selesa jika seseorang terlalu dekat atau terlalu memperhatikan mereka. Ini boleh merosakkan hubungan orang dengan BPD dengan orang lain.

Tidak semua orang dengan BPD mengalami semua gejala di atas. Sebilangan hanya mengalami beberapa gejala. Keterukannya, seberapa sering ia berlaku, dan berapa lama gejala berlanjutan untuk setiap pesakit juga boleh berbeza-beza.

Secara amnya, gejala BPD akan hilang dengan sendirinya seiring bertambahnya usia pesakit. Gejala biasanya akan menurun apabila pesakit memasuki usia 40 tahun.

Bila hendak berjumpa doktor

Dapatkan rawatan perubatan segera atau berjumpa dengan psikiatri jika anda mempunyai fikiran atau pemikiran untuk mencederakan diri sendiri atau bahkan membunuh diri.

Tanyakan kepada doktor anda sekiranya anda merasakan anda mempunyai simptom BPD yang disebutkan di atas. Pengesanan awal dapat mengelakkan kesan jangka panjang yang mungkin timbul dari keadaan ini.

Sekiranya anda menyedari bahawa ahli keluarga atau saudara-mara mengalami gejala BPD, sangat disarankan untuk berbincang dengan mereka dan membawanya ke doktor.

Perlu diingat bahawa membujuk orang dengan BPD harus lambat dan tanpa paksaan. Sekiranya dalam proses ini anda merasa tertekan atau tertekan, disarankan untuk berjumpa pakar, seperti ahli psikologi.

Diagnosis BPD (Gangguan Keperibadian Sempadan)

Diagnosis gangguan keperibadian sempadan (BPD) dimulakan oleh doktor dengan sesi soal jawab mengenai keluhan dan perasaan yang dialami oleh pesakit. Di samping itu, doktor juga akan bertanya mengenai sejarah perubatan pesakit dan keluarga, termasuk riwayat gangguan mental.

Untuk mengetahui keadaan psikologi pesakit, doktor boleh meminta pesakit untuk mengisi soal selidik. Sekiranya perlu, doktor juga boleh melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian makmal untuk menyokong diagnosis.

Diagnosis biasanya hanya dibuat pada orang dewasa, bukan pada kanak-kanak atau remaja. Ini kerana gejala BPD pada kanak-kanak atau remaja secara beransur-ansur bertambah baik dengan perkembangan kecerdasan emosi mereka.

Rawatan BPD(Gangguan Keperibadian Sempadan)

Setelah didiagnosis menghidap BPD, pesakit harus berkongsi hasil diagnosis dengan keluarga, rakan, atau orang yang dipercayai. Dengan cara itu, pesakit dapat meluruskan masalah hubungan yang mungkin berlaku akibat tingkah lakunya.

Apabila orang di sekitar pesakit telah diberi penjelasan, mereka dapat memahami keadaan pesakit dengan lebih baik dan dapat membantu pesakit untuk pulih. Ini dapat menjadikan rawatan lebih berkesan.

Rawatan gangguan keperibadian sempadan bertujuan untuk membantu pesakit mengetahui bagaimana mengurus dan menguruskan simptomnya. Bukan hanya itu, rawatan juga bertujuan mengatasi gangguan mental lain yang sering menyertai BPD, seperti kemurungan dan penyalahgunaan dadah.

Rawatan BPD boleh dilakukan dengan psikoterapi dan ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, dalam kes yang lebih teruk, rawatan di hospital mungkin diperlukan.

Psikoterapi

Terdapat beberapa jenis psikoterapi yang boleh digunakan untuk merawat BPD, iaitu:

1. Terapi tingkah laku dialektik (DBT)

Terapi ini dilakukan melalui dialog dengan tujuan agar pesakit dapat mengawal emosi, menerima tekanan, dan memperbaiki hubungan dengan orang lain. DBT boleh dilakukan secara individu atau dalam kumpulan perundingan.

2. Terapi berasaskan mentalisasi (MBT)

Terapi ini memberi tumpuan kepada kaedah berfikir sebelum bertindak balas. MBT membantu pesakit BPD menilai perasaan dan fikiran mereka sendiri dan mewujudkan perspektif positif mengenai situasi yang dihadapi. Terapi ini juga membantu pesakit untuk memahami perasaan orang lain dan akibat dari tindakan mereka terhadap perasaan orang lain.

MBT biasanya dilakukan dalam jangka masa panjang, iaitu sekitar 18 bulan. Terapi dimulakan dengan dimasukkan ke hospital sehingga pesakit dapat menjalani sesi harian individu dengan psikiatri. Setelah jangka waktu tertentu, terapi dapat dilanjutkan secara rawat jalan.

3. Terapi berfokus skema

Terapi ini membantu pesakit BPD menyedari keperluan mereka yang tidak terpenuhi, yang akhirnya membawa kepada gaya hidup negatif. Terapi akan memberi tumpuan untuk memenuhi keperluan ini melalui cara yang lebih sihat untuk membina gaya hidup positif.

Seperti terapi DBT, terapi berfokus skema boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan.

4. Psikoterapi yang berfokus pada pemindahan

Psikoterapi yang berfokus pada pemindahan (TFP) atau terapi psikodinamik membantu pesakit memahami emosi dan kesukaran mereka untuk menjalin hubungan dengan orang lain (interpersonal). TFP dilakukan dengan mengeratkan hubungan antara pesakit dan ahli terapi. Hasil bimbingan kemudian dapat diterapkan pada keadaan semasa.

5. Bagus pengurusan psikiatri

Terapi ini bertujuan untuk meningkatkan pemahaman pesakit mengenai masalah emosi yang berlaku dengan mempertimbangkan perasaan orang lain. Terapi boleh digabungkan dengan pentadbiran ubat, terapi kumpulan atau individu, dan kaunseling keluarga.

6. LANGKAH-LANGKAH

LANGKAH ataulatihan sistem untuk ramalan emosi dan penyelesaian masalahadalah terapi berkumpulan yang boleh dilakukan dengan ahli keluarga, rakan, rakan kongsi, atau pengasuh. Terapi ini biasanya berlangsung selama 20 minggu, dan biasanya digunakan sebagai tambahan kepada psikoterapi lain.

Dadah

Penggunaan ubat bukan untuk mengobati BPD, tetapi untuk mengurangi gejala atau komplikasi yang mungkin timbul, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan. Ubat yang digunakan memerlukan preskripsi doktor. Ubat ini termasuk:

 • Antidepresan
 • Antipsikotik
 • Dadah pengimbangan mood

Rawatan hospital

Dalam keadaan yang lebih serius, seperti merasa tertekan kerana cenderung mencederakan diri sendiri atau bahkan cuba membunuh diri, pesakit BPD perlu dirawat di hospital. Rawatan akan disesuaikan dengan keadaan dan gejala pesakit.

Pemulihan BPD berkemungkinan memakan masa yang lama dan terapi dapat memakan waktu berbulan-bulan hingga bertahun-tahun. Berunding dengan psikiatri yang berpengalaman dalam menangani BPD dapat membantu pesakit mengembangkan keperibadian mereka ke arah yang lebih baik.

Komplikasi BPD (Gangguan Keperibadian Sempadan)

Sekiranya anda tidak mendapat rawatan yang betul, gangguan keperibadian sempadan (BPD) berisiko mengganggu pelbagai aspek kehidupan penderita, seperti hubungan yang penuh konflik yang mengakibatkan tekanan yang teruk, kehilangan pekerjaan, kehamilan yang tidak dirancang atau penyakit kelamin, dan kematian akibat bunuh diri.

Bukan hanya itu, orang dengan BPD juga berisiko mengalami gangguan mental yang lain, seperti:

 • Kemurungan
 • Penyalahgunaan alkohol atau dadah
 • Gangguan kegelisahan
 • Gangguan bipolar
 • Gangguan makan
 • PTSD
 • ADHD

Pencegahan BPD (Gangguan Keperibadian Sempadan)

Gangguan keperibadian sempadan (BPD) tidak dapat dicegah sepenuhnya. Walau bagaimanapun, risikonya dapat dikurangkan dengan mengambil langkah-langkah berikut:

 • Mewujudkan persekitaran keluarga yang harmoni, terutama untuk anak-anak
 • Tanyakan secara teratur keadaan anak atau perkara baru yang dialaminya, tanpa menunggu dia menceritakan kisahnya terlebih dahulu
 • Dapatkan sokongan daripada orang lain apabila keadaan keluarga tidak stabil
 • Bercakap dengan orang yang anda sayangi atau psikiatri ketika mengalami gangguan, buli, atau kekerasan fizikal

Di samping itu, pemeriksaan seawal mungkin apabila timbulnya gejala juga dapat dilakukan untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk.