Hubungan antara selaput dara dan keperawanan

Keperawanan sering dikaitkan dengan kehadiran selaput dara. Ini kerana wanita dengan selaput dara yang masih utuh atau belum terkoyak dianggap sebagai anak dara. Adakah betul?

Ketika melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya dengan seorang wanita dan tidak ada pendarahan ringan, banyak lelaki menyimpulkan bahawa wanita itu bukan anak dara. Pemikiran ini sebenarnya salah.

Selaput dara yang koyak tidak selalu menunjukkan bahawa seorang wanita bukan lagi perawan. Sebenarnya, merobek selaput dara bukan hanya disebabkan oleh hubungan seksual, tetapi juga disebabkan oleh perkara lain yang mungkin tidak disedari oleh wanita itu sendiri.

Apa itu Selaput Dara?

Selaput dara adalah lapisan yang sangat nipis yang membentang di bahagian bawah faraj. Pada wanita, selaput dara mempunyai bentuk bulan sabit atau donat kecil. Umumnya selaput dara berbentuk seperti cincin dengan lubang kecil. Lubang berfungsi untuk berdarah semasa haid.

Dengan bertambahnya usia, selaput dara akan mengalami perubahan. Perubahan ini mula berlaku ketika seorang gadis memasuki akil baligh. Sebelum baligh, selaput dara cenderung nipis dan sensitif.

Setelah memasuki akil baligh, selaput dara cenderung lebih tebal dan lebih anjal daripada sebelumnya. Perubahan yang berlaku pada selaput dara dipengaruhi oleh perubahan hormon, termasuk hormon estrogen.

Hubungan antara Selaput dara dan Keperawanan

Mengaitkan keperawanan dan integriti selaput dara sebenarnya tidak betul. Harap maklum bahawa tidak semua wanita dilahirkan dengan selaput dara dan ada bentuk selaput dara yang tidak terkoyak ketika melakukan hubungan seks pada kali pertama.

Selain itu, selaput dara mudah terkoyak kerana aktiviti selain seks. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan selaput dara robek:

  • Kecederaan semasa menunggang
  • Kecederaan semasa berbasikal
  • Melancap menggunakan alat bantu seks
  • Menggunakan tampon
  • Mengalami ultrasound transvaginal
  • Adakah anda pernah menjalani prosedur perubatan tertentu, seperti pembedahan faraj?

Seorang wanita mungkin tidak menyedari bahawa selaput dara telah terkoyak sebelum melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya. Sebabnya, merobek selaput dara tidak selalu menyebabkan kesakitan atau pendarahan.

Sekiranya anda benar-benar ingin memastikan, integriti selaput dara dapat diperiksa oleh doktor. Walau bagaimanapun, jika selaput dara telah terkoyak, penyebab robekan selaput dara mungkin tidak diketahui dari pemeriksaan ini.

Itulah penjelasan mengenai selaput dara dan kaitannya dengan keperawanan. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai pujian, anda boleh bertanya melalui berbual dengan doktor yang disediakan dalam aplikasi ALODOKTER.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found