Gigi yang diketuk, disimpan atau dikeluarkan?

Di satu pihak, ada katakan gigi gingsul buat senyuman kelihatan manis, tetetapi ada yang berfikir gigi bengkok tepat mengganggu penampilan kerana menjadikan gigi kelihatan tidak terganggu. Jadi, apa yang perlu dalambuat? Jauhkan atau hilangkan gigi bengkok?

Gigi ginsul adalah salah satu jenis maloklusi gigi. Maloklusi adalah keadaan apabila gigi tidak tumbuh di tempat yang betul dan sejajar. Dalam kes ini, gigi tidak dapat tumbuh di tempat yang sepatutnya, kerana rahangnya kecil atau gigi terlalu besar.

Selain itu, gigi gingsul juga boleh terjadi kerana tempat tumbuh gigi terlalu sempit, sehingga gigi tumbuh bergeser dari tempat yang sepatutnya.

Waspadalah terhadap Masalah Yang Boleh Muncul Kerana Gigi Ginsul

Jika dilihat dari segi penampilan, pendapat mengenai gigi gingsul pasti akan bergantung pada selera setiap individu. Namun, jika anda ingin mengikuti nasihat perubatan, gigi yang tidak tumbuh di tempatnya harus dirawat. Kerana jika tidak diperiksa, keadaan ini dapat mencetuskan pelbagai masalah, seperti:

 • Pertumbuhan gigi yang terganggu atau bahkan gigi tidak tumbuh sama sekali (terkena kesan)
 • Gangguan aktiviti makan dan rasa tidak selesa semasa mengunyah atau menggigit makanan
 • Kecederaan pada gusi semasa proses mengunyah
 • Kerosakan gigi kerana kedudukannya sukar dibersihkan
 • Gigi tidak berfungsi dengan betul

Pengendalian Gigi Ginsul

Rawatan gigi gingsul boleh dilakukan dengan beberapa cara, salah satunya adalah pendakap atau pendakap gigi. Prosedur memasang pendakap bertujuan untuk memperbaiki atau meluruskan kedudukan gigi. Penggunaan sanggur ini boleh dilakukan dengan atau tanpa mencabut gigi terlebih dahulu.

Pengekstrakan gigi sebelum pemasangan pendakap gigi dilakukan untuk mengurangkan ketumpatan gigi yang tumbuh dan memberi ruang untuk gigi bengkok. Dengan cara itu, kemudian gigi dapat kembali ke kedudukan yang betul setelah pendakap digunakan.

Sebelum memulakan, doktor gigi akan menyuntikkan anestetik tempatan terlebih dahulu di kawasan gigi yang akan diekstraksi, supaya anda tidak merasa sakit ketika gigi diekstraksi.

Selepas pencabutan gigi, anda boleh terus pulang ke rumah. Pendakap diletakkan apabila kawasan gigi yang diekstrak telah pulih. Proses pemulihan biasanya memakan masa antara 7 hingga 14 hari.

Semasa proses pemulihan, anda disarankan melakukan perkara berikut untuk menghilangkan rasa sakit, mempercepat proses penyembuhan, dan mengelakkan jangkitan, termasuk:

 • Hadkan aktiviti selama 1-2 hari selepas pengambilan gigi.
 • Elakkan meludah, berkumur, atau minum menggunakan jerami selama 24 jam setelah dikeluarkan. Selepas itu, anda hanya dibenarkan membilas mulut dengan larutan air suam dan garam.
 • Ambil ubat penahan sakit yang biasa.
 • Kompres kawasan gigi yang diekstrak dengan kain atau tuala kecil yang telah direndam dalam air sejuk untuk mengurangkan bengkak.
 • Makan makanan ringan dan jangan merokok.
 • Gosok gigi dengan kerap, tetapi elakkan kawasan di mana gigi diekstraksi.

Setelah kawasan gigi yang diekstrak sembuh, doktor akan meletakkan pendakap untuk mengembalikan gusi ke kedudukan yang betul. Sekiranya gigi bengkok sebelumnya berada di luar garis gigi normal, ia akan bergeser dan sejajar dengan gigi di sebelah kanan dan kiri dari masa ke masa.

Keputusan untuk menjaga atau menghilangkan gusi kembali kepada anda. Sekiranya gigi bengkok menyukarkan anda untuk bercakap dan makan, menyebabkan masalah di mulut anda, atau merasa mengganggu penampilan anda, berjumpa dengan doktor gigi untuk mendapatkan rawatan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found