Pilih 5 Kebaikan Protein dari Pelbagai Makanan Ini

Terdapat pelbagai faedah protein yang baik untuk tubuh, dari menurunkan berat badan hingga mengekalkan kekuatan tulang. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan memakan makanan dan minuman yang kaya dengan protein mengikut keperluan.

Protein adalah nutrien penting untuk memperbaiki sel, menghasilkan sel baru, dan membuat organ tubuh berfungsi dengan baik. Protein terdiri daripada asid amino yang secara amnya dibahagikan kepada asid amino penting dan asid amino tidak penting.

Tubuh anda tidak dapat menghasilkan asid amino penting, jadi penting agar anda menjaga pengambilan dengan memakan makanan atau minuman yang kaya dengan protein.

Pelbagai Kebaikan Protein untuk Kesihatan

Tubuh memerlukan protein untuk kekal sihat dan organ berfungsi dengan baik. Berikut adalah pelbagai faedah protein untuk kesihatan:

1. Menurunkan berat badan

Makan makanan yang kaya dengan protein dipercayai memberi kesan penuh lebih lama. Ini kerana kandungan protein dalam makanan dapat menekan pengeluaran hormon yang membuat anda lapar.

Oleh itu, makanan kaya protein sesuai untuk anda yang menurunkan berat badan. Namun, untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda juga disarankan untuk melakukan senaman secara teratur.

2. Meningkatkan jisim dan kekuatan otot

Makan jumlah protein yang betul dapat meningkatkan jisim otot dan meningkatkan kekuatan otot. Oleh itu, atlet bina badan atau seseorang yang ingin menguatkan dan membesarkan otot sering mengambil lebih banyak protein dan mengimbangi latihan berat badan.

3. Mencegah keguguran rambut

Keratin adalah sejenis protein yang membentuk rambut anda. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup protein, rambut anda akan kelihatan tidak sihat dan mudah gugur. Oleh itu, jika anda menghadapi masalah keguguran rambut, anda disarankan untuk memenuhi pengambilan protein harian anda.

4. Mengekalkan kekuatan tulang

Memenuhi pengambilan protein dapat mengurangkan risiko osteoporosis dan patah tulang. Oleh itu, protein sangat penting, terutama pada wanita. Ini kerana wanita lebih berisiko terkena osteoporosis selepas menopaus. Manfaat protein ini akan dimaksimumkan jika anda kerap melakukan aktiviti fizikal.

5. Mempercepat penyembuhan luka

Protein adalah elemen utama yang membentuk tisu dan organ dalam badan. Oleh itu, pengambilan lebih banyak protein dapat mempercepat penyembuhan luka ketika anda mengalami kecederaan.

Pelbagai Sumber Makanan Protein

Untuk mendapatkan pelbagai faedah protein, anda boleh mengambil makanan dan minuman berikut:

Makanan Laut

Makanan laut tinggi protein dan biasanya rendah lemak. Beberapa jenis makanan laut, termasuk salmon, juga kaya dengan asid lemak omega-3 yang sangat baik untuk kesihatan jantung.

Daging

Anda disarankan untuk memilih daging putih, seperti ayam tanpa kulit, untuk protein yang lebih sihat. Ini kerana daging merah mengandungi lebih banyak lemak yang membahayakan kesihatan.

Telur

Telur adalah sumber protein yang mudah dicari. Tidak hanya protein tinggi, telur ayam juga mengandung vitamin B, folat, selenium, dan kalsium.

Kacang

Kacang juga merupakan sumber protein yang baik untuk kesihatan. Selain itu, kacang kaya dengan serat yang membuat anda merasa kenyang lebih lama, sehingga mengurangkan keinginan untuk makan berlebihan.

Susu dan produknya yang diproses

Susu, keju, dan yogurt adalah sumber protein yang sangat baik. Selain itu, ketiga sumber protein ini juga mengandungi kalsium dan vitamin D yang dapat mengekalkan tulang dan gigi yang kuat dan mencegah osteoporosis.

Protein haiwan mengandungi protein yang lebih lengkap jika dibandingkan dengan protein sayuran, kerana mengandungi 9 asid amino penting yang diperlukan tubuh untuk berfungsi dengan baik.

Pengambilan Protein Harian yang Disyorkan

Keperluan pengambilan protein setiap orang boleh berbeza-beza bergantung pada jantina, usia, dan keadaan kesihatan. Berikut ini adalah cadangan pengambilan protein harian menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2019:

  • Kanak-kanak berumur 1-6 tahun: 20–25 gram
  • Kanak-kanak berumur 7-9 tahun: 40 gram
  • Remaja: 65–75 gram
  • Dewasa: 60–65 gram
  • Wanita hamil dan ibu menyusu: 75-85 gram

Walaupun pengambilan protein penting untuk kesihatan, seseorang yang mengalami kegagalan buah pinggang perlu mengehadkan atau mengurangkan pengambilan protein agar tidak memburukkan lagi kerja buah pinggang. Oleh itu, jika anda mengalami kegagalan buah pinggang, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui pengambilan protein harian mengikut keadaan anda.

Bagi seseorang yang mempunyai keadaan buah pinggang yang sihat, kekurangan pengambilan protein boleh menyebabkan tanda dan gejala dalam bentuk rentan terhadap jangkitan, kehilangan jisim otot, hati berlemak, kekurangan zat makanan protein seperti kwashiorkor dan marasmus.

Selain makanan dan minuman yang kaya dengan protein, anda juga boleh mengambil makanan tambahan protein untuk membantu anda memenuhi pengambilan protein harian anda.

Walau bagaimanapun, sebelum mengambil makanan tambahan, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui dos yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda. Dengan cara itu, anda boleh mendapat faedah protein maksimum.