Buah Zuriat Meningkatkan Kemungkinan Mengandung

Buah Zuriat mungkin masih asing bagi sesetengah orang. Namun, dilaporkan, buah ini sangat diminati kerana dipercayai dapat meningkatkan kesuburan. Adakah begitu atau ini adil Penipuan semata-mata? Lihat penjelasan berikut.

Buah Zuriat adalah buah yang berasal dari wilayah Afrika Utara dan banyak ditanam di Mesir, Arab Saudi, dan Yaman. Buah ini mempunyai rasa dan aroma yang khas, seperti roti halia atau sedikit serupa dengan gula perang.

Di Indonesia, buah zuriat juga dikenal sebagai 'buah keturunan' kerana banyak digunakan sebagai terapi kesuburan oleh pasangan suami isteri yang sedang berjuang untuk memiliki anak.

Buah kelapa ini biasanya diproses menjadi minuman tradisional dengan merebus daging. Air rebusan ini dianggap bermanfaat untuk kesihatan. Selain direbus, buah zuriat juga banyak dijual di kedai-kedai herba dalam bentuk makanan tambahan, baik dalam bentuk serbuk atau dibungkus dalam bentuk kapsul.

Kandungan Buah Zuriat

Buah Zuriat mengandungi beberapa nutrien penting, termasuk:

  • Serat
  • Karbohidrat kompleks
  • Vitamin B
  • Mineral, termasuk kalsium, kalium, magnesium dan fosforus
  • Asid lemak penting linoleik

Selain itu, buah ini juga mengandung banyak sebatian aktif yang memiliki sifat antioksidan, antibakteria, antidiabetik, antihipertensi, dan hipolipidemik, yaitu kemampuan untuk menurunkan kadar lemak dalam darah.

Khasiat Buah Zuriat

Berkat kandungan nutrisi yang banyak, buah zuriat dipercayai mempunyai manfaat kesihatan yang baik. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dari buah zuriat:

Mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat

Buah Zuriat terbukti dapat mengurangkan kadar lemak dalam darah. Sifat ini bermanfaat bagi penghidap hiperlipidemia, iaitu orang yang mempunyai kolesterol jahat dan trigliserida yang tinggi.

Kerana khasiat penurun lemaknya, buah zuriat juga diyakini memberi kesan positif bagi penderita penyakit jantung dan saluran darah, seperti aterosklerosis dan penyakit jantung koroner.

Mencegah diabetes dan komplikasinya

Buah Zuriat dipercayai dapat menstabilkan kadar gula dalam darah dan mencegah diabetes. Bukan hanya itu, buah ini juga dipercayai dapat mencegah komplikasi yang disebabkan oleh diabetes, seperti nefropati diabetes, yang merupakan penyakit ginjal yang disebabkan oleh kawalan gula darah yang lemah pada diabetes jenis 1 dan 2.

Faedah lain

Selain dua manfaat di atas, buah zuriat juga dianggap berkhasiat untuk menjaga kesehatan hati dan ginjal, mencegah hipertensi dan anemia, dan mengatasi hematuria (kencing berdarah).

Namun, perlu diingat, pelbagai tuntutan untuk manfaat buah zuriat di atas masih berdasarkan kajian skala kecil dan belum dilakukan pada manusia. Oleh itu, dos dan keberkesanan buah ini sebagai terapi penyakit masih belum diketahui dengan pasti.

Bagaimana dengan Khasiat Buah Zuriat untuk Kesuburan?

Malangnya, tidak ada kajian yang menyatakan bahawa buah zuriat berkesan untuk meningkatkan kesuburan dan meningkatkan kemungkinan kehamilan. Penyelidikan yang berkaitan dengan ini hanya menyebutkan bahawa buah zuriat mengandungi antioksidan tinggi yang dapat mencegah bahaya tekanan oksidatif.

Tekanan oksidatif berlaku apabila radikal bebas dalam badan berkumpul dan menyebabkan kerosakan pada sel. Keadaan ini dapat mengurangkan kadar kesuburan pada lelaki dan wanita. Ini boleh berlaku kerana tekanan oksidatif dapat mempengaruhi kualiti sperma, proses pematangan telur, proses persenyawaan, perkembangan embrio, dan kehamilan.

Sebaliknya, makanan yang mengandungi antioksidan terbukti baik untuk pertumbuhan semula sel-sel tubuh, termasuk sel-sel dalam sistem pembiakan. Oleh itu, dapat dikatakan bahawa mengurangkan tekanan oksidatif dalam badan dapat meningkatkan kesihatan pembiakan dan secara tidak langsung meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Cara Makan Buah Zuriat dengan Selamat

Walaupun khasiatnya pada manusia tidak dapat dipastikan, buah zuriat terbukti mempunyai banyak nutrien yang bermanfaat bagi tubuh. Jadi, buah ini masih bagus untuk anda konsumsi, asalkan dalam jumlah yang berpatutan.

Anda boleh mengonsumsi buah zuriat dengan memasukkan buah dan kemudian merendamnya dalam air rebus selama 8 jam untuk membuat minuman. Di samping itu, anda juga boleh memakan buah zuriat dengan mendidih, tetapi pastikan untuk tidak mendidihnya terlalu lama sehingga nutrien dalam buah tidak hilang. Sekiranya anda ingin mengambil buah ini sebagai ubat, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Apa yang juga perlu diperhatikan jika anda ingin hamil dengan cepat adalah diet yang sihat, senaman teratur, dan menghentikan tabiat yang boleh mengganggu proses perancangan kehamilan seperti merokok dan minum alkohol. Selain itu, anda juga disarankan melakukan hubungan seks secara berkala sekurang-kurangnya 3-4 kali seminggu, terutama dalam tempoh subur wanita.