Penyakit Jantung Koronari - Gejala, sebab dan rawatan

Penyakit jantung koronari (PJK) adalah keadaan apabila saluran darah jantung (arteri koronari) tersumbat oleh deposit lemak. Apabila lemak berkumpul, arteri akan menyempit, dan membuat aliran darah ke jantung berkurang.

Pengurangan aliran darah ke jantung akan mencetuskan gejala CHD, seperti angina dan sesak nafas. Sekiranya keadaan tidak dirawat dengan segera, arteri akan tersumbat sepenuhnya, dan mencetuskan serangan jantung.

Arteri koronari adalah saluran darah yang membawa darah kaya oksigen ke jantung. Terdapat dua jenis arteri koronari, yang kedua-duanya bercabang dari aorta atau saluran darah besar, iaitu:

  1. arteri koronari utama kiri (arteri koronari utama kiri/ LMCA) - Arteri ini berfungsi mengalirkan darah ke atrium kiri dan ventrikel kiri jantung. LMCA terbahagi kepada dua bahagian, iaitu:

- Anterior kiri menurun (LAD) - berfungsi mengalirkan darah ke bahagian depan dan kiri jantung.

- Circumflex (LCX) - berfungsi untuk mengedarkan darah ke bahagian belakang dan luar jantung.

  1. arteri koronari kanan (arteri koronari kanan/ RCA) - Arteri ini membekalkan darah ke atrium kanan dan ventrikel kanan. Selain itu, RCA juga membekalkan darah ke simpul sinoatrial dan atrioventricular, yang mengatur irama jantung. RCA terbahagi kepada menurun kanan posterior dan arteri marginal akut. Bersama dengan LAD, RCA juga membawa darah ke pusat jantung, dan septum (dinding pemisah antara ventrikel kanan dan kiri jantung).

Berdasarkan data WHO, penyakit jantung koronari adalah salah satu penyakit tidak berjangkit yang menyebabkan kematian tertinggi di dunia. Pada tahun 2015 sahaja, lebih daripada 7 juta orang mati akibat PJK. Sementara di Indonesia sahaja, lebih dari 2 juta orang terkena PJK pada tahun 2013. Dari jumlah tersebut, PJK lebih kerap berlaku pada lingkungan umur 45-54 tahun.

Selain itu, penghidap CHD adalah sekumpulan orang yang lebih mudah terkena COVID-19 dengan gejala yang lebih teruk. Oleh itu, jika anda mengalami keadaan ini dan mengalami gejala jangkitan virus Corona, segera berjumpa doktor. Klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR