Ganglion Cyst - Gejala, sebab dan rawatan

Kista Ganglion adalah benjolan atau tumor jinak yang tumbuh di kawasan sendi. Benjolan ini juga boleh tumbuh pada tisu yang menghubungkan otot dengan tulang (tendon). Benjolan berisi cecair ini biasanya tumbuh di tangan atau pergelangan tangan.

Kista Ganglion dapat muncul, hilang, atau berubah ukuran dengan cepat. Saiz sista akan meningkat apabila aktiviti pada sendi meningkat.

Kista Ganglion boleh berlaku pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, penyakit ini lebih kerap berlaku pada wanita berusia 20 hingga 40 tahun. Kista Ganglion tidak boleh menyebabkan gejala, tetapi juga menyakitkan, terutamanya jika lokasinya mengganggu pergerakan sendi.

Punca dan Faktor Risiko Cyst Ganglion

Kista ganglion berlaku apabila cecair sendi terbentuk dan membentuk poket pada sendi atau tendon.

Punca pembentukan sista ganglion masih belum diketahui dengan pasti. Walaupun begitu, terdapat beberapa keadaan yang dianggap meningkatkan risiko kista ganglion, iaitu: osteoartritis dan kecederaan sendi.

Gejala sista ganglion

Benjolan akibat sista ganglion dapat dikenali dari ciri-ciri berikut:

 • Bentuk bulat atau bujur, dan umumnya mempunyai ukuran buah duku.
 • Selalunya muncul di sendi tangan dan pergelangan tangan. Ia juga dapat muncul di lokasi lain, seperti di kaki atau pergelangan kaki.
 • Ukuran mungkin berbeza. Apabila sendi digerakkan berulang kali, sista boleh membesar. Tetapi ketika berehat, kista boleh mengecut.
 • Biasanya tidak menyakitkan. Namun, jika sista menekan saraf, ia boleh menyebabkan rasa sakit, kekakuan, kesemutan, atau kelemahan otot. Kesakitan juga boleh menjadi lebih teruk jika sendi digerakkan.

Diagnosis sista Ganglion

Benjolan pada tangan boleh disebabkan oleh banyak perkara. Untuk memastikan benjolan pada sendi adalah kista ganglion, doktor akan memeriksa dan memberi cahaya pada benjolan untuk melihat apakah benjolan itu padat atau cair.

Sekiranya perlu, pemeriksaan sokongan dapat dilakukan dalam bentuk:

 • Ultrasound (USG), untuk melihat sama ada benjolan itu dipenuhi dengan cecair atau tisu padat.
 • aspirasi, iaitu penyedut cecair dari sista menggunakan jarum, untuk pemeriksaan kemudian di makmal.
 • Pengimejan Resonans Magnetik (MRI), adalah pemeriksaan yang paling terperinci untuk menentukan sista ganglion. Melalui imbasan ini, doktor dapat mengetahui sama ada kista itu tersembunyi atau ada penyakit lain, seperti arthritis atau tumor tertentu.

Rawatan Kista Ganglion

Sebilangan besar kista ganglion tidak menyebabkan gejala, jadi mereka tidak memerlukan rawatan dan boleh hilang sendiri. Walau bagaimanapun, jika sista ganglion menyebabkan kesakitan dan mengganggu aktiviti, doktor boleh merawatnya dengan cara berikut:

 • menentang pergerakan sendi ( sayamobiliz ion). Dalam prosedur ini, doktor akan menahan pergerakan sendi dengan menahan atau membatasi pergerakan sendi yang bermasalah, diharapkan kista akan mengecut, sehingga saraf tidak lagi terkompresi dan rasa sakit juga dapat hilang.
 • Aspirasi atau pendapatmenghisap n cecair . Prosedur ini melibatkan memasukkan jarum ke dalam benjolan untuk mengeluarkan cecair dari sista. Untuk memaksimumkan rawatan, doktor akan menyuntik ubat kortikosteroid setelah aspirasi, untuk mengelakkan kista ganglion muncul kembali.

Sekiranya rawatan di atas tidak dapat mengatasi sista ganglion, doktor akan mengesyorkan pembedahan. Terdapat dua jenis pembedahan untuk membuang kista ganglion, iaitu:

 • Arthroscopy. Dalam operasi ini, doktor ortopedik akan membuat sayatan sebesar lubang kunci untuk memasukkan instrumen khas yang dilengkapi dengan kamera (arthroscope).
 • Pembedahan terbuka. Dalam operasi ini, doktor akan membuat sayatan di sepanjang tusuk gigi di lokasi sendi atau tendon yang mempunyai kista ganglion.

Komplikasi Ganglion Cyst

Komplikasi sista ganglion timbul apabila sista menekan pada saraf pada sendi, sehingga mengganggu pergerakan sendi. Tekanan pada saraf juga dapat menyebabkan rasa sakit, kesemutan, mati rasa, dan kelemahan otot.

Selain itu, komplikasi juga dapat terjadi akibat rawatan yang dilakukan, baik akibat aspirasi (hisap cairan) atau pembedahan. Komplikasi yang boleh berlaku termasuk:

 • Jangkitan pada luka pembedahan.
 • Pertumbuhan tisu parut pada parut pembedahan,
 • Gangguan saraf.
 • Kerosakan saluran darah.

Walaupun telah dirawat, ada kemungkinan kista ganglion dapat muncul kembali.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found