Ini adalah 3 Fungsi Enzim Ptyalin

Enzim ptyalin adalah enzimyang terkandung pada air liur. Selain mempunyaiberperanan dalam proses pencernaan di mulut, enzim ptyalin juga dipercayai dapat dibuat petunjuk untuk menunjukkan adanya tekanan dan barah kronik.

Enzim ptyalin tergolong dalam kumpulan enzim amilase yang berperanan memecah kanji atau karbohidrat menjadi gula. Proses pemecahan ini berlaku melalui proses biokimia untuk menghasilkan oligosakarida dan gula maltosa. Gula ini kemudian akan digunakan sebagai sumber tenaga untuk tubuh.

Fungsi Enzim Ptyalin

Enzim yang tergolong dalam enzim pencernaan mempunyai banyak fungsi. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Menyokong proses pencernaan

Salah satu komponen yang paling banyak terdapat dalam air liur adalah enzim ptyalin. Air liur adalah seperti rumah bagi ptyalin yang berperanan mempermudah proses pencernaan.

Kehadiran enzim ini juga membolehkan kanji dalam makanan dicerna. Sekiranya penghasilan enzim ptyalin terganggu, nutrien dalam makanan dan minuman tidak dapat diserap oleh usus dengan betul.

2. Menjadi penunjuk tekanan

Berdasarkan hasil beberapa kajian, diketahui bahawa keadaan tertekan dan tertekan dapat meningkatkan pengeluaran enzim amilase dan ptyalin di dalam badan.

Berbanding dengan orang yang tidak mengalami tekanan, orang yang mengalami tekanan atau tekanan psikologi nampaknya menghasilkan tahap enzim ptyalin yang jauh lebih tinggi. Sebaliknya, jika seseorang dapat menenangkan diri setelah menghadapi tekanan, maka pengeluaran ptyalin dalam badan akan berkurang.

Tidak jelas mengapa tekanan boleh menyebabkan peningkatan enzim ptyalin, tetapi dianggap bahawa ini disebabkan oleh peningkatan hormon stres, iaitu kortisol dan adrenalin.

3. Menjadi penunjuk barah

Menurut satu kajian, jumlah enzim ptyalin pada pesakit barah lebih tinggi daripada pada orang yang sihat. Ini dianggap berkaitan dengan tindak balas keradangan dalam tubuh untuk melawan sel barah.

Walau bagaimanapun, hasil kajian ini belum dapat mengesahkan sama ada pemeriksaan enzim ptyalin dan amilase boleh menjadi kaedah untuk mendiagnosis kanser. Hingga kini, pemeriksaan yang digunakan untuk mendiagnosis barah masih dalam bentuk biopsi, ujian darah, sinar-X, MRI, atau CT-scan.

Manfaat yang terbukti dari enzim ptyalin adalah sebagai enzim pencernaan yang berfungsi untuk mencerna karbohidrat. Manakala manfaat enzim ptyalin sebagai penentu tekanan dan barah masih perlu dikaji lebih lanjut.