Daun Ungu - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Purple Leaf adalah produk herba yang dipercayai berguna untuk melegakan gejala buasir (buasir). Daun awakngu berasal dari ekstrak daun tumbuhan Graptophyllum bergambar dan boleh didapati dalam bentuk kapsul.

Beberapa kajian yang mengambil ekstrak daun ungu atau Graptophyllum bergambar menyatakan adanya pelbagai bahan yang mempunyai kesan antioksidan dalam tanaman ini, termasuk flavonol, tanin, kumarin, dan saponin. Gabungan zat ini dipercayai dapat mengatasi keradangan dan melembutkan najis.

Selain itu, Kapsul Daun Ungu juga dipercayai dapat merawat ulser, melancarkan haid, melegakan kesakitan pada artritis, atau merawat bisul.

Apa itu Daun Ungu

kumpulanUbat percuma
KategoriUbat herba
ManfaatDiyakini dapat melegakan simptom buasir (buasir)
Dimakan olehMatang
Daun Ungu untuk ibu mengandung dan menyusui Kategori N: Tidak dikategorikan.

Daun ungu belum diketahui boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ramuan ini.

Bentuk ubatKapsul

Amaran Sebelum Mengonsumsi Daun Ungu

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum memakan Purple Leaf:

  • Jangan mengambil Kapsul Daun Ungu atau jika anda alah terhadap salah satu ramuan dalam produk herba ini.
  • Rujuk doktor anda jika anda merancang untuk mengambil Purple Leaf bersama dengan ubat-ubatan, makanan tambahan, atau produk herba lain
  • Rujuk doktor anda mengenai penggunaan Purple Leaf jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah memakan Purple Leaf.

Dos dan Peraturan Penggunaan Daun Ungu

Untuk melegakan simptom buasir atau buasir, dos Purple Leaf Capsules adalah 2-3 kapsul, diambil 3 kali sehari.

Cara Pengambilan Daun Ungu dengan Betul

Baca arahan yang tertera pada bungkusan produk Purple Leaf Capsule sebelum menggunakannya. Sekiranya anda ragu-ragu atau mempunyai keadaan kesihatan khas, berjumpa dengan doktor anda mengenai dos dan tempoh rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.

Kapsul Daun Ungu boleh diambil sebelum atau selepas makan. Gunakan air kosong untuk menelan kapsul Purple Leaf.

Minum banyak air dan makan makanan yang kaya dengan serat sambil memakan Purple Leaf. Ini dilakukan untuk membantu melancarkan pergerakan usus.

Simpan Daun Ungu di tempat yang terlindung dari cahaya matahari langsung. Jauhkan produk herba ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Daun Ungu dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak diketahui pasti kesan interaksi ubat jika Purple Leaf diambil dengan ubat lain. Agar selamat, berjumpa dengan doktor anda jika anda ingin mengambil Purple Leaf dengan sebarang ubat, makanan tambahan, atau produk herba.

Kesan Sampingan Daun Ungu dan Bahaya

Daun ungu jarang menyebabkan kesan sampingan jika dimakan mengikut dos yang disyorkan. Walau bagaimanapun, segera berjumpa doktor jika terdapat reaksi alergi, najis berdarah, atau benjolan di dubur yang semakin besar setelah mengambil Kapsul Daun Ungu.