Ujian HbA1c untuk Mengesan dan Mengawal Diabetes

Pemeriksaan HbA1c (hemoglobin A1c) adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis dan mengawal keadaan diabetes.Pemeriksaan ini penting, sesuai dengan ramalan Kementerian Kesehatan bahawa jumlah penderita diabetes di Indonesia akan terus meningkat. Sepanjang tahun 2018, terdapat sekitar 16 juta kes diabetes.

Pemeriksaan HbA1c digunakan untuk mengukur jumlah purata hemoglobin A1c yang mengikat gula darah (glukosa) selama tiga bulan terakhir. Tempoh ini sesuai dengan kitaran hidup sel darah merah, termasuk hemoglobin, iaitu tiga bulan.

Memahami Prosedur dan Keputusan Pemeriksaan HbA1c

Sekiranya anda berisiko menghidap diabetes atau mempunyai kadar gula darah yang kerap meningkat tetapi belum didiagnosis menghidap diabetes (prediabetes), anda boleh menggunakan ujian HbA1c atau anggaran glukosa rata-rata (eAG) untuk mengesahkan ini. Sebaiknya anda menjalani pemeriksaan HbA1c setiap 1 hingga 2 tahun, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Namun, jika anda telah didiagnosis menghidap diabetes, ujian HbA1c boleh digunakan sebagai kaedah untuk mengawal kejayaan rawatan. Ini dilakukan dengan menentukan sama ada tahap gula darah anda berada pada nilai sasaran. Oleh itu, pesakit diabetes disyorkan untuk melakukan pemeriksaan HbA1c secara berkala setiap 3-6 bulan.

Prosedur untuk memeriksa HbA1c lebih kurang sama dengan prosedur untuk ujian darah secara umum. Saluran darah di lengan akan dicucuk dengan jarum untuk menarik darah. Sampel darah kemudian diuji di makmal dan hasilnya dapat diperoleh dalam beberapa hari. Hasil peperiksaan akan ditulis dalam bentuk peratusan, dengan tafsiran berikut:

  • Biasa: Kiraan HbA1c di bawah 5.7%.
  • Prediabetes: jumlah HbA1c antara 5.7-6.4%.
  • Diabetes: Jumlah HbA1c 6.5% atau lebih.

Semakin tinggi kiraan HbA1c, semakin banyak hemoglobin terikat dengan glukosa, dan ini menunjukkan gula darah tinggi. Sekiranya jumlah HbA1c anda melebihi 8%, anda mungkin menghidap diabetes yang tidak terkawal dan berisiko mengalami komplikasi.

Perbezaan antara Pemeriksaan HbA1c dan Ujian Gula Darah

Secara umum, kedua ujian ini serupa, kerana mempunyai sasaran dan fungsi yang sama. Sasarannya adalah orang yang menghidap diabetes atau orang yang berisiko menghidapnya. Begitu juga, fungsi utamanya adalah untuk menilai tahap gula dalam darah. Hasil pemeriksaan juga sesuai, di mana jika tahap HbA1c tinggi, kadar gula darah juga tinggi.

Walau bagaimanapun, terdapat sedikit perbezaan antara kedua ujian ini. Pemeriksaan HbA1c tidak dipengaruhi oleh perubahan kadar gula dalam darah yang hanya berlaku buat sementara waktu, misalnya setelah makan makanan manis. Itulah sebab mengapa puasa tidak diwajibkan sebelum ujian HbA1c.

Walau bagaimanapun, pemeriksaan ini tidak dapat digunakan untuk mendiagnosis semua jenis diabetes, seperti diabetes kehamilan dan diabetes pada anak-anak.

Keadaan Yang Boleh Mempengaruhi Hasil Ujian HbA1c

Untuk mendapatkan keputusan yang tepat, ujian HbA1c tidak boleh dilakukan dalam keadaan berikut:

  • Pendarahan adalah teruk atau jangka panjang (kronik).
  • Mengalami gangguan darah, seperti anemia kekurangan zat besi, anemia hemolitik, anemia sel sabit, atau talasemia.
  • Menderita kegagalan buah pinggang, gangguan hati, atau kadar kolesterol tinggi (termasuk trigliserida tinggi).
  • Baru sahaja menerima perjalanan darah.
  • Kerap minum minuman beralkohol dalam jumlah yang banyak.

Selain itu, jenis ubat dan suplemen tertentu, seperti ubat steroid, suplemen vitamin C, dan vitamin E, juga boleh mempengaruhi keputusan ujian HbA1c.

Ujian HbA1c dapat memantau keadaan diabetes, sehingga membantu doktor mencari kaedah rawatan yang tepat. Walaupun begitu, tidak semua jenis diabetes dapat dikesan dengan pemeriksaan ini, dan terdapat beberapa keadaan yang dapat mengganggu hasil pemeriksaan.

Oleh itu, berunding dengan doktor anda mengenai ujian apa yang diperlukan untuk memantau keadaan diabetes anda.