Ketahui Pelbagai Punca Pembuangan Darah

Mengurangkan darah tidak selalu berbahaya, misalnya pada wanita yang sedang haid. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyebab aduan ini harus diperhatikan, seperti kerosakan ginjal, batu atau jangkitan pada saluran kencing, hingga gangguan prostat. Ketahui apa penyebab air kencing darah dan ciri-cirinya.

Mengeluarkan darah dalam istilah perubatan juga dikenali sebagai hematuria. Biasanya, air kencing yang dicampurkan dengan darah akan kelihatan kemerahan, merah jambu, atau coklat tua seperti teh.

Walau bagaimanapun, kadangkala air kencing darah mungkin tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Apabila darah yang keluar dalam air kencing hanya sedikit, darah hanya dapat dikesan melalui analisis air kencing atau pemeriksaan urin di bawah mikroskop.

Punca Pembuangan Darah

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan darah kencing:

1. Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing atau UTI adalah salah satu penyebab utama aduan kencing berdarah. Penyakit ini berlaku apabila bakteria membiak di saluran kencing atau pundi kencing.

Kemasukan bakteria ke saluran kencing boleh dipicu oleh banyak perkara, seperti pemasangan kateter kencing, kebiasaan menahan kencing, aliran air kencing tidak lancar, atau cara membersihkan vagina yang tidak betul. Di samping itu, UTI biasanya lebih berisiko bagi wanita hamil atau orang yang sering menukar pasangan seksual.

Selain membuang air kecil, jangkitan saluran kencing boleh menyebabkan pelbagai gejala lain, seperti sensasi terbakar atau sakit ketika membuang air kecil, anyang-anyangan, kencing kerap, bau air kencing yang kuat, dan sakit di bahagian perut atau punggung bawah.

2. Gangguan buah pinggang

Terdapat beberapa gangguan buah pinggang yang dapat menyebabkan gejala berupa kencing dalam darah, seperti jangkitan buah pinggang, batu ginjal, kegagalan buah pinggang, glomerulonefritis, dan barah ginjal. Selain itu, sindrom nefritik dan sindrom nefrotik juga boleh menyebabkan darah mengalir melalui air kencing.

Selain membuang air kecil, gangguan ginjal dapat menyebabkan pelbagai gejala lain, seperti sakit di punggung bawah atau pinggang, bengkak di badan, kaki, tangan, dan muka, sesak nafas, mual, muntah, selera makan berkurang, gatal-gatal., hingga sakit dada.

3. Pembesaran prostat

Pada lelaki, pembesaran atau kelainan pada prostat adalah salah satu penyebab kencing berdarah yang paling biasa. Keadaan ini biasanya berlaku pada lelaki berusia lebih dari 50 tahun.

Beberapa penyakit prostat yang boleh menyebabkan kencing berdarah termasuk pembesaran prostat jinak (BPH), radang prostat, dan barah prostat.

Selain darah dalam air kencing, prostat yang membesar juga dapat menyebabkan kesukaran membuang air kecil, keinginan untuk membuang air kecil yang kerap, lebih banyak kencing pada waktu malam, dan rasa kurang kenyang setelah buang air kecil.

4. Kanser pundi kencing

Darah dalam air kencing juga boleh disebabkan oleh barah pundi kencing. Selain menyebabkan kencing berdarah, barah pundi kencing boleh menyebabkan sakit ketika membuang air kecil dan sakit belakang.

Malangnya, kebanyakan gejala ini hanya dirasakan ketika keadaannya teruk atau ketika barah telah mencapai tahap lanjut.

Kanser pundi kencing boleh disebabkan oleh banyak faktor, termasuk merokok, jangkitan saluran kencing kronik, pendedahan kimia, pendedahan radiasi, atau mempunyai riwayat keluarga barah pundi kencing.

Seperti yang dijelaskan di atas, membuang air kecil dapat menjadi tanda keadaan serius. Oleh itu, jika anda melihat darah dalam air kencing anda, dalam jumlah besar dan kecil, anda tidak boleh mengabaikannya dan segera berjumpa doktor supaya penyebabnya dapat diketahui.

Juga berjumpa doktor jika anda mengalami kesakitan ketika membuang air kecil atau sukar membuang air kecil, walaupun anda tidak melihat darah di dalam air kencing anda.