Kanser Tekak - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser tekak adalah barah yang berkembang dari tisu kerongkong. Gejala utamamiliknyaadalah berlaku perubahan suara, kesukaran menelan, dan sakit tekak.

Tekak adalah saluran yang memainkan peranan penting dalam proses pencernaan dan pernafasan. Sebagai saluran pernafasan, tekak berfungsi mengalirkan udara dari hidung ke trakea, dan sebaliknya. Dalam proses pencernaan, tekak berperanan dalam proses menelan dan mengangkut makanan dari mulut ke kerongkongan.

Kanser tekak boleh berkembang di bahagian dan tisu yang membentuk tekak, termasuk amandel atau amandel dan laring (yang mengandungi pita suara). Kanser tekak boleh menyerang faring, laring, dan amandel.

Punca Kanser Tekak

Kanser tekak berlaku kerana perubahan atau mutasi gen pada sel kerongkong. Mutasi ini mencetuskan pertumbuhan sel abnormal yang tidak terkawal.

Penyebab di sebalik proses mutasi tidak diketahui dengan pasti, tetapi ada sejumlah faktor yang dianggap dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah tekak, yaitu:

 • Mempunyai tabiat merokok
 • Mempunyai ketagihan alkohol
 • Mengalami jangkitan dengan virus HPV (human papillomavirus) atau penyakit refluks asid (GERD)
 • Mempunyai keadaan kesihatan gigi yang tidak dijaga dengan baik
 • Biasakan memakan buah dan sayur lebih sedikit
 • Mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya disebabkan oleh HIV / AIDS, kekurangan zat makanan, atau mengambil ubat imunosupresan
 • Menderita penyakit keturunan, seperti anemia Fanconi atau ataxia telangiectasia

Gejala Kanser Tekak

Ketika sel barah mulai tumbuh dan berkembang, gejala dan keluhan akan muncul. Aduan dan gejala yang boleh berlaku ketika seseorang menderita barah tekak termasuk:

 • Sukar ditelan
 • Serak
 • Bersuara
 • Batuk kronik
 • Sakit tekak
 • Telinga yang menyakitkan atau berdengung
 • Benjolan di leher
 • Penurunan berat badan secara drastik

Kanser tekak boleh berlaku di mana-mana bahagian atau tisu kerongkong. Sekiranya dibahagi mengikut bahagian yang terkena, terdapat beberapa jenis barah tekak yang boleh berlaku, iaitu:

 • Kanser pharyngeal, iaitu barah yang tumbuh dan berkembang di faring (saluran angin dari bahagian belakang hidung hingga awal trakea)
 • Kanser laring, iaitu barah yang tumbuh dan berkembang di laring atau bahagian kerongkong yang mengandungi pita suara
 • Kanser amandel, iaitu barah yang tumbuh dan berkembang di tisu amandel yang juga di kerongkong

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom di atas, terutamanya jika gejala tidak membaik atau bertambah buruk. Gejala barah tekak boleh serupa dengan penyakit saluran pernafasan lain, terutama pada peringkat awal.

Kanser tekak yang didiagnosis pada peringkat awal lebih mudah dirawat daripada barah tekak yang telah memasuki tahap lanjut.

Jangkitan HPV adalah faktor risiko barah tekak. Sekiranya anda berisiko mendapat HPV, seperti tingkah laku seksual yang tidak selamat, berbincanglah dengan doktor anda sama ada anda memerlukan vaksin HPV.

Seseorang perlu menjaga gigi dan mulut yang sihat. Selain mencegah timbulnya penyakit gigi, menjaga kesihatan gigi juga dapat mengurangkan risiko barah tekak.

Untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut, disarankan agar anda kerap menyikat gigi dan memeriksakan gigi oleh doktor gigi setiap 6 bulan.

Sekiranya anda didiagnosis menghidap barah tekak, anda perlu berjumpa doktor dengan kerap semasa menjalani rawatan. Anda juga masih memerlukan pemeriksaan rutin dengan doktor setelah rawatan selesai, sehingga jika penyakit itu muncul kembali, penyakit itu dapat dikesan lebih awal.

Diagnosis Kanser Tekak

Pada peringkat awal diagnosis, doktor akan bertanya mengenai gejala dan sejarah perubatan pesakit, serta tabiat pesakit yang dapat mempengaruhi gejala atau memicu gejala, seperti merokok dan minum alkohol. Doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal.

Sekiranya pesakit disyaki menghidap barah tekak, doktor akan mengesyorkan pemeriksaan yang lebih terperinci untuk mengesahkan diagnosis. Jenis pemeriksaan ini merangkumi:

 • Nasoendoskopi

  Pemeriksaan ini dilakukan oleh doktor ENT untuk melihat keadaan kerongkong dengan menggunakan alat seperti tiub yang dilengkapi dengan kamera. Alat yang disebut endoskopi akan dimasukkan melalui hidung hingga sampai ke kerongkong.

 • Biopsi tisu tekak

  Biopsi dilakukan dengan mengambil sampel tisu tekak dan kemudian memeriksanya di makmal. Sampel tisu tekak diambil menggunakan endoskopi.

 • Imbas

  Imbasan digunakan untuk menentukan sejauh mana penyebaran barah tekak. Kaedah imbasan yang digunakan boleh berupa sinar-X, CT scan, MRI, atau PET scan.

Tahap Kanser Tekak

Setelah pesakit menjalani pemeriksaan barah tekak, doktor dapat menentukan tahap barah tekak yang diderita oleh pesakit. Tahap barah perlu diketahui agar rawatan yang diberikan sesuai dan berkesan.

Berdasarkan keparahan dan penyebarannya, barah tekak dapat dibahagikan kepada 5 peringkat, iaitu:

 • Stadium 0

  Pada peringkat ini, tumor hanya terdapat pada tisu dinding tekak atas.

 • Tahap 1

  Pada tahap ini, tumor kecil (kurang dari 2 cm) dan hanya menyerang tisu kerongkong di mana tumor bermula.

 • Tahap 2

  Pada tahap ini, tumor berukuran sekitar 2-4 cm, dan telah merebak ke tisu sekitarnya.

 • Tahap 3

  Pada peringkat ini, tumor lebih besar dari 4 cm dan telah merebak ke tisu berhampiran tekak, termasuk kelenjar getah bening.

 • Tahap 4

  Pada peringkat ini, tumor telah merebak ke tisu atau organ di luar kerongkong (metastasized).

Rawatan Kanser Tekak

Rawatan barah tekak bergantung pada tahap barah dan juga keadaan kesihatan pesakit secara keseluruhan. Pengesanan dan rawatan awal adalah kunci untuk merawat barah tekak.

Berikut adalah beberapa kaedah rawatan barah tekak yang biasa:

Radioterapi

Radioterapi adalah kaedah rawatan barah yang menggunakan sinar bertenaga tinggi untuk membunuh sel barah. Sinar radioterapi boleh datang dari alat luaran (radioterapi luaran) atau boleh diletakkan di dalam badan berhampiran tempat barah (radioterapi dalaman).

Sekiranya barah masih di peringkat awal, kadang-kadang radioterapi sahaja cukup berkesan untuk mengubatinya. Sementara itu, pada kanser lanjut, radioterapi hanya dilakukan untuk mengurangkan simptom dan memperlambat perkembangan barah.

Kemoterapi

Kemoterapi adalah pemberian ubat untuk membunuh sel barah. Beberapa jenis ubat yang biasa digunakan untuk kemoterapi adalah: cisplatin, hlmaclitaxel, gemcitabine, capecitabine, fluorouracil, atau carboplatin.

Kemoterapi boleh digabungkan dengan radioterapi. Ini dilakukan kerana terdapat beberapa jenis ubat kemoterapi yang lebih berkesan apabila disertakan dengan radioterapi. Walau bagaimanapun, ia juga dapat meningkatkan kesan sampingan kedua-dua terapi.

Operasi

Pembedahan adalah kaedah merawat barah tekak dengan membuang tisu barah secara pembedahan. Doktor ENT akan menentukan jenis pembedahan yang diperlukan berdasarkan tahap dan lokasi barah. Jenis operasi ini merangkumi:

 • Faringitis

  Prosedur ini dilakukan untuk membuang sebahagian atau seluruh faring barah.

 • Laryngektomi

  Pembedahan ini dilakukan dengan membuang sebahagian atau seluruh laring (kotak suara) yang menghidap barah. Laryngectomy boleh dilakukan untuk merawat barah tekak peringkat awal atau akhir.

Bukan hanya melalui sayatan terbuka, pembedahan untuk membuang sel barah dapat dilakukan dengan bantuan endoskopi. Prosedur ini biasanya dilakukan ketika barah masih di peringkat awal.

Selain membuang tisu barah, pembedahan juga dapat dilakukan untuk membuang kelenjar getah bening di dekat lokasi barah, jika sel-sel barah telah menyebar ke kelenjar getah bening. Sekiranya diperlukan, tisu di sekitar tekak yang telah diserang oleh sel barah juga akan dikeluarkan.

Terapi ubat yang disasarkan

Terapi ubat yang disasarkan dilakukan dengan menggunakan ubat khusus untuk mencegah perubahan atau mutasi gen. Dadah yang digunakan dalam terapi ubat yang disasarkan adalah: cetuximab. Terapi ini boleh diberikan dengan kemoterapi.

Kaedah rawatan barah tekak boleh menyebabkan pelbagai komplikasi dan kesan sampingan, seperti gangguan kemampuan bercakap, makan, atau menelan.

Untuk memaksimumkan rawatan barah tekak, pasien juga disarankan untuk menerapkan gaya hidup sehat, tidak merokok, dan tidak minum alkohol.

Selain mengurangkan keberkesanan rawatan, merokok dan alkohol dapat melambatkan proses pemulihan dan meningkatkan risiko kambuh barah.

Pencegahan Kanser Tekak

Kanser tekak dapat dicegah dengan mengelakkan faktor risiko. Beberapa langkah untuk mencegah barah tekak termasuk:

 • Berhenti merokok.
 • Hentikan atau kurangkan pengambilan alkohol.
 • Dapatkan vaksin terhadap HPV.
 • Lakukan hubungan seks yang selamat untuk mencegah jangkitan HPV.
 • Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan.