Memahami Gejala dan Ubat yang Sesuai untuk Herpes Kulit

Kulit herpes atau herpes zoster adalah penyakit yang dicirikan oleh munculnya ruam pada kulit dan kesakitan. Oleh orang biasa, herpes kulit sering disebut herpes zoster. Herpes kulit dapat dirawat dengan ubat antivirus dan penghilang rasa sakit untuk menangani aduan yang timbul.

Herpes kulit disebabkan oleh jangkitan virus Varicella zoster, virus yang menyebabkan cacar air. Oleh itu, herpes kulit juga dikenali sebagai herpes zoster. Dengan rawatan awal dan tepat, herpes kulit biasanya dapat sembuh dalam 2-3 minggu.

Menyedari Gejala Herpes Kulit

Herpes kulit dapat dialami oleh siapa saja, terutama orang yang pernah mengalami cacar air sebelumnya.

Selain itu, herpes kulit atau herpes zoster juga lebih berisiko bagi orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya kerana kesan sampingan dari rawatan barah, menderita penyakit autoimun, menggunakan ubat penekan imun, dan berumur atau lebih dari 50 tahun tua.

Apabila terkena herpes kulit, seseorang akan mengalami simptom berikut:

 • Ruam dan bintik-bintik merah muncul pada kulit yang terasa sakit dan sakit di satu bahagian badan
 • Benjolan atau lepuh diisi dengan cecair yang mudah pecah
 • Kulit gatal
 • Demam
 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • Mati rasa atau kesemutan pada kulit

Gejala ini biasanya akan hilang sendiri dalam beberapa minggu. Walau bagaimanapun, anda masih disyorkan untuk mendapatkan rawatan agar herpes tidak merebak ke orang lain dan melegakan gejala herpes kulit yang muncul.

Pelbagai Jenis Perubatan Herpes Kulit

Rawatan herpes kulit tidak menyembuhkan herpes sepenuhnya, tetapi dapat mengurangkan gejala dan memendekkan tempoh jangkitan. Untuk merawat herpes kulit, doktor boleh memberikan ubat dalam bentuk:

1. Ubat antivirus

Ubat untuk herpes kulit dalam bentuk ubat antivirus yang boleh diresepkan oleh doktor adalah: acyclovir, valacyclovir, dan famciclovir. Untuk lebih berkesan dalam melegakan gejala, ubat ini perlu diberikan selewat-lewatnya 3 hari selepas gejala herpes kulit muncul.

2. Ubat analgesik

Memberi ubat analgesik bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dan mengatasi keradangan kulit akibat herpes kulit. Untuk melegakan kesakitan akibat herpes kulit, doktor boleh menetapkan ubat analgesik seperti paracetamol dan ibuprofen.

3. Ubat antikonvulsan

Ubat ini sebenarnya digunakan untuk merawat kejang. Walau bagaimanapun, dalam herpes kulit, ubat antikonvulsan seperti gabapentin Ia boleh digunakan untuk merawat sakit kronik.

Di samping itu, untuk mengatasi kesakitan yang teruk akibat herpes kulit, doktor juga boleh menetapkan ubat antidepresan seperti amitriptyline.

4. Penghilang gatal

Ubat gatal yang boleh diresepkan oleh doktor biasanya tersedia dalam bentuk salap atau serbuk untuk disapu di kawasan kulit yang gatal dan sakit. Walau bagaimanapun, untuk mengatasi aduan gatal-gatal yang teruk pada kulit, doktor juga boleh memberi ubat penghilang rasa gatal dalam bentuk tablet, misalnya diphenhydramine.

Selain ubat, anda juga dapat melegakan gejala herpes kulit dengan rawatan diri di rumah dengan cara berikut:

 • Mandi air sejuk atau berikan kompres sejuk ke kawasan kulit yang terkena herpes, dan sapukan serbuk calamine atau losyen
 • Jangan menggaru kulit yang melepuh kerana boleh menyebabkan kulit cedera dan dijangkiti bakteria
 • Cukup rehat
 • Jangan pecahkan lepuh kerana cairan di dalamnya mengandungi virus yang boleh merebak ke kawasan tubuh yang lain dan bahkan merebak ke orang lain

Walaupun secara amnya tidak berbahaya, herpes kulit boleh menyebabkan kesakitan yang boleh mempengaruhi aktiviti. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, gejala herpes kulit juga boleh bertambah teruk. Oleh itu, jika anda mengalami gejala herpes kulit, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat.