Ketahui Pelbagai Jenis Perubatan Demam Tradisional

Tidak hanya dengan mengambil ubat penghilang demam, ubat demam tradisional juga dapat digunakan untuk menurunkan suhu badan ketika anda demam. Apakah ubat demam tradisional?

Demam adalah bentuk reaksi imun tubuh terhadap jangkitan, sama ada disebabkan oleh virus, bakteria, atau parasit. Suhu badan manusia normal adalah sekitar 37 ° C. Tetapi apabila anda demam, suhu badan anda boleh meningkat sekitar 1 - 5oC.

Apabila anda demam, ada beberapa cara untuk mencuba melegakan demam, termasuk:

  • Minum banyak air, sekurang-kurangnya 8 gelas (kira-kira 2 liter) sehari.
  • Rehat yang cukup. Ketika sakit, badan memerlukan tidur yang mencukupi (sekurang-kurangnya 8 jam).
  • Mandi dengan air suam.
  • Gunakan kompres demam dengan air suhu bilik (bukan air sejuk atau panas).

Pelbagai Ubat Demam Tradisional

Sebenarnya, demam tidak selalu perlu dirawat dengan ubat penurun demam. Sekiranya demam ringan (tidak lebih dari 38.5 ° C), langkah rawatan sederhana boleh diambil dengan minum lebih banyak air, berehat, atau mengambil ubat demam tradisional.

Namun, jika kenaikan suhu badan telah mencapai 38.5 ° C atau lebih, maka rawatan perubatan perlu dilakukan dengan segera. Pada kanak-kanak dan bayi, demam tinggi berisiko menyebabkan kejang demam dan dehidrasi.

Sekiranya anda ingin menggunakan ubat tradisional, berikut adalah beberapa pilihan ubat demam tradisional yang boleh anda cuba:

1. Halia

Ubat tradisional pertama yang dapat menghilangkan demam adalah halia. Ubat herba tradisional ini mengandungi zat yang dapat membasmi bakteria, virus, dan jamur, dan mempunyai kesan anti-radang yang baik untuk menghilangkan demam dan sakit.

Selain digunakan sebagai ubat demam tradisional, jahe juga dapat melegakan batuk, selsema, sakit tekak, dan mual.

2. Kunyit

Selain digunakan sebagai rempah memasak, rempah asli Indonesia ini juga berguna untuk mengurangkan demam secara semula jadi. Ini berkat sifat anti-radang dan antibakteria yang terdapat pada kunyit.

Selain demam, kunyit juga diyakini berguna untuk merawat masalah kesihatan lain, seperti selsema, sakit tekak, jangkitan, dan darah tinggi. Walau bagaimanapun, tuntutan untuk faedah kunyit masih perlu dikaji lebih lanjut.

3. daun gotu kola

gotu kola (Centella asiatica) digunakan secara meluas sebagai ubat herba untuk merawat beberapa penyakit kulit, seperti eksim dan psoriasis, membantu penyembuhan luka, dan menyembunyikan bekas luka.

Kerana sifat anti-radang dan antibakteria, daun gotu kola juga dianggap baik untuk ubat demam tradisional. Namun, keberkesanan tanaman ini sebagai ubat demam tradisional masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Sambiloto

Walaupun rasanya sangat pahit, kandungan anti-radang yang terdapat dalam pahit dianggap berguna untuk mengatasi demam. Selain itu, tanaman herba ini juga secara tradisional dikenal untuk merawat batuk, selsema, gangguan pencernaan, sakit tekak, dan sinusitis.

5. Ginseng

Ginseng adalah tumbuhan herba dari Korea yang telah ada di seluruh dunia. Tumbuhan yang mempunyai kesan anti-radang dan antibakteria serta antivirus baik untuk menghilangkan demam. Selain itu, ginseng juga digunakan secara tradisional untuk merawat kesakitan dan ejakulasi dini.

Selain pelbagai ramuan semula jadi di atas, masih terdapat beberapa ubat herba semula jadi yang diketahui dapat membantu menghilangkan demam, seperti bunga telang dan brotowali.

Ubat demam tradisional yang disebutkan di atas memang dianggap baik untuk menghilangkan demam. Tetapi secara ilmiah, tidak banyak kajian perubatan yang dapat mengesahkan tuntutan ini.

Sekiranya demam tidak reda walaupun mencuba beberapa ubat demam tradisional, disarankan untuk menggunakan ubat demam bebas, seperti parasetamol.

Sekiranya demam anda tidak mereda selepas 3 hari, jika demam anda melebihi 39 ° C, atau disertai dengan gejala lain, seperti sakit kepala yang teruk, sakit tekak, ruam kulit, muntah, dan sesak nafas, anda harus diperiksa Pergi ke doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.