7 Pilihan Makanan ringan yang sihat untuk kekal langsing

ketika berdiet, ramai orang elakkan makanan ringan. Sebenarnya, makanan ringan yang sihat di antara makanan sebenarnya boleh membuat badan berasa kenyang, lebih banyak tenaga, dan menahan selera makan supaya anda tidak makan berlebihan. Untuk menjaga tubuh langsing, ada beberapa makanan ringan yang dapat menjadi pilihan.

Makanan ringan umumnya dikaitkan dengan makanan manis, seperti kek, biskut, dan ais krim. Makanan ringan seperti itu kurang sihat kerana tinggi kalori dan tinggi lemak dan gula, tetapi kekurangan banyak nutrien lain, seperti protein, vitamin, dan mineral.

Sekiranya anda menurunkan berat badan, anda perlu makan makanan ringan yang sihat dengan pemakanan yang baik dan rendah kalori. Makan makanan ringan yang sihat akan memudahkan anda mengawal bahagian dan selera makan, sehingga anda tidak menambah berat badan atau bahkan menurunkan berat badan.

Pilihan Makanan ringan yang boleh anda cuba

Makanan ringan yang sihat semestinya mengandungi pelbagai nutrien, seperti protein dan serat. Protein memainkan peranan penting dalam membangun tisu badan, seperti otot dan kulit, meningkatkan metabolisme, dan meningkatkan pembakaran kalori. Sementara itu, serat dapat melancarkan pencernaan dan menjadikan badan kenyang lebih lama.

Sekiranya anda menginginkan makanan ringan yang sihat yang dapat membantu diet anda, ada baiknya memilih makanan ringan yang tidak mengandungi lebih daripada 200 kalori, tetapi mengandungi kira-kira 10 gram protein dan 5 gram serat. Pilih juga makanan ringan yang mengandungi karbohidrat kompleks dan pelbagai vitamin dan mineral.

Apakah jenis makanan ringan yang sihat untuk dimakan semasa menjalani diet? Berikut adalah pilihannya:

1. Kacang

Kacang, seperti kacang tanah, pistachio, gajus, kacang badam, dan walnut, adalah makanan ringan sihat yang ideal.

Walaupun kandungan lemaknya agak tinggi, apabila dikonsumsi dalam jumlah yang cukup, kacang-kacangan sebenarnya dapat membantu menurunkan berat badan. Sebabnya, lemak yang terdapat dalam kacang adalah lemak sihat, yang juga seimbang dengan kandungan protein dan serat.

Bukan hanya bermanfaat untuk menurunkan berat badan, kacang-kacangan juga membantu menurunkan risiko anda menderita penyakit jantung, barah, dan kemurungan. Jumlah pengambilan kacang yang ideal adalah kira-kira 28 gram setiap hidangan.

2. Pir dan keju ricotta

Ini juga merupakan kombinasi makanan ringan yang boleh anda cuba, kerana pir adalah sumber serat dan keju yang baik ricotta mengandungi protein tinggi. Dengan memakan pir dan keju ricotta, ini dapat mengekalkan rasa kenyang untuk bertahan lebih lama, sehingga anda menghindari risiko makan berlebihan.

Selain itu, keju ricotta Ia juga kaya dengan kalsium yang bermanfaat untuk meningkatkan jisim dan kekuatan otot. Ambil 1 biji pir dengan 100 gram keju ricotta setiap hidangan boleh diisi sambil mengekalkan berat badan yang ideal.

3. Epal dan mentega kacang

Epal kaya dengan serat dan antioksidan, seperti polifenol dan vitamin C. Sementara itu, selai kacang tinggi protein yang dapat menjadikan tubuh lebih bertenaga dan kenyang lebih lama. Mentega kacang juga dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dan mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL).

Anda boleh makan 1 epal sederhana dengan 15 gram atau kira-kira 1 sudu mentega kacang sebagai pilihan makanan ringan yang sihat.

4. Telur rebus dan asparagus

Gabungan telur rebus dan asparagus adalah makanan ringan yang sihat untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Telur rebus tinggi protein, vitamin K2, dan vitamin B12. Sementara itu, kandungan serat asparagus akan menyeimbangkan protein semula jadi dari telur.

Makan 2 jenis makanan ini dapat membuat anda kenyang dalam jangka masa yang lama, sehingga dapat mengurangkan jumlah kalori yang anda makan. Untuk memakannya, anda boleh menggabungkan 1 telur rebus dengan 15 tangkai asparagus setiap hidangan.

Sekiranya sukar untuk mencari asparagus, anda juga boleh menggantinya dengan sayur-sayuran lain, seperti brokoli, bayam, kacang, wortel, atau saderi.

5. Kacang Edamame

Kacang Edamame juga merupakan pilihan makanan ringan yang sihat. Edamame mengandungi banyak antioksidan, protein, dan serat yang dapat membantu menurunkan berat badan dan kadar gula darah.

Dengan memakan kira-kira 150 gram kacang edamame rebus, anda telah memenuhi sekitar 35% keperluan serat dan protein harian anda.

6. Beri dan yogurt

Beri, seperti sstrawberi dan blueberry, yang dimakan bersama yogurt adalah makanan ringan yang sihat yang kaya dengan nutrien, seperti vitamin C, vitamin A, dan antioksidan. Beri juga mengandungi banyak kalium, protein, dan kalsium.

Untuk lebih sihat, anda boleh makan kira-kira 50 gram buah beri dan 100 gram yogurt atau bersamaan 7 sudu besar. Sekiranya sukar untuk mencari buah beri, anda boleh menggantinya dengan buah-buahan lain yang tidak kurang sihat, seperti mangga, pisang, nanas, atau jambu biji.

7. Teh hijau

Makanan ringan tidak semestinya menjadi makanan. Daripada minuman yang tinggi gula, anda boleh memilih teh hijau, terutamanya jika anda tidak merasa terlalu lapar.

Teh hijau dianggap dapat membantu orang yang berusaha menurunkan berat badan berkat kandungan antioksidannya yang meningkatkan metabolisme tubuh.

Namun, pastikan teh hijau yang anda makan adalah teh hijau yang diseduh sebenar, bukan teh hijau dalam botol atau kalengan yang telah ditambah dengan pemanis buatan atau gula atau teh hijau yang terdapat dalam ais krim atau kek.

Selain makanan ringan yang sihat di atas, anda boleh membuat makanan ringan sihat lain yang sesuai dengan selera anda. Dengan pemakanan dan ukuran porsi yang betul, bersenam secara teratur dan gaya hidup sihat, anda dapat mencapai berat badan yang anda inginkan.

Sekiranya anda ingin mengetahui jenis makanan ringan sihat lain yang enak dimakan ketika menjalani diet atau jika anda masih menghadapi masalah menurunkan berat badan walaupun anda telah makan makanan dan makanan ringan yang sihat, jangan ragu untuk berjumpa doktor.