Inilah faedah dan bahaya ikan nila yang perlu anda ketahui

Penting bagi kita untuk mengetahui faedah dan bahaya ikan nila untuk kesihatan. Sebabnya, ikan nila adalah salah satu ikan air tawar yang banyak diusahakan dan dimakan di Indonesia.

Ramai orang suka ikan nila kerana rasanya tidak terlalu amis dan harganya agak berpatutan. Ikan nila juga mengandungi banyak nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan dan merupakan salah satu ikan yang rendah kandungan sebatian merkuri.

Walaupun mempunyai khasiat yang baik, pengambilan ikan nila akhir-akhir ini dikhuatiri akan membahayakan kesihatan. Sebelum memakannya, ia membantu kita memahami faedah dan bahaya ikan nila terlebih dahulu. Inilah penjelasan lengkapnya:

Khasiat Ikan Mujair

Khasiat ikan nila yang anda dapat dari pelbagai nutrien yang terdapat di dalamnya. Dalam 1 ekor ikan nila, terdapat kira-kira 128 kalori. Selain itu, ikan nila juga mengandungi nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Berikut adalah beberapa nutrien dalam ikan nila dan manfaat kesihatannya:

Protein

Ikan nila adalah sumber protein yang sangat baik, bahkan tidak kalah dengan salmon atau tuna. Dalam 1 ekor ikan nila, terdapat sekitar 26 gram protein. Kandungan protein yang tinggi dalam ikan ini bermanfaat untuk:

 • Sumber tenaga
 • Kekalkan berat badan normal
 • Menjaga kesihatan tulang
 • Meningkatkan jisim dan kekuatan otot

Selenium

Selain protein, ikan nila juga mengandung selenium yang tinggi. Sebenarnya, pengambilan sebiji ikan nila dapat memenuhi 78% keperluan selenium harian tubuh. Selenium yang terkandung dalam ikan nila berguna untuk:

 • Meningkatkan sistem imun
 • Mengekalkan fungsi kelenjar tiroid
 • Mengurangkan risiko barah
 • Mengurangkan risiko penyakit jantung

Membincangkan Berita Bahaya Ikan Mujair yang berkaitan dengan Kandungan Lemaknya

Ikan nila juga mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6 (lemak tak jenuh). Walau bagaimanapun, kandungan asid lemak omega-6 pada ikan nila lebih tinggi daripada kandungan omega-3nya.

Ketidakseimbangan tahap kedua asam lemak ini adalah salah satu penyebab perdebatan bahawa ikan tilapia boleh membahayakan kesihatan.

Kandungan omega-3 dalam ikan tilapia diketahui membawa banyak manfaat kesihatan, termasuk:

 • Menjaga kesihatan jantung
 • Menjaga kesihatan mental
 • Kurangkan hati berlemak
 • Melawan keradangan.

Sebaliknya, asid lemak omega-6 dianggap kurang sihat jika dibandingkan dengan omega-3. Ini kerana pengambilan asid lemak omega-6 berlebihan yang tidak seimbang dengan cukup omega-3 dikatakan dapat meningkatkan risiko keradangan yang mencetuskan penyakit kronik, seperti penyakit jantung.

Namun, kenyataannya tidak begitu, kandungan omega-6 juga memainkan peranan penting dalam tubuh, seperti:

 • Membekalkan tenaga untuk menjalankan aktiviti harian
 • Menurunkan kolesterol jahat dalam darah
 • Membantu mengekalkan tahap gula dalam darah yang normal

Selain itu, kandungan omega-3 pada ikan nila masih lebih tinggi daripada kandungan omega-3 pada ayam dan daging lembu. Selain itu, ikan nila mengandungi sedikit lemak jenuh.

Jadi, langkah-langkah yang perlu diambil bukanlah menghindari asid lemak omega-6, tetapi meningkatkan pengambilan asid lemak omega-3. Anda boleh menambah pengambilan ikan nila dengan jenis makanan lain yang kaya dengan omega-3, seperti kacang almond dan badam biji chia.

Oleh itu, walaupun ikan nila mengandung omega-6 yang lebih tinggi daripada omega-3nya, ikan ini masih merupakan sumber nutrien yang sihat.

Bahaya Ikan Tilapia Yang Perlu Diperhatikan

Ikan nila adalah salah satu ikan kultur air tawar yang harganya agak murah. Untuk mengurangkan kos ternakan ikan nila, ada sejumlah petani ikan yang menggunakan sampah binatang atau bahkan manusia sebagai makanan untuk ikan nila yang sedang diusahakan.

Memakan ikan ternakan yang diberi makanan ternakan boleh meningkatkan risiko anda menghidap penyakit bawaan makanan. Sebabnya, dalam tinja haiwan atau manusia terdapat pelbagai bakteria yang boleh membahayakan kesihatan, seperti bakteria Salmonella typhosa yang menyebabkan demam kepialu.

Namun, itu tidak bermakna anda sama sekali tidak boleh makan ikan nila. Secara amnya, pengambilan ikan yang disyorkan adalah 2-3 hidangan setiap minggu, di mana 1 hidangan ikan bersamaan dengan 1 telapak tangan anda. Walau bagaimanapun, pastikan ikan nila berasal dari tempat penanaman yang dipercayai.

Selain ikan nila, anda juga dapat makan ikan air tawar lain yang juga mempunyai banyak faedah, seperti ikan kakap, sardin air tawar, dan ikan keli.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah dan bahaya ikan nila untuk kesihatan, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.