Favipiravir - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Favipiravir adalah ubat antivirus yang digunakan untuk mengubati jenis virus influenza tertentu, seperti influenza A, yang menyebabkann selsema burung dan selesema babi, influenza B, dan selesema C. Pada masa ini, favipiravir juga dikaji lebih lanjut untuk merawat Jangkitan virus korona atau COVID-19.

Favipiravir atau t705 atau 6-fluoro-3-hydroxy-2-pyrazinecarboxamide adalah turunan pyrazinecarboxamide. Favipiravir berfungsi melawan virus RNA dengan menghambat enzim polimerase, sehingga virus tidak dapat membiak.

Tanda dagangan favipiravir: Avigan dan Avifavir

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan virus Corona dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

 • Ujian Cepat Antibodi
 • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
 • PCR

Apa itu Favipiravir

kumpulanAnti Virus
KategoriUbat preskripsi
ManfaatMengatasi jangkitan virus influenza
Digunakan olehMatang
Favipiravir untuk wanita hamil dan menyusuiKategori X: Kajian pada haiwan dan manusia eksperimen telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko kepada janin. Dadah dalam kategori ini dikontraindikasikan pada wanita yang atau kemungkinan mengandung. Favipiravir tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Bentuk ubatTablet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Favipiravir:

 • Jangan gunakan favipiravir jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah gout, gangguan sistem imun, gangguan mental, kejutan, jangkitan kulat atau bakteria, hepatitis, batuk kering, asma, kegagalan pernafasan, dan tumor.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani dialisis atau telah menerima pemindahan organ.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah ketagihan alkohol atau dadah.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk ubat-ubatan herba dan makanan tambahan.
 • Sekiranya reaksi alahan atau overdosis berlaku selepas mengambil favipiravir, berjumpa doktor dengan segera.

Dos dan Arahan Penggunaan Favipiravir

Menurut kajian yang sedang dijalankan, favipiravir diberikan dalam dos 1,600 mg dua kali sehari pada hari pertama, diikuti oleh 600 mg dua kali sehari pada hari ke-2 hingga hari ke-5.

Penggunaan favipiravir dalam rawatan jangkitan virus Corona akan dipertimbangkan oleh doktor mengikut keparahan penyakit dan keadaan umum pesakit.

Cara Menggunakan Favipiravir dengan Betul

Ubat ini hanya boleh digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor. Jangan menambah atau menurunkan dos, dan jangan gunakan ubat lebih lama daripada masa yang disyorkan.

Favipiravir boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan sakit perut, anda harus mengambil ubat ini dengan makanan atau selepas makan.

Pastikan ada ruang yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya. Adalah disyorkan untuk mengambil favipiravir pada masa yang sama setiap hari.

Simpan favipiravir di tempat tertutup pada suhu sejuk.

Interaksi Favipiravir dengan Ubat dan Bahan Lain

Apabila digunakan bersama dengan ubat-ubatan tertentu, favipiravin boleh menyebabkan beberapa interaksi, termasuk:

 • Berkurangnya keberkesanan amiodarone, atorvastatin, lovastatin, carbamazepine, chloroquine, cisapride, diclofenac, diltiazem, enzalutamide, erlotinib, ethinylestradiol, dan ifosfamide
 • Berkurangnya keberkesanan ketamin, ketorolac, ibuprofen, piroxicam, lansoprazole, omeprazole, methadone, nicardipine, naproxen, repaglinide, sorafenib, theophylline, tretinoin, verapamil, dan warfarin
 • Peningkatan risiko kesan sampingan acyclovir, benzylpenicillin, cefalor, bisoprolol, captopril, cefdinir, cefazolin, citrulline, dexamethasone, digoxin, estradiol, everolimus, famotidine, allopurinol, dan fexofenadine
 • Peningkatan risiko kesan sampingan grazoprevir, hidrokortison, indacaterol, lenvatinib, morfin, nintedanib, oseltamivir, quinidine, paliperidone, ranitidine, simvastatin, tetracycline, vincristine, dan zidovudine

Kesan Sampingan dan Bahaya Favipiravir

Tidak ada kesan sampingan favipiravir yang diketahui. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh menyebabkan beberapa gejala atau aduan jika digunakan dalam dos berlebihan (overdosis), termasuk:

 • Gag
 • Pengurangan berat
 • Berkurangnya kemampuan menggerakkan badan

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami aduan yang disebutkan di atas, atau jika anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat tersebut, seperti ruam gatal pada kulit, bengkak bibir dan kelopak mata, atau kesukaran bernafas.