Pelbagai Khasiat Klorofil untuk Kesihatan

Sebagai tambahan kepada kelangsungan hidup tumbuhan, faedah klorofil untuk kesihatan manusia juga sama pentingnya. Klorofil mengandungi banyak sebatian semula jadi yang dapat membantu mencegah pelbagai jenis penyakit.

Klorofil adalah pewarna hijau semula jadi pada tumbuhan yang berfungsi untuk menyerap tenaga dari cahaya matahari. Manfaat kesihatan klorofil dapat diperoleh dari pelbagai sayur-sayuran berdaun hijau, seperti bayam atau rumput gandum.rumput gandum).

Anda boleh menikmati klorofil dengan cara mudah, seperti membuat jus, sayur tumis, atau sup. Sebenarnya, sekarang terdapat banyak makanan tambahan yang memberikan tahap klorofil yang tinggi.

Pelbagai Khasiat Klorofil untuk Kesihatan

Klorofil mengandungi vitamin, antioksidan, dan beberapa komponen memerangi penyakit. Beberapa faedah kesihatan klorofil yang tidak boleh anda lewatkan termasuk:

1. Meningkatkan detoksifikasi dan mencegah barah

Klorofil telah terbukti dapat meningkatkan kemampuan hati untuk membersihkan tubuh secara toksin, bahan berbahaya, atau sisa metabolik. Proses ini dikenali sebagai detoksifikasi.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa detoksifikasi yang lebih berkesan melalui pengambilan klorofil dapat mencegah kerosakan hati dan barah sistem pencernaan, terutama barah hati.

2. Melawan jerawat

Kandungan antioksidan semula jadi, kesan anti-radang dan antibakteria dalam klorofil telah terbukti secara klinikal memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan kulit. Klorofil dianggap berkesan dalam mengurangkan keradangan akibat pertumbuhan bakteria yang merupakan penyebab jerawat yang paling biasa.

Anda boleh mendapatkan faedah ini secara maksimum dengan menggunakan klorofil dalam bentuk gel 2 kali sehari. Penyelidikan menunjukkan bahawa menggunakan gel klorofil selama 3 minggu dapat memperbaiki keadaan kulit dengan jerawat dan pori-pori besar.

3. Menurunkan berat badan

Sejumlah kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan suplemen klorofil dapat mengurangkan pengambilan makanan seseorang, sekaligus mewujudkan rasa kenyang lebih cepat dengan mengatur tahap hormon kelaparan di dalam badan.

Sekiranya dimakan dalam jangka masa panjang, kesan ini dapat menekan pengambilan kalori setiap hari dan akhirnya menyebabkan penurunan berat badan. Selain itu, suplemen klorofil juga terbukti dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh sehingga juga baik untuk mencegah penyakit jantung.

4. Meningkatkan pengeluaran sel darah merah

Klorofil dianggap meningkatkan pengeluaran dan kualiti sel darah merah. Manfaat klorofil yang satu ini dapat dibuktikan melalui penyelidikan mengenai penggunaan rumput gandum (rumput gandum) mengandungi 70% klorofil oleh pesakit dengan talasemia atau gangguan sel darah merah.

Dalam kajian ini, didapati bahawa pesakit yang makan diet tinggi klorofil memerlukan lebih sedikit perjalanan darah daripada sebelumnya. Ini dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit yang sebelum ini terpaksa menjalani banyak transfusi dalam jarak dekat.

Selain yang disebutkan di atas, terdapat banyak manfaat klorofil untuk kesihatan lain, termasuk meningkatkan pencernaan, mengatasi sembelit, melegakan keradangan, mencegah bau badan, dan melambatkan penuaan.

Walau bagaimanapun, faedah ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah klorofil, anda boleh membuat jus sayuran hijau yang kaya dengan klorofil atau langsung mengambil makanan tambahan klorofil. Namun, sebelum mencuba suplemen klorofil, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mengambil ubat untuk keadaan tertentu.