6 Cara Mengeringkan Bibir Secara Semulajadi

Bibir yang sihat dan merah menjadi idaman ramai orang. Untuk mendapatkannya, ada cara semula jadi untuk memerah bibir yang mudah dan anda boleh melakukannya sendiri di rumah.

Bibir adalah bahagian kulit yang mempunyai lebih banyak saluran darah daripada kawasan kulit yang lain. Kehadiran saluran darah inilah yang menjadikan bibir mempunyai warna kemerahan.

Sekiranya tidak dijaga dengan baik, bibir boleh menjadi kasar, kering, dan pecah-pecah. Ini boleh menjadikan bibir kelihatan kusam dan gelap.

Pelbagai Cara Mengurangkan Bibir Secara Semula Jadi

Memerah bibir secara semula jadi boleh dilakukan dengan cara berikut:

1. Mengelupas bibir anda

Menghilangkan kulit bibir yang mengelupas boleh dilakukan untuk memerah bibir secara semula jadi. Caranya, sapukan sedikit gula atau setetes madu di bibir, kemudian gosokkan dengan lembut. Selepas itu, keringkan bibir anda dengan tuala atau kain bersih dan sapukan lip balm.

Selain memerah bibir secara semula jadi, menghilangkan kulit bibir yang mengelupas juga akan memberikan penampilan bibir yang lembut dan kemerahan. Namun, jangan terkelupas lebih dari dua kali seminggu untuk mengelakkan kerengsaan bibir anda.

2. Elakkan kebiasaan menggigit bibir

Sebilangan orang sering menggigit bibir untuk memerah bibir. Sebenarnya, tabiat ini sebenarnya boleh membuat bibir pecah-pecah, cedera, malah berdarah. Oleh itu, elakkan kebiasaan menggigit bibir.

3. Berhenti merokok

Beberapa kajian menunjukkan bahawa merokok boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan kulit, termasuk bibir. Merokok juga boleh menyebabkan bibir gelap, kerana pengeluaran melanin atau pewarna kulit di bibir lebih tinggi.

Oleh itu, berhenti merokok mulai sekarang untuk mendapatkan bibir merah dan tentunya badan yang sihat.

4. Penuhi pengambilan air anda

Cara lain untuk memiliki bibir merah dan sihat adalah dengan memenuhi keperluan cecair badan. Untuk memenuhi pengambilan cecair badan, anda boleh minum sekurang-kurangnya 2 liter air atau sekurang-kurangnya 8 gelas setiap hari. Oleh itu, bibir tidak kering dan kelihatan warna merah semula jadi.

5. Lindungi dari pendedahan cahaya matahari

Perubahan warna bibir juga boleh disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari. Untuk mengelakkan ini, anda boleh menggunakan lip balm dengan SPF 15 di dalamnya.

6. Pastikan bibir kekal lembap

Selain melindungi dari sinar matahari, lip balm atau lip balm juga digunakan untuk menjaga bibir agar lembap sehingga bibir tidak kering, mengelupas, dan retak.

Anda juga boleh menggunakan pelembap semula jadi, seperti minyak kelapa, madu, minyak zaitun, mentega koko, dan Jeli petroleum, agar bibir sentiasa lembap sepanjang hari.

Beberapa cara di atas, boleh menjadi alternatif anda untuk memerah bibir secara semula jadi daripada menggunakan kosmetik yang mengandungi bahan kimia.

Sekiranya bibir anda kelihatan kering dan kusam walaupun anda telah melakukan pelbagai cara untuk memerah bibir secara semula jadi seperti yang dinyatakan di atas, anda boleh berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found