Thrombocytopenia - Gejala, sebab dan rawatan

Thrombocytopenia adalah keadaan semasabilangan platelet darah (platelet)rendah, di bawah nilai normal. TPlatelet berperanan menghentikan pendarahan apabila terdapat kecederaan atau kerosakan pada saluran darah. Sebilangan kecil platelet dapat menyukarkan darah untuk membeku.

Bilangan platelet normal dalam darah adalah 150,000-450,000 sel setiap mikroliter darah. Sekiranya bilangan platelet kurang dari 150,000, maka seseorang boleh dianggap mempunyai trombositopenia. Seseorang yang menderita trombositopenia terdedah kepada pendarahan, seperti lebam mudah, mimisan, atau gusi berdarah yang kerap.

Thrombocytopenia boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti demam denggi, ITP, anemia aplastik, dan leukemia; atau sebagai kesan sampingan radioterapi dan kemoterapi. Sekiranya jumlah platelet tidak turun terlalu rendah atau masih melebihi 50,000, secara amnya tidak diperlukan rawatan khas untuk meningkatkan jumlah platelet.

Gejala Thrombocytopenia

Trombositopenia ringan umumnya tidak menyebabkan gejala. Keadaan ini biasanya hanya dijumpai ketika pesakit melakukan pengiraan sel darah untuk tujuan lain.

Sekiranya jumlah platelet berkurang, pesakit akan merasakan simptom utama dalam bentuk pendarahan, baik yang dapat dilihat dari pendarahan organ luar dan dalaman. Pendarahan organ dalaman lebih sukar dikesan dan gejala berbeza bergantung pada organ yang mengalami pendarahan.

Sementara pendarahan di bahagian luar badan muncul sebagai lebam atau lebam, dan pendarahan yang sukar dihentikan. Gejala pendarahan lain yang boleh berlaku akibat trombositopenia adalah:

 • Hidung berdarah
 • Gusi berdarah
 • Menstruasi lebih banyak daripada biasa
 • Hematuria
 • Najis berdarah atau hitam
 • Muntah darah atau warna seperti kopi

Bila hendak berjumpa doktor

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami pendarahan tanpa kecederaan, terutamanya jika pendarahan tidak berhenti. Pendarahan yang tidak berhenti boleh menyebabkan kejutan yang boleh membawa maut. Perhatikan gejala kejutan, seperti penglihatan gelap, berdebar-debar, dan keringat sejuk.

Sekiranya anda menderita penyakit kronik yang menyebabkan jumlah platelet anda menurun, seperti ITP atau anemia aplastik, lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda. Orang dengan trombositopenia perlu waspada jika mereka merasa sakit kepala yang teruk atau gangguan saraf, kerana gejala ini mungkin menunjukkan pendarahan di otak.

Sebab Platelet Turun

Thrombocytopenia boleh bersifat sementara atau berpanjangan. Tidak ada batasan waktu yang pasti mengenai keduanya, tetapi jelas, terkait dengan penyebabnya.

Berikut ini akan menerangkan sebab-sebab penurunan platelet sementara (akut) dan sebab-sebab penurunan platelet yang berpanjangan (kronik):

Penyebab penurunan platelet sementara

Penyebab trombositopenia akut berbeza-beza, tetapi yang paling umum diketahui ialah demam berdarah denggi (DHF). Bukan hanya DHF, jangkitan virus lain, seperti HIV atau hepatitis, juga menyebabkan platelet jatuh. Selain daripada jangkitan virus, penyebab lain dari penurunan platelet sementara adalah:

 • Sindrom Preeklampsia dan NERAKA semasa mengandung.
 • Leukemia akut.
 • Kesan sampingan ubat kemoterapi, heparin, pil kina, dan antibiotik sulfonamida.
 • Kesan sampingan radioterapi.
 • Sindrom uremik hemolitik.

Penyebab penurunan platelet yang berpanjangan

Trombositopenia kronik umumnya disebabkan oleh: purpura trombositopenik idiopatik (ITP). ITP dianggap berlaku kerana sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang dan memusnahkan platelet, sehingga jumlahnya berkurang.

Selain ITP, trombositopenia berpanjangan (kronik) juga boleh disebabkan oleh:

 • Ketagihan alkohol jangka panjang.
 • Penyakit hati.
 • Sindrom Myelodysplastic.
 • Penyakit anemia aplastik.
 • Penyakit myelofibrotic.
 • Gangguan genetik, seperti Wiskott-Aldrich Syndrome.
 • Purpura trombositopenik trombotik.

Diagnosis Thrombocytopenia

Pada peringkat awal pemeriksaan, doktor akan bertanya mengenai gejala dan sejarah perubatan pesakit. Doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk mengetahui kehadiran lebam atau bintik merah pada kulit, yang merupakan salah satu gejala trombositopenia.

Sekiranya pesakit disyaki mengalami trombositopenia, doktor akan memerintahkan ujian darah. Ujian darah yang dilakukan adalah jumlah darah lengkap dan pemeriksaan smear darah periferal. Melalui dua pemeriksaan ini, doktor akan menentukan jumlah platelet dalam darah, serta struktur dan keadaan sel darah di bawah mikroskop.

Ujian darah juga dapat dilakukan untuk mengesan penyebab trombositopenia, seperti ujian fungsi hati untuk mencari penyakit hati. Sebagai tambahan kepada ujian darah, doktor juga boleh melakukan beberapa pemeriksaan susulan, seperti:

 • ultrasound perut

  Ultrasound perut dilakukan untuk menentukan sama ada terdapat pembesaran hati atau limpa.

 • AspirasiSumsum tulang

  Pemeriksaan aspirasi sumsum tulang dilakukan untuk melihat bilangan dan struktur sel darah secara langsung dari pengilangnya, iaitu sumsum tulang. Pemeriksaan ini juga melihat keadaan sumsum tulang, dengan mengambil sampel tisu kecil (biopsi sumsum tulang).

Kaedah Naikkan Kiraan Platelet

Tidak semua penurunan jumlah platelet perlu dirawat. Sebelum merancang rawatan untuk trombositopenia, doktor perlu mengetahui penyebabnya dan mengetahui berapa banyak platelet dalam darah. Kedua-duanya menentukan tahap keparahan trombositopenia yang dialami oleh pesakit.

Trombositopenia ringan (jumlah platelet masih melebihi 50,000 sel per mikroliter darah) cenderung tidak menimbulkan gejala. Tidak ada rawatan khusus untuk meningkatkan jumlah platelet.

Doktor hanya akan memberikan rawatan untuk merawat penyebab penurunan jumlah platelet dan untuk mengelakkan jumlahnya semakin rendah. Sekiranya penyebab penurunan platelet adalah penyakit berpanjangan (kronik), pesakit perlu menjalani pemeriksaan berkala dengan doktor untuk memantau perjalanan penyakit ini.

Untuk mengelakkan pendarahan, doktor akan menasihati pesakit untuk:

 • Elakkan aktiviti yang menimbulkan risiko kecederaan, seperti bola sepak.
 • Berhati-hatilah semasa mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, dan gunakan ubat mengikut arahan untuk digunakan.
 • Kurangkan pengambilan alkohol.

Rawatan untuk trombositopenia berbeza-beza bergantung pada penyebabnya, jumlah platelet, dan penyakit yang akut atau kronik. Inilah penjelasannya:

 • Sekiranya trombositopenia disebabkan oleh kesan sampingan ubat, doktor akan mengganti atau berhenti menggunakan ubat tersebut jika perlu.
 • Sekiranya trombositopenia disebabkan oleh jangkitan virus, doktor akan menetapkan ubat antivirus jika diperlukan. Beberapa jangkitan virus, seperti demam denggi, tidak memerlukan ubat antivirus, tetapi hanya memerlukan pengambilan cecair yang mencukupi.
 • Sekiranya trombositopenia disebabkan oleh ketagihan alkohol jangka panjang, doktor akan meminta pesakit berhenti minum alkohol.
 • Sekiranya trombositopenia disebabkan oleh penyakit autoimun, seperti ITP, rawatannya adalah kortikosteroid.

Pendarahan serius, seperti pendarahan otak, berisiko untuk jumlah platelet kurang dari 10,000-20,000 sel setiap mikroliter darah. Oleh itu, jika jumlah platelet terlalu rendah atau rawatan untuk merawat penyebabnya tidak memberikan hasil yang memuaskan, doktor akan meningkatkan jumlah platelet dengan cara berikut:

 • Transfusi platelet
 • Ubat eltrombopag
 • Tindakan Plasmapheresis
 • Pembedahan pembuangan limpa

Komplikasi Thrombocytopenia

Komplikasi yang boleh berlaku akibat trombositopenia adalah pendarahan berat di otak atau saluran pencernaan. Pendarahan di otak dan saluran pencernaan adalah keadaan yang mesti dirawat dengan segera. Sekiranya gejala muncul dalam bentuk sakit kepala yang teruk atau najis berdarah, segera hubungi doktor anda.

Pencegahan Thrombocytopenia

Langkah pencegahan utama trombositopenia adalah untuk mengelakkan penyebab penurunan platelet. Perkara yang perlu dilakukan ialah:

 • Elakkan minum minuman beralkohol.
 • Dapatkan vaksin untuk mencegah beberapa jangkitan virus yang dapat menurunkan jumlah platelet anda, seperti cacar air dan rubella.
 • Ikut serta dalam program pembiakan nyamuk untuk mencegah demam denggi.

Selain mencegah penyebabnya, penderita trombositopenia perlu mencegah pendarahan akibat trombositopenia, antara lain dengan menggunakan sikat gigi yang lembut agar gusi tidak berdarah dan mengelakkan aktiviti yang boleh menyebabkan kecederaan, seperti bermain bola sepak.