Petua untuk melakukan hubungan seks pada malam pertama

Malam pertama adalah salah satu momen yang ditunggu oleh hampir setiap pasangan suami isteri. Walaupun anda sering merasa bimbang dan tidak selamat, anda tidak perlu risau. Terdapat beberapa cara yang boleh anda dan pasangan lakukan untuk tetap selesa semasa melakukan hubungan seks.

Pasangan yang baru berkahwin sering ragu-ragu, malu, bimbang, dan tidak aman ketika berhadapan dengan malam pertama. Ketakutan untuk tidak dapat memuaskan pasangan atau bentuk badan yang tidak ideal sering kali menyebabkan pasangan tidak selesa ketika melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya.

Pelbagai Perkara Pasangan Baru Sering Mengalami Pada Malam Pertama

Berikut adalah beberapa soalan dan perkara yang boleh menyebabkan kegelisahan ketika anda menghadapi malam pertama anda:

Adakah ia akan menyakitkan?

Wanita yang melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya dapat merasakan sakit pada faraj. Kesakitan ini biasanya disebabkan oleh selaput dara ketika menembus, iaitu ketika zakar memasuki vagina. Selaput dara adalah lapisan nipis yang menutup sebahagian atau seluruh pintu masuk ke faraj.

Namun, selain hubungan seksual, selaput ini juga boleh terkoyak disebabkan oleh sebab lain, seperti kecederaan atau jatuh dan sukan atau aktiviti yang terlalu berat.

Kesakitan atau kelembutan juga sering disebabkan oleh perasaan cemas dan bimbang ketika melakukan hubungan seks. Kebimbangan ini sebenarnya dapat dikurangkan, jika setiap pasangan merasa selesa dan terbuka antara satu sama lain.

Agar tidak menjadi lebih cemas dan dapat melakukan hubungan seks pada malam pertama dengan selesa, cubalah lakukannya foreplay lebih lama sebelum penembusan seksual.

Dengan foreplay Sekiranya cukup, wanita akan lebih terangsang dan cecair pelincir semula jadi di dalam vagina dihasilkan lebih banyak. Ini dapat menjadikan penembusan seksual lebih selesa dan kurang menyakitkan.

Tidak berdarah bermaksud bukan anak dara?

Semasa hubungan seks pada malam pertama, sebilangan wanita mungkin mengalami pendarahan faraj, tetapi ada juga yang tidak. Sama ada atau tidak darah keluar dari faraj semasa melakukan persetubuhan pada malam pertama tidak boleh menjadi penanda aras sama ada seorang wanita itu dara atau tidak.

Bagaimana jika saya berasa malu?

Bimbang dengan bentuk badan yang kelihatan tidak cantik kadang-kadang membuat wanita ragu-ragu, malu, dan bahkan tidak yakin untuk melakukan hubungan seksual. Sebenarnya, perasaan ini sebenarnya boleh menjadi pencetus ketidakselesaan dan kesakitan semasa penembusan.

Adakah pasangan saya dan saya akan klimaks?

Ramai orang, lelaki dan wanita, menjangkakan akan mencapai orgasme pada malam pertama. Sebenarnya, tidak semua pasangan boleh klimaks pada masa ini dan ini bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan.

Selain mengganggu keselesaan, kenyataannya adalah bahawa kebanyakan wanita tidak mencapai klimaks pada kali pertama mereka melakukan hubungan seks. Setiap pasangan akan lebih mudah mencapai orgasme, jika mereka berdua selesa dan mengetahui perkara-perkara apa yang dapat menjadikan mereka senang untuk orgasme.

Oleh itu, setiap pasangan memerlukan masa mereka sendiri untuk mengenali tubuh mereka dan perkara-perkara apa yang dapat membuat mereka mencapai kemuncak.

Sekiranya saya melakukan hubungan seks pada malam pertama?

Sebenarnya tidak perlu melakukan hubungan seks pada malam pertama, terutama selepas majlis perkahwinan. Sebenarnya, setelah menjalani seharian perkahwinan, banyak pasangan merasa sangat letih dan tidak lagi ingin melakukan hubungan seks pada malam pertama.

Untuk merasa selesa, hubungan seksual mesti dilakukan dalam keadaan fizikal dan mental yang sangat baik. Sebagai alternatif, anda dan pasangan boleh saling berpelukan untuk saling berhubungan intim.

Sekiranya anda merasa letih pada malam pertama, jangan teragak-agak untuk berkomunikasi dengan pasangan anda dan minta pemahaman mereka untuk menangguhkan hubungan seks sehingga anda siap untuk mengatasinya.

Pelbagai Petua untuk Malam Pertama yang Selesa

Untuk menjadikan malam pertama dan pasangan anda tidak dapat dilupakan, cuba ikuti beberapa petua berikut:

1. Jadikan diri anda semenang mungkin

Selesa dan santai adalah faktor terpenting dalam mewujudkan hubungan seksual yang menyenangkan. Daripada bimbang tentang bentuk badan anda atau rasa sakit yang akan anda rasakan, cubalah memusatkan perhatian pada kebahagiaan anda sendiri dengan pasangan anda.

Sebelum menikmati persetubuhan, ciptakan suasana yang selesa, misalnya dengan memainkan muzik menenangkan kegemaran anda atau menghidupkan aromaterapi.

2. Nikmati foreplay

Semasa melakukan hubungan seks, jangan tergesa-gesa untuk menembusi. Anda dan pasangan anda boleh bermula dengan foreplay pertama. Foreplay ia boleh berupa mencium dan menyentuh kawasan sensitif, seperti leher dan pangkal paha, atau dengan seks oral.

3. Tidak mengharapkan orgasme

Pasangan baru memerlukan lebih banyak masa untuk saling mengenali dan belajar untuk memuaskan diri dan pasangan semasa melakukan hubungan seks. Jadi, jangan tergesa-gesa untuk mengharapkan orgasme.

Oleh itu, untuk dapat mencapai orgasme, cubalah menjalin komunikasi yang baik dan terbuka, menghormati kehendak pasangan anda, dan jangan takut untuk mencuba perkara baru sehingga anda dan pasangan dapat mencapai keseronokan seksual.

4. Elakkan orgasme palsu

Kesan orgasme adalah menjadikan fizikal dan mental lebih baik. Malangnya, sebilangan orang menyatakan diri mereka seolah-olah telah mencapai orgasme untuk membuat pasangan mereka bahagia. Sebenarnya, selain menipu diri sendiri, anda tidak akan mendapat faedah sebenar dari orgasme.

Di samping itu, orgasme palsu sebenarnya menjadikannya lebih sukar bagi kedua-dua pihak untuk mencari cara atau posisi yang paling selesa untuk melakukan hubungan seks untuk mencapai klimaks bersama.

5. Elakkan minuman beralkohol

Pengambilan minuman beralkohol boleh membuat anda pening dan merasa tidak selesa. Ia juga dapat mengelakkan anda menikmati persetubuhan sepenuhnya pada malam pertama. Selain itu, minuman beralkohol juga boleh membuat anda pening, mual, dan tidak merasa sihat pada keesokan harinya.

Keintiman adalah perkara yang sangat peribadi dan mesti dijaga oleh semua orang. Menunggu masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks pada malam pertama dengan orang yang tepat, tanpa paksaan, dan secara sedar dan bertanggungjawab adalah salah satu bentuk penghormatan diri yang paling hebat.

Sekiranya anda mengalami keluhan pada organ intim anda yang mungkin menjadi masalah untuk melakukan hubungan seks pada malam pertama, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu.