7 Khasiat Kafein untuk Kesihatan

Manfaat kafein yang mungkin anda sering dengar ialah menghilangkan rasa mengantuk. Sebenarnya, kafein juga mempunyai banyak faedah kesihatan yang lain. Baca artikel ini untuk mengetahui apa faedah kafein untuk kesihatan anda.

Kafein adalah bahan alami yang terdapat di dalam teh, kopi, dan tanaman koko. Bahan ini juga sering ditambahkan pada minuman tenaga atau teh pelangsing. Setelah diminum, kafein akan diserap ke dalam aliran darah dan kemudian dibawa ke hati untuk dipecah menjadi sebatian yang dapat mempengaruhi fungsi pelbagai organ.

Manfaat Kafein untuk Kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan kafein yang anda dapat:

1. Meningkatkan tumpuan dan kewaspadaan

Kafein adalah perangsang semula jadi yang dapat meningkatkan fokus dan kesedaran diri. Berkat kelebihan kafein ini, anda dapat merasa lebih bertenaga dan bertenaga.

2. Menurunkanrisiko penyakit jantung dan diabetes

Kopi adalah sumber kafein yang paling kerap dimakan. Dengan mengonsumsi kafein dari kopi, Anda dapat memperoleh berbagai antioksidan, seperti asam klorogenik, yang diketahui dapat mengurangi risiko menderita penyakit jantung dan diabetes.

Walaupun begitu, kafein dalam kopi diketahui dapat meningkatkan tekanan darah dan mungkin mendorong jantung untuk bekerja lebih keras. Minum kopi yang mengandungi banyak gula juga akan meningkatkan kadar gula dalam darah. Jadi, minum kopi bersama gula dan krimer dalam jumlah yang berpatutan.

3. Menurunkan berat badan

Beberapa kajian mendapati bahawa kafein dapat meningkatkan pembakaran kalori dan lemak. Ini seterusnya dapat mengurangkan berat badan berlebihan, kadar lemak badan, dan lilitan pinggang, sehingga anda menghindari banyak risiko kesihatan.

4. Meningkatkan prestasi sukan

Mengonsumsi sedikit kafein sekitar 1 jam sebelum bersenam dikatakan dapat meningkatkan kekuatan otot, stamina, dan daya tahan semasa bersenam. Ini kerana kafein dapat memaksimumkan penggunaan lemak sebagai sumber tenaga. Selain itu, kesan perangsang kafein juga dapat meningkatkan motivasi untuk bersenam.

5. Mengurangkan keguguran rambut

Tidak hanya dimakan, kafein juga terkandung dalam beberapa produk perawatan rambut.

Kafein yang digunakan pada kulit kepala dianggap merangsang peredaran darah dan menyekat enzim yang berkaitan dengan keguguran rambut. Ini akan mengurangkan keguguran rambut dan meningkatkan kesihatan rambut secara keseluruhan.

6. Menambah daya iingatan dan kebolehan kognitif

Pengambilan kafein juga dapat meningkatkan daya ingatan. Ini dibuktikan oleh penyelidikan yang menyatakan bahawa orang yang mengonsumsi kafein dari kopi pada waktu pagi mempunyai skor yang lebih baik dalam ujian atau peperiksaan berbanding dengan orang yang tidak minum kopi.

Selain itu, kafein juga dapat mengurangkan risiko anda mengalami disfungsi kognitif akibat usia tua, seperti yang terjadi pada penyakit Alzheimer dan demensia.

7. Mencegah barah

Kafein mempunyai sifat antioksidan yang dapat melindungi Anda dari kerusakan sel tubuh yang disebabkan oleh radikal bebas, yang dapat menyebabkan berbagai penyakit kronik, termasuk barah.

Sebagai sumber kafein, pengambilan kopi dikaitkan dengan penurunan risiko barah, seperti kanker prostat, barah endometrium, barah kulit, dan kanker hati. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa manfaat ini juga berasal dari antioksidan semula jadi dan sifat anti-radang yang terdapat dalam kopi.

Pengambilan Kafein yang dicadangkan

Setiap orang mempunyai reaksi berbeza terhadap kafein. Walaupun begitu, hadkan pengambilan kafein agar tidak berlebihan. Mengonsumsi terlalu banyak kafein boleh menyebabkan insomnia, sakit kepala, berdebar-debar dada, dehidrasi, dan meningkatkan risiko osteoporosis.

Pengambilan kafein yang selamat adalah 200-400 mg sehari. Ini sama dengan sekitar 2–4 cawan kopi atau 4–8 cawan teh setiap hari. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti penyakit jantung, anda harus mengurangkan pengambilan kafein kepada separuh pengambilan yang disyorkan. Bagi kanak-kanak, jumlah kafein yang disyorkan tidak boleh melebihi 50 miligram sehari.

Di samping itu, wanita hamil dan ibu yang menyusu juga harus mengehadkan pengambilan kafein, yang tidak lebih dari 300 mg sehari, ini kira-kira 2-3 cawan kopi atau 3-4 cawan teh. Sebabnya, jika dikonsumsi lebih daripada jumlah ini, kafein boleh menyebabkan kesan negatif terhadap keadaan kehamilan atau anak yang sedang menyusui.

Oleh itu, apabila anda berhasrat untuk minum kopi atau teh hari ini, ingatlah untuk tidak melebihi dos kafein harian yang disyorkan. Juga, elakkan menambahkan terlalu banyak krim atau gula ke kopi atau teh anda. Dengan cara itu, anda dapat merasakan kelebihan kafein sepenuhnya.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor anda jika anda boleh mengambil kafein dan berapa banyak minuman berkafein yang boleh anda minum.