Atasi Batuk yang Tidak Akan Berjauhan Dengan Dadah Ini

Batuk yang tidak hilang atau batuk kronik boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Batuk dianggap kronik jika berlangsung 8 minggu atau lebih pada orang dewasa dan sekurang-kurangnya 4 minggu pada kanak-kanak. Keadaan ini perlu diperhatikan kerana boleh menjadi tanda penyakit serius.

Batuk adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap kuman atau benda asing yang memasuki saluran pernafasan dan menyebabkan kerengsaan. Apabila anda batuk, badan anda akan mengeluarkan kuman atau benda asing bersamaan dengan percikan lendir atau air liur. Oleh itu, batuk sebenarnya adalah mekanisme pelindung badan.

Cuma, jika batuk berlaku untuk waktu yang lama hingga beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan, ia perlu diperhatikan. Sebabnya, batuk yang tidak hilang atau batuk kronik boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius.

Gejala Batuk Biasa yang Tidak Akan Berjauhan

Batuk yang tidak hilang tidak hanya membuat penderita terganggu semasa melakukan aktiviti. Keadaan ini juga boleh mengganggu tidur dan menyebabkan badan penghidap merasa lemah. Apabila diklasifikasikan sebagai teruk, batuk tidak hilang dan bahkan boleh menyebabkan pening, muntah, dan batuk darah.

Sebagai tambahan kepada keluhan di atas, batuk kronik juga sering disertai dengan gejala berikut:

 • Serak
 • Sakit tekak
 • Susah bernafas
 • Pedih ulu hati
 • Rasa masam di mulut
 • Hidung berair atau hidung tersumbat
 • Terasa seperti ada lendir yang menetes di belakang hidung ke kerongkong

Punca Batuk Tidak Akan Sembuh

Batuk kronik boleh disebabkan oleh banyak perkara. Berikut adalah lima penyebab batuk yang berterusan:

Asap

Rokok dan asapnya adalah salah satu faktor yang paling biasa menyebabkan batuk kronik dan sejumlah masalah kesihatan yang lain. Ini kerana rokok mengandungi ribuan bahan kimia dan sekurang-kurangnya 70 daripadanya boleh mencetuskan barah.

Merokok juga dapat menyebabkan fungsi silia pada saluran pernafasan terganggu, sehingga tidak dapat mendorong bahan kimia atau bahan asing keluar dari paru-paru. Cilia adalah struktur yang menyerupai rambut halus yang berjalan di sepanjang saluran pernafasan dan berfungsi untuk menyaring objek dan kuman asing.

Asma

Sekiranya anda menghidap asma, batuk kronik boleh berlaku apabila anda sering terdedah kepada pencetus gejala asma, seperti kuman atau virus yang menyebabkan jangkitan pernafasan, udara sejuk, bahan kimia tertentu, asap, dan debu. Batuk kronik yang disebabkan oleh asma biasanya disertai sesak nafas.

Jangkitan

Pada orang dewasa, jenis jangkitan yang paling biasa yang menyebabkan batuk kronik adalah batuk kering paru-paru (TB) dan batuk rejan (pertusis). Namun, batuk yang tidak hilang juga disebabkan oleh pelbagai jangkitan pernafasan atas, seperti selesema, pilek, atau radang paru-paru.

Selain jangkitan, batuk kronik juga dapat disebabkan oleh berbagai penyakit lain, seperti barah paru-paru, gagal jantung, bronkitis kronik, dan penggunaan obat penurun tekanan darah.

GERD (refluks gastroesophageal)

GERD adalah keadaan di mana asid perut naik ke kerongkongan. Ini boleh merengsakan esofagus dan menyebabkan batuk berterusan yang berulang.

Titisan postnasal

Titisan postnasal adalah keadaan apabila rongga hidung atau sinus menghasilkan lendir yang terlalu banyak. Lebihan lendir ini dapat mengalir di bahagian belakang tekak dan mencetuskan refleks batuk yang tidak hilang.

Untuk mengetahui punca batuk kronik, anda perlu berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah, kultur dahak, ujian fungsi paru, sinar-X, imbasan CT, atau bronkoskopi, untuk mengetahui punca batuk berterusan anda.

Ubat Batuk Kronik untuk Mengatasi Batuk yang Tidak Akan Sembuh

Rawatan untuk batuk berterusan atau batuk kronik berbeza dari orang ke orang dan mesti disesuaikan dengan penyebabnya. Oleh itu, jika anda mengalami batuk kronik, tanyakan kepada doktor anda supaya penyebabnya dapat diketahui.

Setelah mengetahui punca batuk kronik anda, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai. Contohnya, jika batuk berterusan disebabkan oleh merokok, doktor akan menasihati anda untuk berhenti merokok.

Namun, jika batuk yang anda alami disebabkan oleh penyakit, doktor akan memberikan rawatan untuk mengatasi penyakit tersebut, serta memberi ubat untuk melegakan batuk.

Berikut adalah pilihan ubat-ubatan yang boleh diresepkan oleh doktor untuk merawat batuk kronik:

1. Antitussive

Sekiranya jenis batuk adalah batuk kering, ubat batuk yang biasanya diberikan adalah antitussive. Ubat antitusif berfungsi dengan menyekat refleks batuk di otak, sehingga rangsangan untuk batuk dapat dikurangkan atau dihentikan sementara.

Terdapat ubat antitussive yang memerlukan preskripsi doktor, tetapi ada juga ubat yang dijual di kaunter farmasi. Sekiranya anda ingin menggunakan ubat batuk antitussive, pilih produk yang bebas gula dan tidak mengandungi alkohol. Walau bagaimanapun, lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakannya.

2. Ekspektoran

Ubat batuk expectorant digunakan untuk merawat batuk dengan kahak. Ubat ini berfungsi dengan menipis kahak untuk menjadikannya lebih mudah dikeluarkan dari saluran pernafasan. Ubat batuk expectorant boleh digunakan untuk mengubati batuk kronik dengan kahak.

3. Bronkodilator yang dihirup

Bronkodilator yang dihirup boleh digunakan untuk merawat batuk kronik yang disebabkan oleh asma. Ubat ini dapat melebarkan saluran udara yang menyempit apabila gejala asma berulang, sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Untuk melegakan bengkak di saluran udara kerana asma, doktor juga boleh menetapkan ubat anti-radang kortikosteroid.

4. Antibiotik

Antibiotik hanya boleh didapati mengikut preskripsi doktor. Ubat ini perlu digunakan untuk merawat batuk kronik yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti pertusis atau radang paru-paru.

Sekiranya disebabkan oleh TB paru, doktor akan menetapkan ubat antituberculosis dan ubat ini perlu diambil sekurang-kurangnya 6 bulan tanpa gangguan.

5. Antihistamin

Antihistamin boleh diresepkan oleh doktor jika batuk kronik disebabkan oleh: titisan postnasal. Selain antihistamin, mengatasi batuk kronik akibat titisan postnasal Ia juga boleh dilakukan dengan memberikan dekongestan.

Selain mengikuti nasihat doktor, anda juga dapat menjaga diri di rumah untuk mempercepat pemulihan dari batuk yang tidak hilang. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

 • Minum banyak air, sekurang-kurangnya 8 gelas atau 2 liter sehari.
 • Ambil 1 sudu teh madu setiap hari. Walau bagaimanapun, jangan berikan madu kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun.
 • menggunakan pelembap di rumah untuk memastikan udara sentiasa lembap.
 • Gunakan ubat penahan batuk yang dijual di farmasi.
 • Sekiranya anda menghidap GERD, elakkan makan berlebihan dan sebaiknya jangan makan makanan 2-3 jam sebelum tidur.
 • Jauhi asap rokok dan habuk.

Batuk adalah mekanisme pelindung semula jadi tubuh untuk mengusir kuman, lendir, atau bahan yang menyebabkan kerengsaan pada saluran pernafasan. Walaupun begitu, anda perlu waspada jika batuk yang anda alami tidak hilang dan telah berlangsung selama berhari-hari, bahkan berminggu-minggu.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami batuk yang tidak hilang, terutamanya jika batuk kronik ini disertai dengan batuk darah, sesak nafas, atau penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas.