5 Faedah Baking Soda yang Jarang Diketahui

Terdapat pelbagai faedah baking soda, mulai dari menjaga kesehatan mulut hingga menghilangkan lapisan racun perosak pada sayur dan buah. Agar sisa baking soda di rumah anda tidak terbuang, mari kita ketahui apa faedahnya!

Baking soda atau sodium bikarbonat sering digunakan untuk membuat doh kuki naik dengan menghasilkan karbon dioksida. Namun, tahukah anda? Manfaat baking soda bukan hanya itu, tetapi juga dapat digunakan untuk menyokong kesihatan.

Manfaat Baking Soda untuk Kesihatan dan Kebersihan

Berikut adalah pelbagai faedah baking soda yang perlu anda ketahui:

1. Menjaga kesihatan mulut

Berkumur dengan setengah sudu teh baking soda dicampur dengan setengah gelas air suam diketahui dapat membantu menyegarkan nafas. Selain itu, ubat gigi yang mengandungi baking soda juga dipercayai dapat membantu memutihkan gigi, membersihkan tartar, dan melindungi gigi dan gusi dari kerosakan.

Ini berkat kandungan baking soda yang mempunyai sifat antibakteria dan antimikroba yang dapat membantu menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya.

2. Melegakan asid perut

Manfaat seterusnya dari baking soda adalah bahawa ia dapat membantu mengatasi pedih ulu hati kerana asid perut. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh menambah satu sudu teh baking soda ke segelas air sejuk dan minum perlahan-lahan.

3. Melegakan gatal akibat gigitan serangga

Baking soda dipercayai dapat membantu menghilangkan rasa gatal yang disebabkan oleh sengatan serangga. Anda boleh membuat salap baking soda anda sendiri dengan mencampurkan baking soda ke dalam air, kemudian mencampurkannya dengan baik dan sapukan ke kawasan kulit yang digigit serangga.

4. Mencegah dan mengatasi keracunan jengkol

Beberapa kajian mendapati bahawa pemberian baking soda diketahui dapat mengatasi keracunan jengkol dengan membantu meningkatkan proses penyingkiran asam jengkolik. Walau bagaimanapun, kelebihan baking soda yang satu ini masih memerlukan lebih banyak kajian.

5. Membersihkan racun perosak pada sayur dan buah

Selain bermanfaat untuk tubuh, anda boleh menggunakan baking soda sebagai pembersih yang berkesan, misalnya untuk menghilangkan lapisan racun perosak pada sayur dan buah. Caranya, anda boleh merendam sayur dan buah dalam larutan baking soda dan air selama kira-kira 12-15 minit.

Perkara yang Perlu Diperhatikan untuk Mendapatkan Kebaikan Baking Soda

Walaupun mempunyai banyak faedah, baking soda tidak boleh digunakan secara sembarangan. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menggunakan baking soda:

  • Elakkan menggunakan baking soda pada gigi anda dalam jangka masa yang lama. Ini kerana ini boleh menyebabkan hakisan enamel gigi.
  • Elakkan memakan soda penaik sekurang-kurangnya 2 jam setelah minum ubat, kerana dapat mengurangi kemampuan tubuh untuk menyerap beberapa ubat.
  • Jangan gunakan baking soda selama lebih dari 2 minggu, kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.
  • Jangan berikan baking soda kepada kanak-kanak di bawah usia 6 tahun, kecuali atas nasihat doktor.

Untuk mendapatkan faedah baking soda dengan selamat dan maksimum, tidak ada salahnya berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda menjalani rawatan perubatan tertentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found