Inilah Cara Menghilangkan Parut

Mengalami kudis pada bahagian badan tertentu sangat mengganggu, terutama bagi anda yang mementingkan penampilan. Sebabnya ialah kulit bersisik akan kelihatan kotor, sehingga mengurangkan keyakinan diri. Nasib baik, ada beberapa cara untuk menghilangkan kudis yang boleh anda cuba.

Pembentukan kudis pada kulit sebenarnya adalah proses normal apabila luka sembuh secara beransur-ansur. Di belakang kudis, tisu kulit baru akan terbentuk.

Warna dan tekstur kulit yang baru terbentuk mungkin berbeza dari kulit di sekitarnya, jadi ia akan meninggalkan bekas ketika kudis itu terkelupas. Kudis mungkin atau tidak parut bergantung pada jenis luka, kedalaman dan lokasi luka, dan rawatan luka ketika ia terbentuk.

Kudis memang boleh menyebabkan gatal. Namun, tidak dianjurkan untuk menggaru atau mengupas kudis kerana boleh mengganggu proses penyembuhan luka dan berisiko menyebabkan jangkitan pada luka, yang kemudian akan meninggalkan bekas luka.

Cara Menghilangkan Parut

Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan kudis. Kaedah berikut cukup berkesan untuk meratakan warna kulit sambil mengurangkan kesan parut:

1. Krim penyingkiran parut

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan kudis adalah dengan menggunakan krim penghilang parut. Secara umum, krim pembuangan parut boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu: krim pemutih dan krim penyamakan.

Krim pemutih berfungsi untuk memudarkan parut gelap, sementara krim penyamakan berfungsi untuk menggelapkan parut yang berwarna putih atau lebih ringan daripada warna kulit.

Walau bagaimanapun, penggunaan krim penghilang parut tidak boleh sewenang-wenang dan harus sesuai dengan cadangan doktor, baik jenis, dos, kaedah penggunaan, dan jangka masa penggunaan.

2. Terapi laser

Cara lain untuk menghilangkan kudis yang menyebabkan bekas luka dalam bentuk bintik hitam adalah dengan pancaran laser. Terapi laser mampu memecah simpanan pigmen pada parut tanpa perlu membuang lapisan kulit yang terlalu banyak. Walau bagaimanapun, terapi laser mungkin perlu diulang beberapa kali sehingga kudis hilang.

3. Cantuman kulit

cantuman kulit (cantuman kulit) juga berkesan untuk menghilangkan parut, jika kawasan yang dirawat cukup besar, misalnya pada luka bakar. Prosedur ini dilakukan dengan mengambil kulit yang sihat dari bahagian lain dan kemudian mencantumkannya ke kawasan kulit yang mempunyai kudis.

4. Suntikan kortikosteroid

Kadang kala, kudis boleh menyebabkan parut timbul. Cara menghilangkan kudis dengan parut seperti ini adalah dengan suntikan kortikosteroid.

Kortikosteroid yang disuntik terus ke parut dapat melembutkan dan mengempiskan parut yang timbul. Biasanya, suntikan kortikosteroid digunakan untuk menghilangkan parut dan keloid hipertrofik.

Walau bagaimanapun, suntikan kortikosteroid tidak dapat dilakukan sekali sahaja. Ia memerlukan beberapa suntikan secara berkala dalam jangka masa yang panjang untuk menjadikan bekas luka itu kembali rata dengan kulit di sekitarnya.

5. Tatu

Tatu juga boleh digunakan untuk menyamarkan kudis yang berparut. Cara yang paling biasa adalah dengan membuat tatu dalam bentuk gambar yang dapat menutup bekas luka. Walau bagaimanapun, sebenarnya boleh membuat kudis tatu menggunakan warna yang serupa dengan warna kulit di sekitarnya.

6. Vitamin E

Selain melindungi sel dari radikal bebas, vitamin E juga dapat digunakan untuk menghilangkan bekas luka. Ini kerana vitamin E diketahui dapat memendekkan masa pemulihan parut dan menghilangkan pigmentasi pada parut gelap.

7. Penyamaran kosmetik

Cara terakhir adalah dengan penyamaran kosmetik. Kaedah ini, tentu saja, hanya boleh menghilangkan kudis buat sementara waktu dengan menyamarkan warna atau rupa. Untuk menutup dan menutup parut, anda boleh menggunakan alat solek, seperti asas dan penyembunyikan.

Cara-cara menghilangkan kudis di atas boleh dijadikan pilihan untuk memudarkan kudis. Walau bagaimanapun, pelbagai jenis kudis adalah cara yang berbeza untuk mengatasinya. Oleh itu, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mengetahui kaedah yang paling berkesan dan selamat.